BASINDAN YAZILAR
Zam kadar bunlar da önemli / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Zam kadar bunlar da önemli / Sadettin Orhan

Kamu çalışanları ile hükümet arasında yapılan toplu görüşmelerde mutabakat metni imzalandı. Görüşmelerin sonucu memurlar açısından tatlıya bağlandı diyebiliriz.
Zira gerek 2009, gerekse 2010 yılları için verilen zammın epey üzerinde (4+4) bir zam verildi. Buna ilaveten;

· 80 TL'lik ek ödeme,

· Eş yardımında 20+20 TL'lik artış ve bu yardımın sözleşmeli personele de yapılması,

· Sendika üyesi çalışanlara üç ayda bir 45 TL ödenmesi.

Mutabakat metninde yer alan mali hükümler. Ancak bana göre, toplu görüşmenin söz konusu mali sonuçları kadar EK-I, EK-II ve EK-III'te yer alan hususlar da önemli. EK-I'de yer alan konular, zaten referandumda oylanacak pakette ve şu an TBMM'de bulunan tasarı içerisinde yer alıyor.

EK-II'de ve EK-III'de yer alan konular ise ilgili kurumlara iletilerek çalışma yapılması talep edilecek. Bunlardan bazıları;

· Engelli personel alımının merkezi sınavla yapılması. Halihazırda engelliler, yılda birkaç defa ilan edilen kadrolara, il bazında yapılan sınavlarla alınıyorlar. Dolayısıyla engelliler kaç ilde sınav açılıyorsa o kadar ilde sınava giriyorlar. Yani ilden ile koşturuyorlar.

· Memuriyetten istifa edip, tekrar dönemlerin boşta geçen sürelerinin SGK'ya borçlandırılması. Bu da söz konusu memurların emeklilik haklarında önemli iyileştirme sağlayacaktır.

· Memurun evlenmeyen kız çocuklarına yaş sınırı olmaksızın sağlık yardımı yapılması.

· Ağır ve tehlikeli işlere maruz kalan memurların daha erken emekli edilmesi.

· İş sağlığı ve güvenliği kanununun bir an önce çıkarılması.

· Terör nedeniyle görevi başında yaralanan veya vefat eden memurların da gazi veya şehit gibi değerlendirilmesi.

· Sözleşmeli personelin eş durumu atamalarında iyileştirmenin yapılması.

Burada yer verilen sorunlar, kamu çalışanları için en az mali imkânları kadar önemli. Dolayısıyla sendikaların, gelecek yıl yapılması planlanan toplu sözleşmeye kadar bu çalışmaların takipçisi olması gerekiyor.

Okur sorularına cevaplar

Soru: İyi günler Sadettin Bey, ben 1964 doğumlu bir bayanım ve ilk işe giriş tarihim 1998'dir. Ayrıca 1983, 1987 ve 1994 doğumlu 3 erkek evladım var ve şu an SSK'lı olarak çalışmaktayım. Doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? Lütfiye Tunç

Cevap: Değerli okurum, SGK'nın 1 Temmuz 2010 tarihli tebliği ve bugünlerde yayınlamaya hazırlandığı genelgesi gereği, siz de bu üç doğumdan ikisi için borçlanma yapabilirsiniz. Borçlanma yapmanız halinde 1998 yılındaki başlangıcınız 1994'e çekilir. Başlangıcınız 23 Mayıs'tan önceyse 50, sonraysa 51 yaşınızda emekli olursunuz.

Diyabet hastası olarak erken emekli olur muyum?

Soru: Ben tip 2 diyabet hastasıyım. 1980 sigorta başlangıcım. 5600 gün pirimim var, 46 yaşında emekli olacağım. Pirimim doldu ve yaşı bekliyorum. Ama şeker rahatsızlığım yüzünden çalışamıyorum. Her ay ortalama şekerim 280'den aşağı düşmüyor. Bu şartlar altında erken emekli veya malulen emekli olabilir miyim? Yaşar Ünlü

Cevap: Yaşar Bey, malulen emekli olabilmeniz için en az %60 iş göremez raporu almanız gerekiyor. Bunun dışında en az %40 oranında rapor alabilirseniz, özürlü sıfatıyla erken emeklilik hakkınız da olur. Yani erken emeklilik ihtimali, alacağınız sağlık kurul raporuna bağlı.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 31.08.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM