BASINDAN YAZILAR
Yanlış yapılan borçlanmalar iade edilecek / Ahmet Şerif - MuhasebeTR

Yanlış yapılan borçlanmalar iade edilecek / Ahmet Şerif

Bundan yaklaşık bir ay önce 08.05.2011 günkü yazımızda bir okurumuzun sorusuna cevap olmak üzere, yanlışlıkla yapılan borçlanmaların iade edilmesi gerektiğini ancak Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatının buna uygun olmadığını belirtmiştik.
Özellikle 5510 sayılı kanunla gelen doğum borçlanması uygulamasından sonra borçlanılan süreleri Bağ-Kur’a sayılan bayanların emekli olamadığı gibi ödedikleri borçlanma tutarlarını da geri alamadıklarını belirtmiş, bu durumda olan kişilere talepleri halinde iade yapılabilmesi gerektiğini yazmıştık.
Borçlanmaya başvuru gibi borçlanmadan vazgeçmenin de bir irade beyanı olduğundan ona göre işlem yapılabilmeli ve ödenen paralar iade edilebilmeli, demiştik.

Yönetmelik değişti
16.06.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ne bu yönde hüküm eklenmiştir.
Yönetmeliğin 66. maddesine eklenen fıkra aşağıdaki şekildedir:
“(11) 5510 sayılı Kanunun 41’inci maddesine göre yapılan borçlanmalarda aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde bir defaya mahsus olmak üzere iade edilir.”

Aylık bağlanmamış olması şart
Yapılan borçlanmanın iade edilebilmesi için aylık bağlanmamış olması şarttır, aksi halde bu süre kullanılarak değerlendirilerek aylık bağlanılmış ise yapılan borçlanma iade edilemeyecektir.

Borçlanmanın tamamı
iade edilecek
Diğer bir husus da yapılan borçlanmanın tamamının iade edilecek olmasıdır. Örneğin 150 gün askerlik borçlanması emekliliği için yetecek bir kişi 600 gün borçlanmış ve ödemiş olması durumunda 450 günlük fazla ödemesini geri alamıyordu.
Yapılan yönetmelik değişikliğinden sonra, bu kişiye henüz aylık bağlanılmamış ise borçlanması iptal edilip 600 gün için ödediği para iade edilebilecek ve bu kişi tekrar 150 günü borçlanıp ödeyebilecektir.

Değişiklikte başka neler var?
Yönetmelikte 6111 sayılı yasa ile sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerin ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılmış.
Yönetmelik değişikliğiyle birçok konuda düzenleme yapılmış olup bunlar yasa ile daha önce belirlenmiş konular olduğundan bunlar içinde en önemli değişiklik yanlış yapılan borçlanmaların iadesi konusudur.
Sosyal güvenlik mevzuatında geçmişten bu yana yanlış bir şekilde korumacı bakışla iadenin önü açılmadığından bir çok vatandaş yaptığı yanlış borçlanma ödemelerini geri alamamıştır.
Bu düzenleme ile önemli bir adım atılmış oldu. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine bu yönde bir hüküm ekleyerek önemli bir sorun çözülmüş oldu.
Bu değişiklikten dolayı, Sosyal Güvenlik Kurumunun başta Sigortalı Tescil ve Hizmet Dairesi Başkanı Başar Halıcı olmak üzere tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Sorular-Cevaplar
Soru: Merhabalar, ben 28.09.1960 doğumluyum, sigorta başlangıcım 1995. Sigorta prim gün sayım 2495’tir, doğum borçlanması yapamıyorum, zira iki doğumumu da çalışmadan önce yaptım. Şu an çalışmıyorum, 3600 günle emekli olmak istesem 1) İsteğe bağlı primimi yatırırsam yani 1105 gün SSK’dan emekli olabilir miyim ? 2) 3600 günle emekli olursam kaç yaşında emekli olabilirim.
Tülin Özkan

Cevap: 15 yıl sigortalılık, 3.600 gün prim ödeme gün sayısını tamamlayarak 58 yaşını doldurduğunuz 28.09.2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bundan sonra 1.105 gün isteğe bağlı yatırarak da SSK şartlarıyla emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Yeni Çağ | 20.06.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM