BASINDAN YAZILAR
SGK para cezaları da af kapsamında / Resul Kurt - MuhasebeTR

SGK para cezaları da af kapsamında / Resul Kurt

Birkaç aydan bu yana ekonomi yazarlarının en çok konuştuğu konuların başında, kamuoyunda torba kanun olarak adlandırılan yasa tasarısı var. Tüm Türkiye’nin gözü TBMM genel kurulunda 25 Ocak 2011 tarihinde görüşülmeye başlanacak olan yasa tasarısında SGK para cezalarıyla da ilgili bir düzenleme var.

Getirilecek düzenlemeye göre, 31/12/2010 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup torba kanunun yayımlandığı tarihten önce kesinleştiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan SGK idari para cezası asıllarının % 50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde idari para cezası asıllarının kalan % 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Özellikle SGK Müfettiş ve Kontrol Memurlarınca teftiş veya inceleme gören işverenlerin de, uygulanması muhtemel idari para cezalarından dolayı bu yasadan yararlanabilmesi için kanunun yayımlanacağı tarihe kadar işlemlerin sonlandırılması için çalışmaları gerekiyor.

Bu madde kapsamına giren alacakların; asıllarının torba kanunun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olmasına rağmen, fer’ilerinin bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olduğu durumlarda, aslı ödenmiş fer’i alacağın % 40’ının bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde kalan % 60’ının tahsilinden vazgeçilecek.



Dava safhasındaki idari para cezaları

31/12/2010 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup torba kanunun yayımlandığıtarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar tahakkuk ettiği halde dava safhasında veya dava açma süresi sona ermemiş olan idari para cezası asıllarının % 25’i ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden torba kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın torba kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, idari para cezası asıllarının kalan % 75’i ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Bu kapsama giren alacakların tahakkuk ettiği tarih itibarıyla öngörülen başvuru süresinin onbeş günden az kaldığı hallerde, bu alacaklar için bu maddeye göre yapılacak başvuru süresi tahakkuk tarihinden itibaren onbeş gün olarak uygulanacak.



Eksik işçilik yatıranlar da torbadan yararlanacak

Özellikle inşaat ve ihale konusu işlerle ilgili eksik işçilik bildirimi yapmış kişiler de torba kanundan yararlanabilecek.

30/11/2010 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlerle ilişkin olup, torba kanun ükümlerinden yararlanmak için kanunun yayım tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvurulduğu halde bu sürenin sonuna kadar re’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edilememiş olan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı af kapsamın alınacak. Ve bu tutar üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak güncellenecek. Bu şekilde hesaplanacak tutarın, ilk taksit bu Kanuna göre hesaplanan tutarın işverene tebliğ edildiği tarihi izleyen ikinci aydan başlamak üzere, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların, belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

(Kaynak: Star Gazetesi | 22.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM