BASINDAN YAZILAR
‘İşsizliğe çözüm’ diyerek çalışana... / Ali Tezel - MuhasebeTR

‘İşsizliğe çözüm’ diyerek çalışana... / Ali Tezel

EKK’de görüşülen taslakta “Ulusal İstihdam Strateji Belgesi” ile işsizliğe çare diye sunulan tekliflerin hepsi çalışanların mevcut haklarında geriye gidişler getirdiği gibi yasalaşırşa işçiler kiralanıp, satılabilecek, yani kölelik düşünülüyor....

Geçtiğimiz salı günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşülen “Taslakta işsizliğe uzun vadeli çözümöngörülüyor” başlığı altında duyurulan Taslakta, işsizliğe çare diye düşünülen ve öne sürülen düzenlemeler sırasıyla
1- Esnek çalışanların oranının yüzde 3.6’dan yüzde 18.8’e yükseltilmesi,
2- Kıdemtazminatının yeniden düzenlenmesi,
3- Özel istihdambürolarının kurulması,
4- Bölgesel asgari ücret getirilmesi,
“değerlendirilecek konular” başlığıyla yer alıyor.
Gelin isterseniz ne getirmek istediklerini kısaca açıklamaya çalışayım. Esnek çalışmanın özü şu, işçiye, dinlendiği, bir işten bir işe geçerken geçen zaman için para vermemektir. Ancak, işçinin de kendi emrettiği zamanlarda işe gelmesini ve işçinin başka işverenlere gitmemesini de istemektir. Yani canımisterse geleceksin ama ben sana canımın istediği kadar para vereceğimsen de sesini çıkarmayacaksın demektir.

İŞÇİNİN GİDERLERİ ESNEMİYOR

Esnek çalışmamodelinde işçilerin gelirleri azalırken, işverenlerin giderleri düşmektedir. Ancak, ne hikmetse geliri düşen esnek çalışan işçinin giderleri esnememektedir. Kira ödediği ev sahibine “ben gündüz evde yokum, akşamları yatmaya geliyorumyarımkira vereyim” diyemediği gibi ulaşım ücretleri ikiye katlanmaktadır.
Esnek çalışmada işçi ve “zaman” üzerinde işverene hâkimiyet olanağı vardır. Öte yandan işverenlerpatronlar esnek çalışma diyerek, atipik çalışmamodellerinin yaygınlaştırılmasını da istemektedirler.
Belirli süreli iş akitleri, part-time çalışma, çağrı üzerine çalışma, ödünç işçilik vb. normal işçi-işveren ilişkisi gibi bir de taşeronlaştırma ile işlerin firma dışına taşınarak örgütlenmelerinin önüne geçmek de amaçlarından birisidir.
Esnek çalışma modelleri, işgücü maliyetlerini gidererek işçinin ücretini, fiilen çalıştığı saatler için yapılan ödemelere yaklaştırmakta, fazlamesai, ikramiye, primgibi ödemeleri ortadan kaldırdığı gibi belirli durumlarda potansiyel işgücü maliyetlerini -ihbar ve kıdem tazminatlarını- ortadan kaldırmakta, iş güvencesi hükümlerini etkisiz kılmaktadır.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ DEMEK...

1- Örgütsüz işçi demek
2- Taşaronlaşma demek
3- Kıdemtazminatı yok demek.

Kıdem tazminatının düzenlenmesi

Taslakta kıdem tazminatının yeniden düzenlenmesinden maksat, büyük işverenler dediğimiz çok sayıda işçi çalıştıran işverenler kıdem tazminatının ya kaldırılmasını ya da her yıl için bir haftalık para ödenmesini istemektedirler. Küçük işverenler ise aynı düşünceyi paylaşmakla birlikte, bu olmazsa “Kıdem Tazminatı Fonu” kurulmasını talep ediyorlar. Bu konuda geçen hafta sonu Denizli’de DESİAD ve Pamukkale Üniversitesi’nin çalışkan (ÇEKO) bölüm başkanı Oğuz Karadeniz’in birlikte düzenledikleri panelde konuşmacıydım. Panelde ilk defa yapılan saha araştırması ve kıdem tazminatı konusunda detaylı araştırmaları önümüzdeki günlerde yayınlayacağım.

Özel istihdam bürolarının kurulması

Taslağın en can alıcı noktası ise, -iki kere yasalaştırma denemesi yapan AK Parti bunu başaramadı ama- işçilerin mal haline getirileceği ve alınıp-satılabileceği bu sistem tamamen “kölelik” demektir. Bakın, Özel İstihdam Büroları (ÖİB) aracılığıyla işçi kiralamak için hükümet ile birlikte nasıl yoğun çaba sarfediyorlar. Bir fırsatını bulsak da ÖİB’lerin işverenlere işçi kiralamasını uygulamaya sokabilsek peşindeler. Çünkü, ÖİB aracılığıyla işçi alırlarsa, iş ile işçi arasına ÖİB girecek, işveren ile işçi arasına ÖİB girecek ve dikensiz gül bahçesi, çöpsüz üzüm olacak. Sendika yok, toplu sözleşme yok, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı yok.

(Kaynak: Haber Türk | 14.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM