BASINDAN YAZILAR
Basın çalışanlarının emekliliği / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Basın çalışanlarının emekliliği / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, doğum tarihim 25.09.1961, sigortaya giriş tarihim ise 1.6.1992'dir.
Bu tarihten itibaren 212 sayılı yasaya tabi olarak basın sektöründe kesintisiz çalışıyorum. Basın çalışanlarının emeklilik hesabı biraz karışık olduğundan, sizden tam olarak öğrenebilir miyim? Haluk Yıldız

Cevap: Haluk Bey, Basın İş Kanunu kapsamında çalışanların emeklilik hesabı diğer çalışanlardan biraz farklıdır. Basın çalışanları 1 Ekim 2008 tarihine kadar, çalıştıkları her yıl için üç aylık itibari hizmet süresi kazanıyordu. Sigortalılık sürenize eklenen bu süreler ayrıca emeklilik yaşınızdan da indirilmektedir. Sizin 1.6.1992'den 1 Ekim 2008 tarihine kadar kazandığınız itibari hizmet süreleriniz dikkate alındığında, emeklilik için gerekli prim günü ve yaş şartını doldurmuş oluyorsunuz. 25 yıllık sigortalılık süreniz ise 2013 yılı Haziran ayında doluyor. Yani 2013/Haziran itibariyle emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. www.sadettinorhan.net isimli kişisel sitemde ücretsiz olarak hizmet veren EmekliMatik programında bu hesaplamaları kendiniz de yapabilirsiniz.

Yirmi yılla emekli olursunuz

Soru: Sadettin Bey, ben 2.7.1992'de SSK'lı olarak işe başladım. Daha sonra 3.2.1997 tarihinde memuriyete başladım. Öğrenmek istediğim, 20 yılda emeklilik hakkım var mı? Memuriyet öncesi ödenen SSK ve isteğe bağlı sigorta primlerim kıdeme sayılır mı? Ayrıca dört ay ücretsiz doğum izni ve altı ay ücretsiz izin aldım, bunların primlerini ödeyebilir miyim? Sibel Bekir

Cevap: Sibel Hanım, bütün çalışanlar için emeklilikte 8 Eylül 1999 tarihi bir milattır. Bu tarihten önce göreve başlamış bayan memurlar 20 yıl, bu tarihten sonra başlayanlar 25 yıl çalışarak emekli olurlar. Tabii bunun yanında bir de yaş şartı bulunuyor. Siz de bu tarihten önce göreve başladığınızdan 20 yılı ve yaş şartını tamamlayarak emekli olacaksınız. SSK ve isteğe bağlı primlerinizin toplamını belirtmediğiniz için yaşınızı hesaplayamadım. Memuriyet öncesi primleriniz emeklilik tarihi ve emekli aylığı hesabında dikkate alınır fakat ikramiye hesabında dikkate alınmaz. Doğum ve diğer aylıksız izinlerinizi borçlanıp hizmetten saydırabilirsiniz.

Kıdem hakkınız saklı

Soru: Sadettin Bey, ben 6 yıldan beri özel bir hipermarkette çalışmaktayım. Yeni çıkacak olan kıdem tazminatı fonundan önceki kazanılmış haklarımı alabilecek miyim? Alabileceksem nasıl ödenecek? D. S.

Cevap: Değerli okurum, kıdem tazminatı fonu konusunda henüz ayrıntılar netleşmedi. Fakat genel prensip, daha önce kazanılmış olan hakların korunması yönünde. Dolayısıyla siz de şu ana kadar kazanmış olduğunuz tazminatı fondan değil, işverenden talep edebileceksiniz.

Borçlanma öncesi sigorta girişi yapın

Soru: Sadettin Bey, annem 1972-1984 yılları arasında yurtdışında bulundu. Buna dair belgelerimiz mevcut. Kendisi 1947 doğumlu ve Türkiye'de hiçbir sigorta başlangıcı yok. Annemin emekli olması mümkün müdür? Bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz? Adem Köse

Cevap: Adem Bey, anneniz öncelikle bir işyerinden SSK'lı (4/a'lı) olacak. Bu şekilde bir ay sigortalı çalıştıktan sonra yurtdışı hizmet borçlanması talebinde bulunacak. Yurtdışında geçen 12 yıllık sürenin 10 yılını, yani 3.600 günlük kısmını borçlanıp ödediği takdirde hemen emekli olabilir. Borçlanma yapmadan önce SSK'lı olmazsa, borçlanma talebi Bağ-Kur kapsamında değerlendirilir. Bu durumda 3.600 yerine 5.400 gün ödemek zorunda kalır. Dolayısıyla önce bir işyerinden sigortalı olduktan sonra borçlanma yapması lehine olur. 3.600 günlük borçlanma için 32.140 lira ödersiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 07.09.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM