BASINDAN YAZILAR
Sosyal politikada ustalık dönemi / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sosyal politikada ustalık dönemi / Sadettin Orhan

Sayın Başbakan'ın tabiri ile 'ustalık' döneminin kabinesi açıklandı.

Elbette mesleğimiz gereği öncelikle sosyal güvenlik, çalışma hayatı ve sosyal politikaların başına kimlerin geldiğine dikkat ettik. Bu dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik'e emanet. Sayın Çelik daha önce de aynı bakanlığa nezaret etmişti. Dolayısıyla kendisini hangi dosyaların beklediğini sanırım iyi biliyordur. Birkaçını sayacak olursak:

- Çıraklık ve kalfalık döneminde çıkarılamayan sendikalar yasası masada bekliyor.

- Devlet Personel Başkanlığı'nın da bağlanmasıyla, kamu çalışanlarının çözüm bekleyen sorunları da Çelik'in masasına geldi.

- Hâlâ %40'ın üzerinde seyreden kayıtdışı istihdam, ustalık döneminde en çok konuşulan konulardan olacak.

- Sayın Başbakan'ın seçim öncesinde emeklilere verdiği intibak sözü, beklentinin yüksek olduğu konulardan birisi.

- İşsizlikte 2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için şimdiden aktif ve pasif istihdam politikalarının hızlandırılması gerekiyor.

Her biri ayrı bir ustalık gerektiren bu sorunların çözümünde Sayın Çelik'e başarılar diliyoruz.

Gelelim sosyal yardım ve hizmetlere. Bildiğiniz üzere aile sigortası ve sosyal yardımlar 12 Haziran seçimlerinin en popüler konusuydu. Hükümet tarafından 2005 yılında temeli atılan "sosyal yardım ve hizmetleri birleştirme projesi", nihayet ete kemiğe büründü ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kuruldu. Sayın Fatma Şahin'e emanet edilen bakanlık, kadın, aile, engelli, yaşlı, yoksul ve diğer dezavantajlı kesimlere yapılacak her türlü yardım ve hizmeti yürütecek. Böylece 13-14 farklı kuruluş tarafından verilen yardım ve hizmetler tek elden ve standart bir şekilde sağlanacak.

Sayın Şahin'in ortaya koyacağı performans, bir sonraki seçimde sosyal yardım ve hizmetleri muhalefetin proje alanı olmaktan çıkarabilir. Ancak burada bir noktayı gözden kaçırmamak gerekiyor. Sağlıklı bir sosyal yardım sisteminin kurulabilmesi için, kayıtdışı ekonomi ve kayıtdışı istihdamın makul oranlara çekilmesi şart. %40'ın üzerinde seyreden bir kayıtdışı istihdam varken, gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmak problem olacaktır. Dolayısıyla bu ve benzeri sebeplerle, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Aile ve Sosyal Politika Bakanlığı'nın yakın çalışma yürütmesi gerekiyor.

Şartlar varsa aylık bağlanır

Soru: Sadettin Bey kolay gelsin. Benim 38 yaşında sakat bir ağabeyim var ve hiçbir sosyal güvencesi ya da maaşı yok. Babam SSK emeklisi ve 790 TL maaş alıyor. Biz ağabeyimin sosyal güvencesi için babamın üzerine mi kayıt etmeye çalışalım yoksa 2022 Sayılı Kanun kapsamında mı uğraş verelim? Nasıl bir yol izleyelim? İbrahim Can

Cevap: İbrahim Bey, ağabeyiniz için öncelikle 2022 Sayılı Kanun kapsamında aylık talebinde bulunmanızı tavsiye ederim. Böylelikle özür durumuna göre kendisine 200 veya 301 TL aylık bağlanır. Ayrıca sağlık güvencesine de kavuşmuş olur. Bu aylık için ilçede mal müdürlüğüne, ildeyse defterdarlığa başvurmak gerekiyor.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.07.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM