BASINDAN YAZILAR
Uzayan süreler ve birkaç hatırlatma / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Uzayan süreler ve birkaç hatırlatma / Osman Arıoğlu

Yeniden yapılandırma kanunundan yararlanmak için başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatıldı.

Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararnamesi 30 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Başvuru süresinin uzatılması gereğinin bir zaruret haline geldiğini, kamunun bundan herhangi bir kaybı olmayacağını, mayısta olan taksitler için ilk taksit ödeme süresinin ise hükümetin seçimler öncesi "ben bütçelemediğim bu kaynaktan gelen paraları kullanmıyorum" deme tercihine bağlı olduğunu bu köşede daha önce belirtmiştik. Hükümet her iki süreyi de uzatma yönünde tercih kullanmış oldu. İlk taksit ödeme süresini de erkenden ilan ederek kamuoyuna güzel bir mesaj vermiş oldu.

Kanunun son derece kapsamlı olması ve çeşitli konuları barındırması bakımından başlangıç cümlesinde, işin özünü oluşturmakla beraber bazı inceliklerin bulunduğunu belirtmek isteriz. İlk önemli nokta Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak ödemelere ilişkin ilk taksit ödeme süresinde herhangi bir değişiklik olmadığı konusudur. Bu kuruma yapılacak ödemelerde ilk taksit yine haziran sonuna kadardır. Aslında böylece bir anlamda tüm kurumlara olan ilk taksit ödeme süresi haziran ayına alınmış oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu dışındaki kurumlara yapılacak ödemelerde ilk taksitin hazirana alınması ikinci taksit ödeme süresinde herhangi bir değişiklik yapmamıştır. İkinci taksit yine temmuz ayında yapılacak.

Kanunun kapsamında başvuru süresi uzayan borçları şöyle belirtebiliriz;

· Kesinleşmiş borçlara ilişkin 2'nci,

· Kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan borçlara ilişkin 3'üncü,

· Pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyanlara ilişkin 5'inci,

· Matrah artırımına ilişkin 6, 7 ve 8'inci

maddelerinden yararlanmak için başvuru süresi 31 Mayıs,

· Faturasız stok, faturasız satışlar ile kasa ve ortaklar cari hesaplarına ilişkin düzeltmelerin yapılması için

başvuru süresi 30 Haziran 2011 tarihi bitimine kadar uzatılmış oldu.

Ara dönemde yapılan tarhiyatlar

Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla inceleme veya tarhiyat aşamasında bulunan ve kanunun yayımı tarihinden 2 Mayıs tarihine kadar tebliğ edilen tarhiyatlara ilişkin başvuru süresi de yine bir ay uzatılmış oldu. Uzatmanın belki de en önemli kısmı burada yatıyor. Aslında kanunun yayımı tarihinde inceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan durumlar için kanundan yararlanmak için ihbarnamenin tebliği tarihinden itibaren 30 gün içerisinde başvuruda bulunulması gerekiyordu. Bu tarhiyatlar için uzlaşma talebinde bulunulması da bu süreyi uzatmıyordu. İdare uzlaşma talebine hemen gün vermez ise mükellefin, şayet risk almak istemiyorsa, bu süreyi geçirmeden kanundan yararlanmak için başvuru yapması gerekiyordu. İşte bu başvuru süresi 30 günün bitiminden itibaren bir ay daha uzatılmış oldu.

Süre uzatımları bakımından özellik arz eden bu maddenin önemi şuradadır. Özellikle matrah artırımında bulunan veya halen bulunacak mükellefler bakımından yazılan raporların 31 Mart tarihine kadar vergi dairesine intikal etmesi gerekiyordu. İşte bu nedenle de birçok inceleme rutin usullerin dışında biraz aceleye getirilerek yetiştirilmeye çalışıldı. Mükellef ilk etapta derdini anlatmak için doğal olarak uzlaşma yolunu da kullanmayı tercih etti. İdarenin kısa sürede uzlaşma taleplerini karşılamasında zorluklar vardı. Şimdi kimsenin mazereti kalmadı. Mükellef odaklı idare anlayışının bir gereği olarak mükelleflerin herhangi bir hak kaybına uğramamaları bakımından özellikle bu dönemde yazılan raporlar bakımından uzlaşma görüşmelerinin mutlaka yapılmasında yarar bulunmaktadır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM