BASINDAN YAZILAR
Kaçak yabancı işçi çalıştıran yandı - MuhasebeTR

Kaçak yabancı işçi çalıştıran yandı

Kaçak yabancı işçi çalıştırıp ülkede işsizliğe neden olan işverenler için hapse varan cezalar hazırlanıyor.

 

Uzun süredir iş bulamayan işsizler içinse

özel istihdam yöntemleri belirleniyor. İşsizlikle mücadeleye ağırlık veren hükümet, kaçak yabancı işçi çalıştıran işverenleri caydıracak ağır yaptırımlar getiriyor. Ulusal İstihdam Stratejisi taslağına göre, kaçak işçi çalıştıran işverenlere hapis cezalarını da kapsayan ağır cezalar verilecek. Yasağa uymamakta ısrar eden işverenler kamu hakları ve ihalelerden men cezası alacak. İşverenin yasadışı çalıştırdığı işçiye hak ettiği tüm kanuni hak ve ücretlerini ödeme zorunluluğu getirilecek. Alt işverenin çalıştırdığı kaçak işçiden asıl işveren de sorumlu tutulacak. Denetimler arttırılacak ve kamu kurumları arasında sıkı işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.

Uzun süredir işsize öncelik

Kıdem tazminatı tartışmalarıyla gündeme gelen strateji taslağında, kadın ve gençlerin yanı sıra özellikle uzun süredir iş bulamayan işsizlere yönelik özel önlemler de yer alıyor. İstihdam garantili kurslar ve toplum yararına çalışma programlarıyla İŞKUR'un işe yerleştirmelerinde uzun süreli işsizlere öncelik verilecek. Böylece, zaman zaman uygulanan 6 aylık geçici işlerde bu işsizler çalıştırılacak. Bu işsizlere iş becerileri eğitimi yanında psikolojik danışmanlık da verilecek.

Yaşlılara fazla kaynak gidiyor

Strateji taslağında, istihdam ve iş hayatına yönelik kamu kaynaklarının doğru harcanması gerektiği tespiti yapılırken, "Bütçe kaynaklarının yaş gruplarına göre harcamaları incelendiğinde, Türkiye'de sosyal harcamalardan üretken olmayan yaşlı gruplara daha fazla kaynak ayrıldığı dikkati çekmektedir" denildi. Bütçeden, yaşlı gruplara yönelik sosyal güvenlik harcamalarını finanse etmek amacıyla yapılan sosyal güvenlik transferlerinin bu dağılımın oluşmasında etkili olduğu vurgulanan taslakta, "Kamu kaynaklarının beşeri sermaye stokunun niteliğini ve niceliğini artıracak şekilde önceliklendirilmesi Türkiye'nin uzun dönemli büyüme performansı açısından önem arz etmektedir" denildi.

Türk işçisi sınıfta kaldı

Strateji taslağında, Türk işçisinin bilgi ve beceri yönünden OECD ülkelerinin gerisinde kaldığı da belirtildi. Eğitim-işgücü uyumsuzluğunun göstergelerinden birinin işgücünün temel bilgi ve becerilerdeki yeterlilik düzeyi olduğu belirtilen taslakta, "Türkiye temel bilgi ve becerilerde zayıf durumdadır. OECD tarafından her üç yılda bir gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Başarılarını Ölçme Programı (PISA) kapsamında yapılan testlerde Türkiye'den katılan öğrenciler, ortalama 424 puan almıştır, OECD ortalaması ise 500'dür. Bu sonuçla Türkiye, 30 OECD ülkesi arasında ancak 29'uncu olabilmiştir" denildi.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.07.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM