BASINDAN YAZILAR
Başvuru süresi uzatılmalıdır / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Başvuru süresi uzatılmalıdır / Osman Arıoğlu

6111 Sayılı Kanun ile cumhuriyet tarihinin en önemli yeniden yapılandırma uygulaması başlatılmıştır.

Bu konuya ilişkin gelişmeleri hükümet tarafından düzenlemeye ilişkin bilgilendirmenin kamuoyuna yansıdığı günden bu yana bu köşede değerlendirmeye çalıştık. 25 Şubat'tan itibaren kanundan yararlanma süresi başlatılmıştı. Normal olarak başvuru süresi 2 Mayıs tarihinde sona erecek. Ancak kanunun 168'inci maddesinde Bakanlar Kurulu'na hem başvuru hem de ilk taksit ödeme süresini bir ay uzatma yetkisi verilmiş durumdadır.

Aslında her ne kadar kanundan yararlanma süresi 25 Şubat'ta başlamış ise de kanun kapsamının bu denli geniş olmasının getirdiği bazı zorluklar da bulunmaktaydı. Bu çapta geniş bir yeniden yapılandırma yasası uygulaması konusunda en tecrübeli kurum olan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında dahi bazı hükümlerin uygulanması için ilave genelgelerin ve açıklamaların yapılması gereği doğdu. Hatta elektronik ortamda yapılacak başvurulara ilişkin programlar geliştirilmeye devam edildi.

İşin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafına gelindiğinde burada da aynı gelişmelerin daha fazlasıyla zaman içerisine gerçekleştirilebildiğini gördük. Gümrük Müsteşarlığı tarafında ise mevzuattaki farklılıkların da getirdiği sıkıntılar nedeniyle başvuruların değerlendirilmesine ilişkin uygulama halen tam olarak oturmuş durumda sayılmaz.

Hâlâ daha mükelleflerin kamu kurumlarının internet sayfalarına girdiklerinde bir yapılandırmanın maliyetinin ne olduğunu görüp ona göre karar vermek istemeleri halinde bunu değerlendirecek programı bulamayabilmektedirler.

Öte yandan nisan ayı kurumlar vergisi mükellefleri için kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesi gereken ay durumundadır. Mükelleflerin kurumlar vergisi beyannamelerini vermeleri için son tarih 25 Nisan Pazartesi günüdür. Bu tarih aynı zamanda mart ayına ilişkin KDV ve muhtasar beyannamelerin verilmesi için de son tarihtir. 2 Mayıs tarihi ise başvuru süresinin son günü olmanın yanında SGK bildirgeleri ve aylık mizanların verilmesi için son tarihi oluşturmaktadır.

İşte bu nedenlerledir ki Bakanlar Kurulu'nun özellikle başvuru süresine ilişkin yetkisini bir an önce kullanmasında yarar bulunmaktadır. Hatta bu yetkinin kullanılacağı bir an önce, mümkünse bugün itibarıyla ilan edilirse piyasada yaşanan karmaşa ortamı son bulacaktır. Uygulama tam olarak yeni yeni oturmaya başladığı için de mayıs ayı daha yoğun ve verimli bir şekilde geçecektir. Üstelik uzatmanın bir an önce açıklanmasının kamu açısından doğuracağı hiçbir kayıp da söz konusu değildir.

Bakanlar Kurulu'nun ilk taksit ödeme süresini de bir ay uzatma yetkisi bulunmaktadır. Ama bu yetkinin kullanılıp kullanılmaması konusunda bugünden karar verilmesi gerekmemektedir. Çünkü ilk taksit ödeme süresi vergiler bakımından mayıs ayı sonuna kadardır. Bu yetkinin kullanılmasının kamu açısından bir finansman hesabı yapılmasına da ihtiyaç olabilir. Ama başvuru süresinin uzatılmasının kamu açısından hiçbir külfeti yoktur. Aksine kamu kurumlarının devam eden açıklama ve tanıtım faaliyetleri sayesinde kanun kapsamından daha fazla sayıda kişinin yararlanması sağlanabilir. Her iki yetkinin birlikte kullanılmasına gerek de yoktur. Üstelik birinci taksit ödeme süresinin uzatılması diğer taksit sürelerini kaydırmayacağı için başvuru sahibine sadece bir aylık bir ilave finansman sağlanması anlamına gelecektir. Ama hükümet bu yetkiyi de bir an önce kullanıp bu yasa kapsamında sağlanan gelirleri genel seçimler için kullanmayacağı mesajını vermek isteyebilir. Elbette buna da kimsenin itirazı olamaz.

Tekraren ifade etmek istiyorum ki başvuru süresinin uzatılması kararının bir an önce verilip kamuoyuna ilan edilmesi hem yükümlüler açısından hem de bu işlemlere destek sağlayan muhasebeci mali müşavir meslek mensupları açısından hayati önem taşımaktadır. Kamu açısından ise getirinin dışında hiçbir kaybı söz konusu değildir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.04.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM