BASINDAN YAZILAR
İzin ücreti peşin alınarak kullanılmasından vazgeçilebilir mi? / İbrahim Işıklı - MuhasebeTR

İzin ücreti peşin alınarak kullanılmasından vazgeçilebilir mi? / İbrahim Işıklı

İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilecektir. Anayasal bir hak olan yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Her çalışanın mutlaka izin hakkından yararlanması gerekmektedir.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

az olamayacaktır.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yıllık ücretli izin süresi belirlenirken işçinin hak kazandığı tarihteki kıdem dikkate alınarak hak kazanma tarihini takip eden yıl içinde kullanılabilecektir.

4857 Sayılı Kanun'un 59'uncu maddesinde, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceği hükme bağlanmıştır. Uygulamada sıkça karşılaşıldığı üzere, iş sözleşmesi devam eden bir işçinin yıllık ücretli izin hakkını kullanmayarak, çalışmasını devam ettirmesi ve bu süreye ait ücretini talep etmesi Kanuna uygun değildir. İş sözleşmesi devam eden bir işçi, yıllık izin hakkını kullanmayarak bu süreye ait ücretini isteyemeyecektir. Yani, iş sözleşmesi devam eden bir kişinin izin ücretini peşin alarak yıllık iznin kullanılmasından vazgeçmesi mümkün değildir. Yargıtay da, iş sözleşmesi devam ederken iznin paraya dönüştürülemeyeceğini belirtmektedir.

İş davaları tek kitapta toplandı

Daha önce yayınladığı Şerhli Sosyal Sigortalar Kanunu, Şerhli Bağ-Kur Kanunu, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Külliyatı ve Hizmet Tesbiti Davaları gibi çok sayıda eseriyle iş hukuku ve sosyal güvenlik mevzuatını yakından takip edenlerin haklı beğenisini kazanan Emekli İş Hakimi Sayın İhsan Çakmak özellikle iş ve sosyal güvenlik mevzuatının karmaşıklığını en ince ayrıntısına kadar takip eden bir hukukçu.

Emekli İş Hakimi İhsan Çakmak ile Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Onursal Üyesi sayın Osman Can'ın birlikte kaleme aldığı, "İş Davaları" isimli kitabın alanında önemli bir dolduracağına inanıyorum.

"İş Davaları" isimli kitapta, ıslah dilekçesi verilmesi neticesinde, ek dava zaman aşımı savunması, harç ödeme yükümlülüğü, faiz uygulama çeşitleri, müştereken ve müteselsildi sorumluluk halleri, zorunlu dava arkadaşlığı, muvazaalı çalıştırma şekilleri, rekabet etme yasağı, işçiye yapılan eğitim masrafları, cezai şart ve sair diğer gerekli dava konularıda yer verilip, son değişikliklerde işlenip kapsamlı geniş bir kaynak haline getirilmiştir. Kitapta ele alınan başlıca konular;

· Açıklamalı Yargıtay kararları,

· Emsal bilirkişi raporları,

· Dava dilekçe örnekleri,

· Kıdem tazminatı,

· İhbar tazminatı,

· Fazla mesai ücreti,

· Senelik izin ücretleri,

· Hafta tatili alacağı,

· Ulusal bayram genel tatil ücreti,

· Ödenmemiş işçi ücretleri,

· İşe iade uygulaması,

Olup, özellikle avukatlara, hukukçulara, bilirkişilere, iş mahkemesi hakimlerine, personel uzmanı ve müdürlerine, insan kaynakları uzmanlarına, mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere ve işletme yöneticilerine tavsiye ettiğim "İş Davaları" isimli kitabı edinmek için 0505-3675557 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 26.05.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM