BASINDAN YAZILAR
İstifa eden memur ikramiye için dava açmak zorunda! / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

İstifa eden memur ikramiye için dava açmak zorunda! / Lütfi Köksal

Kıymetli okurlar, 5 gün boyunca sürdürdüğümüz ve yeni düzenlemeleri kapsayan “mini yazı dizimizi” çok konuşulan güncel bir tartışmayla noktalıyorum...
657 sayılı Devlet Memuru olanlarla SSK, BAĞ-KUR, Banka ve Borsa Sandıklarından Emekli olanlar Emekli Sandığı İkramiyesini nasıl alacaklar?
Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra 01.06.2010 tarihinden itibaren geçerli olan Emekli Sandığı ikramiyesi ile ilgili 5797 sayılı Torba Kanunun 14. maddesi, aşağıdaki şekli ile kanunlaşmıştır.

KANUN NE DİYOR?
5434 sayılı Kanunun 89. maddesinin 1. fıkrası şu şekilde değiştirilmiştir: “Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4. maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12. maddesinin 1. fıkrasının birinci cümlesi ile 3. fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.” Yapılan değişiklik, yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi. Hukukçu ve uzmanlar arasındaki hakim görüş; bu düzenlemenin, bu konudaki ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğu yönündedir.

DAVA AÇARKEN DİKKATLİ OLUN!
İstifa eden memurlar, ikramiye alabilmek için dava açmak zorundadır! Ancak bu konuda dikkatli olmak gerekir. Önce SGK Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na yazacakları dilekçe ile Emekli Sandığına tabi sürelere ait alamadıkları ikramiyelerini isteyecekler. Olumlu cevap alamazlarsa, dilekçenin reddedildiği tarihten itibaren, ya da dilekçeye cevap verilmemişse 60 gün içinde İdare Mahkemesine dava açacaklar. Dava sonucuna göre SGK, davayı açanlara ödemeyi yapıyor.
Dava açanlar ayrıca şuna da dikkat etmeli, ikramiyelerinin güncellenmiş tutar üzerinden ödenmesini isteyerek ‘’Tam Yargı Davası” açmalıdır.
Hepinize mutlu, huzurlu, sağlıklı ve bol kazançlı bir ömür dilerim...
-BİTTİ-


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> Sadi Tunç / İSTANBUL

1987 yılından beri çalışıyorum. Çalışmalarımın büyük bir kısmı BASIN’da geçti. Basından faydalanabilir miyim, ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanmasının bir faydası olur mu?

CEVAP: 01.08.1987 tarihli sigorta girişiniz ve 6473 gününüz var. 23.05.2002 tarihine kadar 2 yıl 7 ay 19 gün itibari hizmet hak ediyorsunuz. Giriş tarihiniz bu süre kadar geri gidiyor ve 12.12.1984 oluyor. Buna göre; 25 yıl, 48 yaş ve 5225 gün ile emekli olabilirsiniz. Basın indiriminin sona erdiği 30.09.2008 tarihine kadar toplam 3 yıl 8 ay 13 gün basın indiriminiz var. Bu süre kadar sigortalılığınıza ilave ediliyor ve emekli yaş haddinizden düşülüyor. Böylece 48 yaşınızın dolduğu 22.07.2014 tarihi yerine 09.11.2010 tarihinde emekli olursunuz. Askerliğiniz 01.08.1987 tarihinden sonra olduğu için, borçlanmanızın daha erken emekli olmanıza bir faydası olmaz.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 03.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM