BASINDAN YAZILAR
Torbada hizmet satın alma yok / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Torbada hizmet satın alma yok / Sadettin Orhan

Yakında yasalaşacak olan torba kanun, üç başlık altında çok kapsamlı düzenlemeler içeriyor.
Birincisi kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması. İkincisi, memurlarla ilgili kapsamlı değişiklik ve üçüncüsü de istihdam ve sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler.

Torba kanunla ilgili çok sayıda soru gelmekle birlikte bunların ağırlığı istihdam ve sosyal güvenlik düzenlemelerine dair. Bu anlamda en fazla merak konusu olan husus, sigortalılara geriye dönük borçlanma hakkı verilip verilmeyeceği. İşte Abdullah Bayın isimli okurumuzun sorusu da buna dair ve diyor ki:

"Sadettin Bey, ben eşim için isteğe bağlı sigorta ödüyorum. 2003 yılında çıkan bir yasada, isteğe bağlı sigortalıların geriye doğru prim ödeyerek borçlanmaları sağlanmıştı. Şimdi yine bir kanunun çıkacağını yazılarınızdan öğrendik. Eşim için 2003 yılı isteğe bağlı primlerini ödeyememiştim. Acaba çıkacak olan paketle bu gibi geriye dönük prim ödeme imkânı verilecek midir?"

Hem Abdullah Bey için hem de merak eden herkes için belirtelim ki çıkacak olan pakette bu yönde bir düzenleme yok. Yani halk arasında 'hizmet satın alma' olarak ifade edilen, geçmiş yılların primlerini toplu ödeme imkânı verilmiyor. Pakette sadece, Bağ-Kur'lu olmakla birlikte primlerini düzenli ödeyememiş veya işveren olduğu halde sigorta primlerini zamanında yatıramamış borçlulara ödeme kolaylığı getiriliyor.

Milyonlarca vatandaşımız, var olan prim borcunun geriye dönük olarak ödenmesi ile hizmet satın almayı birbirine karıştırabiliyor. Aradaki farkı bir örnekle açıklayayım. 2005 yılında bir dükkân açtınız, vergiye kaydoldunuz ve Bağ-Kur sigortanız da başlamış oldu. Ancak herhangi bir sebeple primlerinizi ödeyemediniz ve bu primler faiz ve cezasıyla birlikte birikti. İşte çıkacak olan paket, bu gibi borçluların geriye dönük borçlarını yeniden yapılandırıyor.

Öte yandan siz yıllardır sigortalı olmadınız veya bir şekilde kayıt dışı çalıştınız. Şimdi diyorsunuz ki ben geriye dönük olarak isteğe bağlı veya başka türlü prim ödeyeyim ve emeklilik hakkı kazanayım. İşte yasalaşacak olan pakette bu yok.

A.Ş. ortağı Bağ-Kur'lu olamaz

Soru: Merhaba Saadettin Bey. Benim 1991 yılında SSK girişim var.1998 yılında bir anonim şirket ortaklığım oldu. Ancak ben şirket ortaklığıma rağmen kurduğumuz şirkette 2004 yılına kadar SSK'lı olarak devam ettim. Ortaklarla kavgalı olmamdan dolayı işten ayrıldım ve de SSK çıkışım verildi. Ama A.Ş. ortaklığım devam ediyor ve ortaklıktan ayrılamıyorum. Bu durumda tekrar SSK'lı olarak işe girip prim ödeyebilir miyim? Aydın Olgun

Cevap: Aydın Bey, eğer bahsettiğiniz anonim şirketin kurucu ortağı idiyseniz, aynı şirketteki SSK girişiniz muhtemelen ortaklığa giriş tarihinizden sonradır. Bu durumda SSK'lı değil Bağ-Kur'lu olmanız gerekirdi. Ancak şirketin kurucu ortağı değilseniz, herhangi bir sorun olmaz. Ayrıca kurucu ortak olsanız bile, 1 Ekim 2008 tarihinde anonim şirket kurucu ortakları Bağ-Kur kapsamı dışına çıkarıldı. Toparlayacak olursak, şirkete kurucu ortak olarak girdiyseniz, aynı şirketteki SSK'lı bildirimleriniz tehlikeye girer. Fakat her halükarda, şu an SSK'lı çalışmanıza bir engel yok. A.Ş. ortaklığınız devam ederken, herhangi bir işyerinde SSK'lı çalışabilirsiniz.

Anneanneniz 80 yaşında emekli olur

Soru: İyi günler Sadettin Bey, anneannem 1940 doğumlu. 1991 yılında başlayan Bağ-Kur sigortalılığı kapsamında toplam 5 yıl kadar prim ödemesi var. Kendisi en erken ne şekilde emekli olabilir? Doğum borçlanması veya malulen emeklilik gibi imkânlar var mıdır? Ferhat Uslu

Cevap: Ferhat Bey, anneanneniz Bağ-Kur kapsamında 15 yılı tamamlayarak emekli olabilir. Bu da 80 yaşında emekli olabileceği anlamına geliyor. Bağ-Kur'lular için şu an doğum borçlanması imkânı yok. Ancak eğer en az %60 oranında maluliyet raporu alabilirseniz, mevcut prim günü ile emekli olabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM