BASINDAN YAZILAR
Dört kritik soru, dört kritik cevap! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Dört kritik soru, dört kritik cevap! / Sadettin Orhan

Önceki akşam Kanaltürk'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer Dinçer'i ağırladık.
Malum, 12 Haziran yaklaşırken meydanlarda en fazla tartışılan proje ve vaatler sosyal güvenlik, çalışma hayatı ve emeklilerle ilgili. İşte biz de hem bu projeleri hem de çalışanların, emeklilerin ve sair kesimlerin soru ve sorunlarını Sayın Bakan'a ilettik. Sağolsun kendisi de büyük bir içtenlikle cevap verdi. İşte bu kritik sorular ve Sayın Bakan'ın cevapları.

Emekliye intibak var mı?

SSK'daki süper emeklilik mağdurları, Bağ-Kur'daki basamak mağdurları gibi sistemin mağdur ettiği çok sayıda emeklimiz mevcut. Emeklimizin beklentisi ise intibakın yani maaş uyumlaştırmasının bir an önce yapılması yönünde. Seçim sonrası bu konunun gündeme gelip gelmeyeceğini sorduğumda Sayın Bakan, aylıkları tavanda eşitlemeleri halinde yıllık 20 milyar lira gibi ilave kaynağa ihtiyaç olduğunu, bunu vadetmenin gerçekçi olmayacağını belirtti. Bunun yerine "en düşük aylığa yüksek zam, en yüksek aylığa düşük zam" formülüyle yıllara yayarak bu sorunu çözmeye başladıklarını ifade etti.

Açıkçası tek bir hamlede emekli aylıklarında tam bir intibak sağlanması bana da uygulanabilir olarak görünmüyor.

Kıdem tazminatı fonu geliyor mu?

Sayın Bakan'a, bugünkü kıdem tazminatı uygulaması yerine fon benzeri bir yapıya geçilip geçilmeyeceğini sorduğumuzda, mevcut yapının işçi aleyhine olduğunu, işçilerin sadece %8'inin tazminata hak kazanarak işten ayrıldığını, bu durumun en büyük mağdurunun ise işçiler olduğunu ifade etti. Sayın Bakan'ın tasarladığı model ise bir yılı doldurmadan ayrılan işçinin veya kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin de kıdem tazminatı alabilmesini öngörüyor. Sanırım seçimlerden sonra bu konu yeniden gündeme gelecek gibi.

Sözleşmeliye kadro var mı?

Sayın Başbakan'ın Memur-Sen genel kurulunda sözleşmeli kamu çalışanlarına kadro sözü vermesiyle birlikte, gözler bir anda ilgili bakanlara çevrildi. Bunlardan birisi de kuşkusuz Sayın Ömer Dinçer'di. İşte bu konuyu da Sayın Bakan'a sorduğumuzda, Başbakan tarafından kendilerine talimat verildiğini, kadro çalışmasının başlatıldığını, ilgili bürokratların kanun hükmünde kararname ile bu işin çözülüp çözülemeyeceğini araştırdıkların ifade etti. Ancak Sayın Bakan'ın şahsi kanaati, bu konunun yasa değişikliği gerektireceği ve dolayısıyla seçim sonrasına kalacağı yönünde.

Yapılandırmada süre uzuyor mu?

Yine son günlerin en sık sorulan sorusu, 2 Mayıs 2011'de sona eren yapılandırma başvurularında sürenin uzayıp uzamayacağı konusuydu. Bunu da Sayın Bakan'a sorduğumuzda, başvuru süresinin uzatılacağını ancak taksit ödeme takviminin değişmeyeceğini ifade etti. Yani yapılandırma başvurularında son tarih 30 Haziran 2011 olacak. Ancak ilk taksit veya peşin ödemede son ödeme tarihi, şu an olduğu gibi 30 Haziran 2011 olarak kalacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.04.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM