BASINDAN YAZILAR
Haksız yere çıkartılırsanız iş mahkemesine dava açın! / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Haksız yere çıkartılırsanız iş mahkemesine dava açın! / Ali Şerbetçi

3 yıldır bir firmada çalışıyorum. Çalıştığım işyeri çorap satan bir dükkan ve 4 işçi çalışıyoruz. Burada çalışan işçilerin 3.5 yılı dolunca işten çıkartılıyor. Bir bahane uydurup gönderiyorlar. Bundan önce anlatılanlara inanmamıştım. Ancak, sıra bana gelince doğru olduğunu anladım. Patronun bunu daima yaptığını ispatlamam, alacağım tazminatta bir artışa sebebiyet verir mi? Tazminatı vermezseler ne yapmam lazım? Önce notere mi gideyim, yoksa mahkemeye mi başvurayım?
Bana yol gösterir misiniz? Kaan YILDIZ
Sevgili okurum, İş Kanunu'nda kıdem tazminatı, hizmet süresine göre hesaplanır. İşçinin işyerindeki kıdemi arttıkça alacağı kıdem tazminatının miktarı da artar.
İşveren belki bu nedenle işçileri işyerinde uzun süre çalıştırmıyor olabilir. İşveren sizi işten haksız olarak çıkarttığı halde tazminat ödemez ise iş mahkemesine dava açarak veya Çalışma Bakanlığı Bölge
Müdürlüğü'ne şikayet dilekçesi vererek hakkınızı arayabilirsiniz.

Belediyemizde çalışan işçiler gönüllü olarak işten ayrılmak istiyor. Belediye olarak kıdem tazminatı ödeyebilir miyiz? Bu konuda bize yol gösterirseniz sevinirim. Yanıtınız için teşekkür ederiz. K.O
İş Kanunu'na göre, kendi isteği ile herhangi bir haklı nedeni olmadan ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmez. Ancak işveren kendi iradesi ile öderse İş Kanunu'nda cezası bulunmamaktadır. Ama siz belediye olarak kamu kuruluşu olduğunuz için hak etmeyen işçilere kendileri ayrılmaları halinde kıdem tazminatı öderseniz; Sayıştay veya Mahalli İdareler Kontrolleri'nin yapacağı incelemede yasal olmayan bir ödemede bulunduğunuz için zimmet çıkarırlar. Bu nedenle kendi isteği ile ayrılan işçilere kıdem tazminatı ödemeyiniz.

NE ZAMAN EMEKLi OLURUM
02.03.1964 doğum tarihim. 02.10.1982 SSK girişim, 1200 gün SSK var, 6 yıl, 6 ay Bağ-Kur'um bulunuyor. Bu durumda ne zaman emekli olurum?
5...930573 Nolu SMS:
SSK girişiniz ve Bağ-Kur hizmetlerinizle beraber 25 yıl, 47 yaş, 5150 prim gün şartlarına tabisiniz. SSK emeklilik şartlarına tabi olabilmeniz için 3.5 yıl (1260 gün) SSK'lı olarak çalışmanız gerekmektedir. Bu durumda 5150 günün tamamlanması için 1 yıl daha prim güne ihtiyacınız olur. Eksik 1 yılı da askerlik borçlanarak ödeyip 3.5 yıl sonra emekli olabilirsiniz.

01.01.1979 doğumluyum. 1998'de işe girdim, halen çalışmaktayım ve şu anda 3200 iş günüm var. Yüzde 49 vergi indirim raporum var. Ne zaman emekli oluyorum?
Atilla ÖZTÜRK
Vergi indirim raporunuz ve SSK girişinize göre 18 yıl, 4080 prim gün şartlarına tabisiniz.
880 gün daha prim ödemeniz halinde prim gün sayınız dolacak ancak, 18 yıl şartınız 2016 yılında dolacak. Bu nedenle emeklik tarihiniz işe girdiğiniz 1998 yılının gün ve ayına göre 2016 yılı olacaktır.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 13.12.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM