BASINDAN YAZILAR
Merkez daha agresif olmalı mı? / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Merkez daha agresif olmalı mı? / Osman Arıoğlu

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, başkan olduktan sonraki ilk röportajında son kararlara ilişkin gerekçelerini, Türkiye ve dünya ekonomilerine ilişkin öngörülerini anlattı.

Bu anlatımda bizim algıladığımız temel hedef, Avrupa ve ABD ekonomilerinde meydana gelen krizin Türkiye'ye etkisinin minimum düzeyde olmasını sağlayarak, ekonomide bir durgunluk veya 2009 benzeri bir küçülme meydana gelmeden en az %5'lik bir büyüme ile devam edebilmeyi sağlamak. Kur ve faizlerde aşırı dalgalanma olmadan para politikasını yürütmek.

Merkez Bankası'nın bu tavrı piyasalarda henüz yeterince anlaşılamadı. Bunda belki de Merkez Bankası'nın döviz alım ihalelerinde biraz tedirgin bir görüntü vermesi yatıyor gibi. Muhtemelen Merkez Bankası da ABD ve Avrupa'daki tedbirleri tam olarak görmeden çok da agresif olmak istemiyor gibi. O nedenle piyasalarda halen Merkez Bankası'nı test eder bir yaklaşım devam ediyor. Bu çerçevede de en son döviz repo piyasasındaki kredilerde faiz oranlarını yarım puan indirmesi bile kurun ateşini düşürmeye yetmedi.

Merkez Bankası Başkanı pazartesi günkü röportajında kurun normale göre yüksek olduğunu ifade ederek bir yandan da sözlü müdahaleye çalıştı ama artık işin boyutu biraz bunu aştı gibi görünüyor. Öyle zannediyorum ki Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra hükümet de sağlam bir duruş gösterir ve özellikle yabancıları cezp edecek yeni bir teşvik planı için en azından çalışıldığı açıklanabilirse piyasaların ateşi biraz daha düşürülebilir. Bunun arkasından da Merkez Bankası biraz daha agresif rol alabilir.

Aslında, her şeyden önce bu konuda kafa yoran, yazan çizenlerin hiçbirinin elinde olmayan veriler Merkez Bankası'nda var. Merkez Bankası'nın bu verileri okuması ve dünya ekonomisine ilişkin gelişmeleri yakından takip edebilme kabiliyet ve yeterliliği herhangi bir tereddüde yer bırakmayacak kadar iyi durumda. Mesele bu veri setini en doğru şekilde değerlendirip doğru zamanda doğru politika tedbirini almaya kalıyor. Yani eskiden olduğu gibi faiz artırımını daha kolayca yapıp, faiz indiriminde tereddütlü davranmak veya döviz alımını daha kolaylıkla yapıp döviz satımında tereddütlü davranmak anlayışının terk edildiği net olarak gösterilebilir.

Başkanın pazartesi günü yaptığı açıklamaların arka planında, sürdürülebilir büyüme hedefinin, dünya ekonomisindeki ve özellikle de AB ülkelerindeki krize karşı tedbirlerin kısa veya uzun vadede etkili olma ihtimaline göre ihtiyat da elden bırakılmamaya çalışılıyor. Ana amaç dünyadaki gelişmelerin ekonomide yarattığı dalgalanmanın boyutunu daha katlanılabilir seviyelerde tutmak ve ekonominin topyekûn bir uçtan diğer uca gitmesini engellemek.

Merkez Bankası'nın bu politika setini uygularken elindeki en güçlü dayanak hükümet tarafında mali disiplinin sürdürülüyor olması, bu sayede kamu borç yükünün gayet iyi durumda bulunmasıdır. Özel sektörün döviz yükümlülükleri de dikkate alınarak, orta vadede kurda büyük bir yükselme olmasının engellenmesi ve piyasadaki döviz likiditesinin makul düzeyde karşılanabileceğinin güvencesinin ortaya konmasıdır.

Gerekçesi her ne olursa olsun, bir kredi derecelendirme kuruluşunca ilk defa ABD'nin kredi notu düşürülebiliyor. Avrupa'nın İtalya ve İspanya gibi büyük ekonomilerinde kriz çıkabiliyor. Üstelik bu ülkeler krizle yüzleşmeye pek de alışık olmadıkları için, zamanında doğru politika setine geçilmeyebiliyor. Krizin Almanya'nın sırtından çözülmeye çalışılması ve Almanya'nın buna isteksizliği süreci uzatıyor. Bir yandan da ABD ekonomisinde meydana gelen dalgalanmanın etkisinin sadece ABD ile sınırlı kalmayıp Çin ve Japonya başta bütün büyük ekonomilerde ciddi sarsıntılar yaşatacağı biliniyor. Bu da krizin derinliğinin ve normalleşmeye geçiş sürecinin uzunluğunu kestirmekte zorluk yaratıyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 10.08.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM