BASINDAN YAZILAR
Stajyer ve Çırağın Parası Devletten / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Stajyer ve Çırağın Parası Devletten / Okan Güray Bülbül

 Mesleki eğitim kapsamına alınan işletmelerden 10 ve daha fazla çalışanı olanlar, istihdamın % 5’i kadar çırak ve stajyer çalıştırmak zorunda. Bu kişilere de asgari ücretin en az %30'unun ödenmesi şart. Devlet bu ücretin üçte ikisini İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılayarak, işverene destek oluyor.

Mesleki eğitim aslında ülkemizde tarihsel bir gelenektir. Ahilik kültüründen gelen usta – çırak ilişkisinin bu topraklarda çok eskiye dayandığını biliyoruz. Ancak ne yazık ki, özellikle zorunlu ilköğretimin süresinin uzaması ve mesleki eğitime yönelik algının değişmesi ile birlikte mesleki eğitim konunda daha ciddi adımların atılması gerekliliği doğdu. Mesleki eğitim konusundaki gerekliliği bir 'memleket meselesi' olarak algılayan şirketlerin bu konudaki yaklaşımı çok önemliydi.


ÇIRAKLIK DÖNEMİ

Mesleki eğitim kişinin iş sahibi olması açısından çok faydalıdır. Usta – çırak ilişkisiyle yürüyen mesleklerde çıraklık, gelecek garantisi anlamına gelir. Son dönemde yaşanan gelişmeler sonrası mesleki eğitime yönelik algı da değişti. Berberlerde, kuaförlerde, ayakkabıcılarda çırak kalmadı. Zorunlu ilköğretim süresinin uzaması ve çıraklığa yönelik olumsuz algı nedeniyle neredeyse çıraklık müessesesi ölmeye başladı.


Uymayan katkı payı öder

Mesleki eğitim kapsamına alınan işletmelerden 10 ve daha fazla çalışanı olanlar, işçi sayısının yüzde 5’i kadar çırak ve stajyer çalıştırmak zorunda. Buna uymayan işletmeler her bir işçi için 'Mesleki Eğitime Katkı Payı' ödemek durumunda. Söz konusu işletmeler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirleniyor ve işletmelere bildiriliyor.


ASGARİ ÜCRETİN %30'U

İşletmelerde staj yapan, mesleki eğitim gören veya tamamlayıcı eğitim alan öğrencilere 20 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan, 20’den az kişinin çalıştığı işyerlerinde ise yüzde 15’inden az ücret ödenemiyor. Aday çırak ve çıraklara ise asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan az ücret ödenemiyor. 2016 – 2017 yılı eğitim öğretim dönemi sonuna kadar 20’den az çalışanı olan işletmelerde stajyer ve tamamlayıcı eğitim gören kişilere 381,23 lira ödeme yapılmak zorunda.


Maaşa devlet katkısı

2016 – 2017 eğitim öğretim döneminin sonuna kadar çırak, aday çırak, stajyer ve tamamlayıcı eğitim gören kişilere ödenecek ücretin 20 ve daha fazla çalışanın bulunduğu işyerlerinde üçte biri, 20’den az çalışanı bulunan işyerlerinde ise üçte ikisi İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bu kişilere 2016 – 2017 eğitim öğretim dönemi için ödenmesi gereken minimum rakam olan 381,23 TL’nin 20 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde 127 TL’si, 20’den az kişinin çalıştığı işyerlerinde 254 TL’si İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.


İşsizlik Sigortası Fonu karşılayacak

Düzenlemeye göre, mesleki eğitim gören veya staj yapan öğrencilerin sözleşmede belirlenen ücreti her ayın 10’uncu gününe kadar işletmeler tarafından öğrencinin banka hesabına ödenecek. İşletme tarafından ödenen devlet katkısı tutarı ise aynı ayın 25’ine kadar işletmenin hesabına yatırılacak. Bu şekilde öğrencilere ödenecek ücretlerin bir kısmı devlet katkısı olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndan, sözleşmede kararlaştırılan ücretin kalan kısmı ise staj görülen işletme tarafından karşılanacak.


Destek süresi uzayabilir

Söz konusu desteğin 5 eğitim öğretim dönemi boyunca uzatılması konusunda Bakanlar Kurulu yetkilendirilmiş durumda. Bu açıdan, uygulamanın sonuçları ve başarısı izlenerek faydalı olduğu görülürse devamı sağlanabilecek.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 21.02.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM