BASINDAN YAZILAR
Eğitim müfettişleri dertli / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Eğitim müfettişleri dertli / Sadettin Orhan

Müfettiş deyince hepimizin aklına ilk önce ilköğretim müfettişleri, yani şimdiki unvanlarıyla eğitim müfettişleri gelir.

Daha ilkokul yıllarımızda, okul müdürünün ve öğretmenimizin gergin ve endişeli tavırlarından okula önemli birisinin geldiğini anlardık. Hele bir de müfettiş bizim sınıfımıza girdiyse, bu gerginlik bizlere de sirayet eder, o anki ders konusuna dair sorulması mukadder soruyu savuşturma derdine düşerdik.

İşte bizim ilkokul sırlarında yaşadığımız gerginliğin bir başka versiyonunu şimdi eğitim müfettişleri yaşıyor. Aslında yaşadıkları daha çok başlıktaki ifadeye, yani trajikomediye uyuyor. Şöyle ki; mezkur meslek mensupları, ilköğretim müfettişi unvanını taşıdıkları yıllarda uzun süre özlük hakkı mücadelesi verdiler. Bu mücadele nihayet geçtiğimiz yıl meyvesini verdi ve unvanları eğitim müfettişi olarak değişirken, ek gösterge rakamları da 3000'den 3600'e yükseltildi. Fakat bu değişiklik sadece emekli aylığını etkilediğinden, emekli müfettişlerin aylığı artarken, çalışan müfettişlerin aylığında düşüş yaşandı. Zira ek gösterge yükselince, çalışan müfettişten yapılan kesintiler de arttı.

Evet, özlük haklarını iyileştirmek için yapılan düzenleme sonrasında Eğitim Müfettişleri -ironik bir şekilde- emekli meslektaşından daha düşük aylık alır hale geldi. Daha tuhafı, bir eğitim müfettişi denetlediği okul müdüründen, müdür yardımcısından ve hatta öğretmenden bile daha az aylık alıyor. Netice itibarıyla geçtiğimiz yıl iyi niyetle yapılan özlük hakkı düzenlemesi, eğitim müfettişlerinin sorununu çözmekten ziyade büyütmüş durumda. Umarız bu iyi niyetin devamı olarak, bu konu yeniden ele alınır.

%60 rapor gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, MS (multiple skleros) hastası olan birisinin SSK başlangıcı 2007 yılı ve askerlik borçlanması ile birlikte 1920 gün prim yatırmış. Bu kişi malulen emekli olabilir mi? Zira hasta zor bir şekilde yürüyebiliyor. Malulen emeklilik için ne yapması gerekir? Mahmut Dallı

Cevap: Mahmut Bey, malulen emeklilik için üç şart bulunuyor.

1. Malullüğe sebep olan hastalık sigorta başlangıcından sonra ortaya çıkmış olacak.

2. 1800 prim gününü doldurmuş olacak.

3. Sağlık kurulu raporuyla %60 ve üzeri iş göremez olduğu tespit edilecek.

Bahsettiğiniz kişinin prim günü yeterli. Eğer MS hastalığı 2007 sonrasında (sigorta başlangıcından sonra) ortaya çıkmışsa ve %60 oranlı raporu da alabilirse kendisine malullük aylığı bağlanır. SGK'ya dilekçe ile başvurması ve sevk edildiği hastaneden kurul raporu alması gerekiyor.

Daha fazla bilgi gerekiyor

Soru: İyi günler, babamın Amerika'da 6-7 sene ödenmiş sigortası var. (20,000 $ civarında.) Kendisi 1960 doğumlu, ne zaman ve nasıl emekli olabilir? Zeynep

Cevap: Zeynep Hanım, anladığım kadarıyla babanız yurtdışı hizmet borçlanması yapmış. Bu durumda babanızın emeklilik tarihini hesaplayabilmemiz için borçlanmayı ve ödemeyi ne zaman yaptığını bilmemiz gerekir. Eğer babanızın sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 sonrası bir tarihse, 60 yaşını doldurmak şartıyla 7000 prim günüyle emekli olabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 25.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM