BASINDAN YAZILAR
Tarım Sigortası 2008 Eylül ayı itibariyle sona erdi, yeni giriş yapılmıyor / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Tarım Sigortası 2008 Eylül ayı itibariyle sona erdi, yeni giriş yapılmıyor / Lütfi Köksal

Ben 12.11.1966 doğumlu bayanım. 25 Mayıs 2007’de işe girişim var. 1090 günü tamamlayıp işten ayrıldım. Şimdi nasıl emekli olurum? En düşük şekli ile hangi sigortaya prim ödeyebilirim? Ev hanımlığı sigortası var mı, primi nedir, en erken kaç yaşında emekli olurum? 3600 günle emekli olma şansım var mı? Bir de tarım sigortası varmış, bundan faydalanabilir miyim?

CEVAP: Ev hanımı için en uygunu isteğe bağlı Bağ-Kur’a prim ödemeniz. Aylığı 243.36 TL olup, 58 yaş ve 9000 günle Bağ-Kur’dan NORMAL, 60 yaş ve 5400 günle (12 yıl daha prim ödeyerek) YAŞTAN emekli olursunuz. Daha az bir ödeme şekli yoktur.
En son 3.5 yılı sigortaya ödemek şartıyla;
a) 58 yaş ve 7000 günle NORMAL,
b) 25 yıl, 58 yaş ve 4500 günle sigortadan YAŞTAN emekli olursunuz. Sigortaya girişleri 08.09.1999 tarihinden önce olanlar, 3600 günle sigortadan yaştan emekli olabiliyorlar. Ama sizin giriş tarihiniz bu tarihten sonra olduğu için bu emeklilik şeklinden faydalanamazsınız.
Tarım Sigortası 30.09.2008 tarihi itibariyle sona erdi. Ancak daha önce tescilli olanlar prim ödemeye devam edebiliyorlar. Yeni giriş yoktur.

SOSYAL GÜVENLİK DÜNYASINDAN KISA HABERLER
Köşemizde zaman zaman, çalışanları veya işverenleri yakından ilgilendiren konularla ve gelişmelerle ilgili bilgiler vermeye devam ediyoruz...

Katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ve kişiler
Ayakta muayene ve tedavi uygulamaları için; birinci basamak sağlık kuruluşlarında 2 TL, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL, özel sağlık kurumlarında ise 15 TL katılım payı alınmaktadır.
Ancak;
> İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalıdan, bu durumları nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için,
> Askerî tatbikat ve manevralarda sağlanan sağlık hizmetleri için,
> Afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için,
> 5510 sayılı Kanunun 94’üncü maddesinde tanımlanan kontrol muayenelerinden,
> Acil sağlık hizmetleri ile Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme yapılmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimi muayenelerinden,
> Sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla; kurumca belirlenen kronik hastalıkların ayaktan muayenelerinde katılım payı alınmaz.
Ayrıca;
> 1005 sayılı kanunla İstiklal Madalyası verilmiş olanlardan ve Şeref Aylığı bağlananlarla bunların eşlerinden katılım payları alınmaz.
> Vatani Hizmet Tertibinden aylık bağlanması ile ilgili 3292 sayılı kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden katılım payları alınmaz.
> 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerden katılım payları alınmaz.
> Harp Malullüğü ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlarla vazife malullerinden katılım payları alınmaz.
> Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan öğrencilerden katılım payları alınmaz.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 23.11.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM