BASINDAN YAZILAR
Vazife malulü, yeniden devlet memuru olursa ALDIĞI MAAŞ KESİLİR / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

Vazife malulü, yeniden devlet memuru olursa ALDIĞI MAAŞ KESİLİR / Lütfi Köksal

 

Bir kamu kuruluşunda koruma görevlisi olarak çalışırken, geçirdiğim kaza sonucu sakat kaldım. Vazife malullüğü aylığı bağlandı. Şimdi durumuma uygun bir işte daha çalışmak istiyorum. Acaba çalışmaya başladıktan sonra aylığım kesilir mi?
CEVAP: Vazife malullüğü geniş kapsamlı bir konudur. Konu ile ilgili yasal mevzuatta; devlet memurlarının görevlerini ifa etmekte iken iş yerinde meydana gelen kazada veya kurumlarınca tahsis edilen bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü sırasında meydana gelen kaza sonucu malul duruma düşme hâli olarak ifade edilmektedir.
Vazife malulleri 4 ana grupta toplanmıştır:
-Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi subay, astsubay, uzman jandarma çavuş, uzman çavuş, er ve erbaşlar,
-Emniyet teşkilatı mensupları,
- Diğer kamu görevlileri (Öğretmen, doktor, savcı, mühendis, koruma görevlisi vb. sivil devlet memurları),
-Geçici köy korucuları.

DEVLET-ÖZEL SEKTÖR FARKI
Vazife malullüğü aylığı alanların yeniden özel bir iş yerinde sigortalı veya bir resmî kurumda devlet memuru olarak göreve girmeleri hâlinde almakta oldukları vazife malullüğü aylıklarının kesilip kesilmeyeceği konusuna gelince...
-Normal (sivil) vazife malullüğü aylığı alanlar;
Özel veya resmî sektörde bir işe sigortalı olarak girmeleri hâlinde aylıklarını almaya devam ederler. Devlet Memuru olarak göreve girmeleri halinde ise aylıkları kesilir, görevlerinden ayrıldıklarında aylıkları yeniden bağlanır.
-Türk Silahlı Kuvvetleri vazife malullüğü aylığı alanlar;
Özel veya resmî sektörde bir işe sigortalı olarak girmeleri hâlinde aylıklarını almaya devam ederler. Devlet Memuru olarak göreve girmeleri hâlinde aylıkları kesilir, görevlerinden ayrıldıklarında aylıkları yeniden bağlanır.
Bu durumda bulunanlar, kendi nam ve hesabına çalışmaları hâlinde aylıklarını almaya devam ederler.

TERÖR MALULLERİ
Terörle Mücadele Kanunu kapsamında vazife malullüğü aylığı alanlar için ise uygulama farklıdır. Bunlar, özel veya resmî sektörde bir işe girmeleri hâlinde de, devlet memuru olmaları hâlinde de aylıklarını almaya devam ederler. Devlet Memuru olarak göreve girmeleri hâlinde Sosyal Güvenlik Kurumunca bağlanmış vazife malullüğü aylıkları ile beraber görev yapmakta oldukları Kurumlardan da görev aylıklarını almaya devam ederler.
Aylıklarla ilgili uygulamayı yukarıda özetlemeye çalıştık. Bu konudaki genel düşüncemize gelince; Gazilerimizi ve şehitlerimizin dul ve yetimlerini toplum içerisinde el üstünde tutmak, milletimizin görevi olması gerektiğini ve bu görevi yerine getirmede herkesin kendisine düşen sorumluluğu üstlenmesini ifade etmek istiyoruz.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10’uncu maddesine 5982 sayılı Kanunla konulan “Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz” şeklindeki Anayasa hükmünün çok isabetli bir düzenleme olduğunu, Anayasa’nın bu hükmünün kısa vadede hayata geçirilmesinin gazilerimiz ve şehitlerimizin dul ve yetimleri için büyük bir fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.

 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 04.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM