BASINDAN YAZILAR
Memurun yıllık izni / Resul Kurt - MuhasebeTR

Memurun yıllık izni / Resul Kurt

İşçilerin yıllık izin haklarını yazınca, memur okurlarımızdan da izin hakkına ilişkin sorular geldi. Bugün de devlet memurlarının yıllık izin hakkını yazacağız. Devlet memurlarının yıllık izin süresi hizmet süresine göre belirleniyor. İşçilerin yıllık izni 0-5 yıl, 5-15 yıl ve 15 yıldan fazla olmak üzere üç kademede düzenlenmişken, devlet memurlarında bu süre iki kademede düzenlenmiştir. Buna göre;

Hizmet süresi 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olan devlet memurları için yirmi gün,

Hizmet süresi on yıldan fazla olan devlet memurları için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için amirin uygun görmesi halinde en çok ikişer gün yol izni eklenebiliyor.

Devlet memurunun 10. yılı, içinde bulunduğu yıl içerisinde doldurması halinde, ay ve gün itibariyle 10. yılı doldurduğu tarihten itibaren 30 günlük izin kullanması mümkündür.

Devlet memurlarının yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilmektedir. Burada amirin objektif ve hizmetin gereklerini göz önünde bulundurarak izin kullandırması gereklidir.

Devlet memurunun talebi ve amirinin uygun görmesi halinde, birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilecektir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşecektir. İşçiler için kullanılmayan izinler yanması söz konusu değilken, devlet memurları için cari yıldan bir önceki yıl hariç diğer yıllara ait kullanılmayan izinler düşmektedir.

Devlet memurları yıllık izin kullanırken hastalık sebebiyle rapor almaları halinde yıllık izninin veya izin süresinden daha fazla bir rapor alınmış ise rapor süresinin bitiminde görevine başlaması gerekmektedir. Rapor aldığı için kullanamadığı yıllık izinlerini de kalan yıllık izne eklemek suretiyle daha sonra kullanabilecektir.

Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.
Özürlü sayısı nasıl belirleniyor

Okurumuz Özlem Dokuyucu “Aynı ilde kurulu bir şirketimizin 4 adet şubesi ve her şubesinin ayrı ayrı bir SGK sicil numarası bulunmakta. Bir şubede 6 işçi, birinde 7 işçi, bir diğerinde 33 işçi ve diğerinde de 5 işçi çalıştırılmaktadır. Bu işletme toplamda mı 50 işçiyi aşarsa özürlü çalıştırmak zorunda kalacak, yoksa her bir şubedeki işçi sayısı mı 50 kişiyi aşarsa özürlü işçi çalıştıracak?” diye soruyor.

İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenlerin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanacaktır. Okurumuzun aynı ilde toplam 51 kişi çalıştırması nedeniyle yüzde 3 oranında olmak üzere 2 özürlü işçi çalıştırmanız gerekmektedir. Oranın hesaplanmasında yarıma kadar kesirler dikkate alınmayacak, yarım ve daha fazla olanlar tama dönüştürülecektir.

Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde belirli v e belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınacaktır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülecektir. İşyerinin işçisi iken sakatlananlara öncelik tanınmalıdır.

(Kaynak: Star Gazetesi | 10.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM