BASINDAN YAZILAR
Prim affında ince nüans / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Prim affında ince nüans / Sadettin Orhan

İster af diyelim ister yapılandırma, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması çıkmak üzere.
Muhtemelen bu ay sonunda veya Ocak başı gibi yasalaşır. Yasa tasarısı kamuoyuyla paylaşılmış olsa da, satır aralarındaki teknik detaylar kafaları karıştırabiliyor.
Bilindiği üzere en son prim affı 2008 yılında gerçekleşti ve peşin ödemelerde faiz ve cezaların %85'i silindi. Bu yönüyle söz konusu paket, şimdi çıkacak olandan daha avantajlıydı. Zira şimdiki yapılandırmada, ortalama olarak faiz ve cezaların %40-50'si kadarı siliniyor. Fakat yeni pakette, önceki yapılandırmaya müracaat ettiği halde taksitlerini aksattığı için yapılandırması bozulanlara da fırsat veriliyor. Bu borçlular, dilerlerse önceki yapılandırma şartlarıyla kalan taksitlerini ödemeye devam edebilecekler. Ancak bunun için bazı şartlar var. Örneğin daha önceki yapılandırmada 12 taksit istemişseniz en az 8'ini ödemiş olmanız, 24 taksit istemişseniz en az 16'sını ödemiş olmanız gerekiyor.

Öte yandan 2008 yılındaki aftan yararlanan işveren ve Bağ-Kur'lulardan, yapılandırması bozulanlar dilerlerse yeni paketten de yararlanabilecekler. İşte burada borçluların tereddüt yaşadığı konu ortaya çıkıyor. Yani aksayan taksitler için 2008'deki yapılandırmayı mı tercih edelim yoksa yeni paketten mi yararlanalım diyorlar. Bizim tavsiyemiz, önceki af paketi daha avantajlı olduğundan, bozulan taksitleriniz için onu ihya (canlandırma) etmekte fayda var. Ancak bu durum herkes için geçerli genel bir kural değil. Borcun ne kadar eski olduğu ve miktarına bağlı olarak bazen yeni yapılandırma, bazen eskisi avantajlı olabiliyor. Şu halde 2008'deki yapılandırmaya başvuran işveren ve Bağ-Kur'lulara tavsiyemiz şudur; yasalaşmak üzere olan paket yürürlüğe girdikten sonra, süresinde SGK müdürlüklerine başvurun. Başvuruda, daha önce aksattığınız taksitlerinizi önce 2008'deki pakete göre hesaplatın. Daha sonra aynı borç için yeni paketten faydalandığınızdaki miktarı hesaplatın. Karşılaştırmada hangisi avantajlı ise onu tercih edersiniz.

Burada en önemli husus, daha önce aksattığınız yapılandırma paketinden yine faydalanma hakkınız olduğunu bilmenizdir.

Kıdem tazminatı şarta bağlıdır

Soru: Sadettin Bey, ben 8 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. Sadece 2 ayrı yılda 15 gün izin kullandım. Diğer izinlerim içeride duruyor. Şu an patronum, her an işten çıkarırım diye korkutuyor. Kıdem tazminatımı alıp kendi isteğimle çıkabilir miyim veya kendim çıksam işsizlik maaşı alır mıyım? Ayhan

Cevap: Değerli okurum, haklı bir gerekçe olmaksızın kendi isteğinizle işten ayrılırsanız kıdem tazminatı da işsizlik ödeneği de alamazsınız. Ancak 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün (8 Eylül 1999 öncesi girişli olmak şartıyla) prim şartını doldurduysanız, SGK'dan 'kıdem tazminatı alabilir' yazısını alarak ayrılabilirsiniz. Bu durumda kendi isteğinizle de ayrılsanız, işveren tarafından kıdem tazminatınız ödenir. Fakat bu durumda işsizlik ödeneğini yine alamazsınız.

Vergi indirim belgesi alamadıysanız

Soru: Merhabalar Sadettin Bey. Ben sol ayağındaki sorundan dolayı %40 engelli biriyim. %40 özürlü kimlik kartım var. Vergi indirimi ve erken emekli olabilmek için başvurduğumda bana hastaneden rapor almam gerektiğini söylediler. Neyse 1 sene uğraşmam sonucunda %40 rapor verdiler. Bu rapor Ankara'ya Maliye'ye gitti ve raporumu %20'ye düşürerek vergi indiriminden yararlanamaz diye rapor vermişler. Bu konuda ne yapabiliriz? Ogün Yavuz

Cevap: Ogün Bey, sosyal güvenlik reformuyla birlikte engellilerden emeklilik için vergi indirim belgesi istenmeyeceği düzenlendiği halde, 1 Ekim 2008 öncesi girişlilerden istenmeye devam ediliyor. Bana göre, yeni sigortalıların lehine olan bu hükmün eskiler için de uygulanması gerekir. Dilerseniz bu konuda yasal yolları deneyebilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM