BASINDAN YAZILAR
Torba Kanun'da son günler / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Torba Kanun'da son günler / İsmail Kökbulut

Uzun zamandan beri gündemimizde olan Torba Kanun'un getirdiği birçok kolaylık için başvuru süresinin sonuna geliyoruz.

Bu sürelerin uzatılma beklentisi olanlar varsa boşuna beklemiş olurlar. Kanunun vermiş olduğu bir ay süre uzatma yetkisi Bakanlar Kurulu tarafından kullanıldı. Tekrar uzatılması için kanun çıkması gerekir. Seçime çok az bir süre kalmışken Meclis'in bu gündem maddesi ile toplanması pek mümkün görünmüyor. Bu hafta Torba Kanun'un getirdiği avantajları başvuru süresinin son günleri yaklaştığı için okurlarımıza tekrar hatırlatmak istedik.

Karar için son günler

Torba Kanun'un getirdiği avantajdan hâlâ faydalanmamış olan mükelleflerin bugünleri iyi değerlendirmelerinde fayda var. Özellikle 31.12.2010 tarihinden önce kesinleşmiş olmasına rağmen ödenmemiş olan vergi ve diğer kamu borçlarının yapılandırması için bu ayın sonuna kadar ilgili idareye başvurulması gerekir. 1 Haziran tarihinde fırsat kaçmış olacak. Yapılandırılan borçların hemen ödemesine başlanmıyor. 36 aya kadar vadelendirmek suretiyle ödeme imkânı var.

Yapılandırmaya başvurmayanları zor günler bekliyor

Özellikle vergi ve sigorta borcu olanların önemli bir kısmı yetkililerin ifadesine göre yapılandırma için başvurdu. İlgili idareler borcu olan kişi ve kurumlara yönelik alacak takiplerini yapılandırma için başvuranlara yapmayacaklar. Yapılandırılan borçların vadeleri gelinceye kadar herhangi bir alacak takibi söz konusu olmayacak. Yapılandırılan borcun ödenmemesi halinde ilgili idareler takibe geçecek. Bu da göstermektedir ki vergi daireleri ile sigorta müdürlükleri yapılandırılan alacakların takibi konusunda bir süre bekleyecek. Ancak ilgili idarelerin yapılandırma için başvurmayan kişi ve kurumlara yoğunlaşacağı ve buralardan olan alacaklarını sıkı bir şekilde tahsil etmeye çalışacağını tahmin etmek zor değil.

Vergi incelemesinde olanlar için matrah ve vergi artırımında bulunma kolaylığı

Matrah ve vergi artırımı geçmiş dönemlerde de uygulandı. Mükelleflerin matrah ve vergi artırımına başvurmaları için geçmişte zaman zaman vergi dairelerinin telkinleri veya baskıları olduğu duyuluyordu. Ancak bu dönemde başta Maliye Bakanı'nın açıklamaları olmak üzere Gelir İdaresi'nden mükellefleri zorlayıcı hiçbir şey gündeme gelmedi. İdare bütün basın organlarını kullanmak suretiyle kanunun getirdiği avantajları anlattı. Bu da oldukça başarılı sonuçlar verdi. Şu anda geçmiş dönemlere ilişkin vergi incelemesi olmayan mükellefler kendi iradeleri ile matrah ve vergi artırımı yaptılar veya yapmadılar. Hatta geçmiş yıllara ilişkin başlamış vergi incelemeleri devam ederken bile mükelleflere bu konuda bir zorlama gelmedi. Vergi inceleme elemanı devam eden incelemelerinde mükelleflerin matrah ve vergi artırımı konusunda baskı yaptığı şeklinde hiçbir şey duyulmadı.

Ancak matrah ve vergi artırımı başvuru süresinin dolmasına sayılı günler kaldı. Bu durumda olan mükelleflerin durumlarını tekrar gözden geçirmeleri ve vergi incelmesini sonlandıracak olan matrah ve vergi artırımından faydalanmalarını tavsiye ediyoruz.

Vergi davası devam edenler

İhtilaflı bulunan vergi ve benzeri davaların kanunun yayımlandığı 25 Şubat 2011 tarihi itibarıyla durumlarına göre büyük kolaylıklar getirildi. Vergi mahkemesinde mükellef tarafından kazanılmış bir dava olsa bile Danıştay aşamasının nasıl sonuçlanacağı belirsizdir. Bu durumda olanlar davayı kaybetmeleri durumunda ödeyecekleri rakamlar ile şimdi Torba Kanun'dan faydalanmaları durumunda ortaya çıkan rakamı mukayese ettikleri zaman karar vermeleri daha kolay olacak. Özellikle üç kat vergi zıyaı cezası istenen durumlarda vergi mahkemesince karar verilmiş olsun veya olmasın tüm cezalar kalktığı gibi ilaveten duruma göre vergi aslından ciddi indimler yapılmakta ve gecikme faizi yerine TEFE/ÜFE oranları dikkate alınmakta.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM