BASINDAN YAZILAR
MTV'yi yatırırken istisnalardan faydalanın / Ahmet Yavuz - MuhasebeTR

MTV'yi yatırırken istisnalardan faydalanın / Ahmet Yavuz

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) her yıl ocak ayında doğuyor. Verginin birinci taksiti ocak içerisinde ödenirken, diğer taksitinin temmuz ayında ödenmesi gerekiyor.

 

Araçların muayene, satış, devir vs. işlemlerini yapabilmek için tüm vergilerin eksiksiz ödenmesi şart. Ayrıca eski yıllara ait borçlardan dolayı 6111 sayılı af kanunu kapsamında yapılandırmaya başvuranların, ikinci taksiti de bu ay ödemeleri gerekiyor. Ödenecek vergilerin tespitinde mükelleflerin verecekleri herhangi bir beyan yok. MTV tutarları sene başında Maliye tarafından yayımlanıyor. Mükelleflere düşen görev sadece kendi araçlarının özelliklerini tabloda karşılaştırarak ödeyecekleri vergiyi tespit etmek ve bunu vergi dairesi veya diğer kurumlar (banka, finans kurumu, PTT vs.) vasıtasıyla ödemek. Tabloda her aracın silindir hacmine göre belirlenen MTV tutarları görünüyor. Tablodaki rakamlar, bu dönem ödenecek ikinci taksit tutarları. İlk taksiti ödemeyenler, bu rakamların iki katını ödeyecek. Bankalardan yapılan ödemelerde bir sorun yaşamamak için plaka, vergi sicil numarası, TC kimlik numarası (ruhsat sahibinin vergi sicil numarası ve/veya TC kimlik numarası kullanılmalıdır), ad, soyad/unvan vb. tahsilat bilgilerinin tam ve doğru ola­rak girilmesi gerekiyor. Bu tür ödemelerin vergi dairesi hesaplarına aktarılmaması ihtimaline binaen vergi tah­sil alındılarının muhafaza edilmesinde fayda var.

YÜKSEK SİLİNDİRLİ ARAÇLARDA İNDİRİM

MTV Kanunu'nun (I) sayılı tarifesinde yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için uygulanacak olan MTV, bu araçların kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşıyorsa indirimli vergi ödeme imkânı doğuyor. Bu durumda olan taşıtlar için ödenecek vergi, aynı yaş grubunda bulunan bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak dikkate alınmalı. Bu konunun ayrıntısı için eski yazılarıma bakabilirsiniz.

Ayrıca engelli vatandaşlarımız da kendi isimleri üzerine kayıtlı araçlar için bu vergiyi ödemeyecek. Çünkü MTV Kanunu'nda da diğer vergi kanunlarında olduğu gibi engelli vatandaşlara pozitif ayırımcılık yapılarak bu durumdaki araç sahiplerinin vergiyi ödememesi sağlanmış. Bu istisnadan faydalanmak için vergi dairesine müracaat edilmesi ve bazı belgelerin verilmesi gerekiyor. Engelliler, 'Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu'nu düzenleyip (Bildirim Formu'nun internetteki http://www.gib.gov.tr/ adresinde bulunan örneğinin düzenlenmesi mümkün) diğer belgelerle birlikte ilgili vergi dairesine müracaat edebilir.

 

 

ENGELLİ ARAÇLARINDA KDV İSTİSNASI

ÖTV Kanunu'na göre sakatlık derecesi yüzde 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda ÖTV ödenmemesi için özel tertibat yapılmasına gerek yok. Yani bu durumdaki kişiler adına kayıtlı araç otomatik vitesli de olsa istisna geçerli olduğundan vergi ödenmez. Ancak sakatlık derecesi yüzde 90'dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi şartı aranıyor. Sakatlık derecesi yüzde 90'dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat yoksa MTV ödenmek mecburiyetinde. Buna mukabil otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı ise MTV'den istisna olacak. Bununla beraber sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarda başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmadan, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren bu vergiden istisna tutulması mümkün.

Engellilerin kendi durumlarına uygun kullanılmamış (sıfır) araçlar almaları halinde ÖTV ödememeleri yönünde bir istisna bulunuyor. Bu konuyla ilgili daha önce yazdığım bir yazıda bu istisnanın KDV için de geçerli olması gerektiğini, hayatını bir nebze kolaylaştırmak için araç alacak olan engellilerin vergileri ödemeden araç almaları için düzenleme yapılması gerektiğini belirtmiştim. Nihayet bir vatandaşın bu yöndeki talebine mahkemeler olumlu karar vererek sıfır araç alımında KDV de ödenmeyeceğine hükmetti. Şimdilik bu istisna sadece mahkemeye giden kişilere uygulanıyor. Engellilerin sıfır araç alımlarında önce KDV'yi ödemeleri gerekiyor. Daha sonra zaman geçirmeden vergi dairesine ödedikleri bu verginin iade edilmesi yönünde bir başvuru yaparak süreci takip etmek ve verilen olumsuz cevap sonrasında 30 gün içerisinde mahkemeye gitmek şart. Vergi dairesi başvuruya olumsuz cevap verecektir, ancak 60 gün içerisinde cevap alınmaması halinde olumsuz cevap alınmış kabul edilmeli ve vergi mahkemesine 30 gün içerisinde müracaat edilmeli.

Mali tatil sebebiyle verilmeyen beyannamelerin süresi uzatıldı

Mükelleflerin mal ve/veya hizmet alış/satışlarını, aylık dönemler halinde düzenlemeleri ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24.00'e kadar bu bilgileri sistem üzerinden bildirmeleri gerekiyor. Maliye, mali tatilin de etkisiyle müşavirlerin işlemlerinin sarkacağını öngörmüş olacak ki 2011/Haziran ayı Ba-Bs formlarının verilme süresini uzattığını açıkladı. Açıklamada kanunun verdiği yetkiye istinaden 1 Ağustos 2011 tarihine kadar verilmesi gereken 2011/Haziran dönemine ilişkin 'Form Ba' ve 'Form Bs' bildirimlerinin verilme süresinin 5 Ağustos 2011 tarihi saat 24.00'e kadar uzatıldığı bildirildi.

Ayrıca mali tatil sebebiyle uzayan bildirim ve ödemelerin de süresi uzatıldı. Mali tatil hükümlerine göre tatilin sona erdiği günü izleyen yedi gün içinde biten kanunî ve idarî süreler tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona eriyor. Bundan başka beyanname verme süresi mali tatil sebebiyle uzamış olan vergilerin ödeme süresi uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılıyor. Yani süresi uzayan beyanların 27 Temmuz'da yapılması, beyanlara ilişkin yapılması gereken ödemelerin de 30 Temmuz'da gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Maliye, Vergi Usul Kanunu'nda kendisine tanınan yetkiye istinaden, mali tatil dolayısıyla verilme süreleri 27 Temmuz 2011 tarihine uzayan beyannamelerin verilme ve ödeme sürelerini 1 Ağustos günü mesai saati bitimine kadar uzattığını duyurdu.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 25.07.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM