BASINDAN YAZILAR
Prim ödemeden emekli olabilir mi? / Resul Kurt - MuhasebeTR

Prim ödemeden emekli olabilir mi? / Resul Kurt

Okurumuz Ertuğrul Yüce, “ilk defa 24.07.1989 tarihinde çalışmaya başladım, 05.10.2010 tarihinde işten ayrıldım. Ben sigortalı bir işte çalışmak istemiyorum. Hiç prim ödemeden yaşı beklersem emekli olabilir miyim?” diyor.

Okurumuz ilk defa 24.07.1989 tarihinde çalışmaya başladığı için, 51 yaşını, 25 yıl sigortalılık süresini ve 5450 prim gün sayısını doldurarak SSK’dan (4/a) emekli olabilir.

Okurumuzun 5450 prim gün sayısı varsa, emeklilik yaşını beklerken (bir yerde çalışmaz ise) prim ödemesine gerek yok. Ancak bir yerde çalıştığında mutlaka sigortalı olması gerekmektedir.

özellikle bu şekilde yaş bekleyecek olanların emeklilik tarihlerine kadar sağlık yardımlarından yararlanma hakları bulunmadığından ileride sağlık açısından sorun yaşayabileceğini göz önünde tutması gerekmektedir.

***

Şirket yöneticileri SGK borçlarından sorumlu
5510 sayılı Kanun'un 88'inci maddesinde "Kurumun sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın bu Kanun'da belirtilen sürelerde ödenmez ise kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludurlar" hükmü getirilmiştir.
506 sayılı Kanun dönemindeki üst düzey yönetici sorumluluğu sadece prim alacağı bakımından söz konusu iken 5510 sayılı Kanun'da, üst düzey yöneticiler kurum'un diğer alacakları için de sorumlu tutulmuşlardır.

SSK Genel Müdürlüğü 1-73 Ek sayılı genelge ile borç ihtarlarının şirket tüzel kişiliği ile birlikte şirketin yönetim kurulu üyesi, murahhas aza, genel müdür, müdür, şirketi temsile yetkili ortak, sorumlu muhasip gibi üst düzey yönetici ve yetkililerine yapılması ve alacakların bu kişilerden tahsili yoluna gidileceğini hükme bağlanmıştı. Yine, 11.08.1997 tarih ve 16-145 Ek sayılı SSK Genelgesi'nde ise kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdür, yönetim kurulu üyeleri, belediye başkanlığı ile tahakkuk ve tediye ile görevli muhasip, muhasebe ve hesap işleri müdürleri, saymanları, tüzel kişiliği haiz işyerlerinde ise üst düzeydeki yetkilileri kuruma karşı müteselsil sorumlu tutulacaklar olarak sayılmıştı.

Konuyla ilgili olarak Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin 26.9.2000 tarih, 2000/5121 Esas ve 2000/6113 Karar sayılı kararında özetle, SSK'ya olan prim borçlarından dolayı işveren şirketle birlikte şirketin karar ve işlemlerinin yürütülmesinde görevli ve yetkili olan şirket üst düzey yöneticilerinin de sorumlu olduğu belirtilmiştir.

5510 sayılı Kanun'un 88. maddesinde "yönetim kurulu üyeleri" ile işverenin kanuni temsilcilerinin de müteselsil sorumlu oldukları açık biçimde belirtilmiştir.

(Kaynak: haber7.com | 02.02.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM