BASINDAN YAZILAR
Merkez'i anlamaya başladılar / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Merkez'i anlamaya başladılar / Osman Arıoğlu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün yaptığı toplantının ardından faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı.

Yani hem gösterge faiz %5,75'te kaldı hem de borçlanma faizi %5 devam etti. Bu karar öncesi piyasadaki birçok yorumcu özellikle gösterge faizinde 25 puanlık bir indirim yapılabileceği beklentisi taşıyordu. Ama indirim bekleyenler de dahil faiz oranlarında bir değişiklik yapılmaması sürpriz olarak karşılanmayacaktı. Gerçi çoğunluk döviz tevdiat ve depo hesaplarına yönelik karşılık oranlarında bir indirime gidilmesini bekliyordu. Ama belirsizlikler dikkate alındığında onlar da Merkez Bankası'na hak vereceklerdir.

Aslında dünya ekonomisindeki genel gidişata bakıldığında durgunluğun biraz uzun süreceğine yönelik emareler giderek artıyor. ABD açısında gözler FED Başkanı Bernanke'nin cuma günü yapacağı konuşmaya çevrilmiş durumda. Gerçi oradan da üçüncü parasal genişleme konusunda fazla bir beklenti yok. İlk iki parasal genişlemenin krizi ötelemenin dışında çok bir etkisi olmadığını düşünenler giderek artıyor. Üstelik parasal genişleme ile ortaya çıkan kaynakların daha fazla getiri nedeniyle gelişmekte olan piyasalara yönelmesi ve kısa vadede ABD ekonomisindeki yavaşlamayı giderici yönde çok da etkisi olmaması aşikâr.

Avrupa tarafına döndüğümüzde, Almanya başta, kuzey ülkelerinin güneyin yükünü taşımaya istekli olmamaları nedeniyle, ekonomik krizdeki ülkelerin giderek kaderleriyle baş başa kalma ihtimali beliriyor. Örneğin Yunanistan'ın euro'dan çıkış dışında ekonomik sorunlarının üstesinden gelmesine pek ihtimal kalmıyor. Üstelik İtalya gibi önemli bir ekonominin dahi bütçe açıklarını kontrol edebiliyor olsa da yüksek borç yükü nedeniyle kısa vadede sorunlarını çözme şansı bulunmuyor. Belki de İtalya ek vergiler veya kamu tarafında biraz kemer sıkma politikalarına yönelmek durumunda kalacak.

Çevremizde böyle gelişmeler varken ve bizim en önemli sorunumuz cari açığa ilişkin en azından ağustos sonuçlarını da görmeden piyasadaki mevcut duruma pek de müdahil olmamak Merkez Bankası açısından tercih edilmesi gereken bir politika olacaktır. Üstelik şu sıralar kurda oluşan seviye, özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşler ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle enflasyon üzerinde de fazlaca olumsuz etkiye neden olmamaktadır. Aslında daha önce de bu köşede belirtildiği üzere Merkez Bankası zamanında proaktif davranmış ve hem kurda hem de ekonomide daha aşırı bir dalgalanma olmamasını sağlamak üzere ağustos başında bir dizi tedbir almıştı. Şimdi de doğru olanı yapıp piyasanın biraz yatışmasını ve dünya ekonomisindeki gelişmelerin seyrinin daha da netleşmesini beklemektedir.

Merkez Bankası PPK bu toplantıda; politika araçlarında herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı almıştır. Buna karşılık, geleceğe yönelik olarak elini bağlamamak anlamında küresel ekonomiye yönelik belirsizliklere vurgu yapılmış, ağırlıklı eğilim olarak küresel bazdaki daralmanın biraz daha derinleşebileceği ve bunun Türkiye ekonomisinde daha fazla yavaşlamaya neden olabilme ihtimalini de işaret ederek gerekli politika önlemlerinin gecikilmeden alınacağı hatırlatılmıştır.

Merkez Bankası'nın döviz tevdiat ve depo hesaplarındaki karşılık oranlarında şimdilik bir değişikliğe gitmemesi, cuma günü Bernanke'nin yapacağı açıklamada üçüncü parasal genişlemeye yönelik bir açıklama gelebileceği ihtimali de dikkate alındığında Başkan Erdem Başçı'nın yapmış olduğu TL'nin olması gerekenden %5-10 daha fazla değer kaybettiğine yönelik açıklaması ile bir çelişki taşımadığını düşünüyoruz. Üstelik Bernanke'nin açıklamaları görülmeden döviz tevdiat ve depo hesaplarındaki karşılık oranlarında bir indirime gidilmesi, Bernanke açıklamasında beklenenin üzerinde bir parasal genişleme çıkması halinde dövizde tekrar aşırı bir dalgalanmaya neden olabilirdi.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 24.08.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM