BASINDAN YAZILAR
Ödediğiniz ÖTV'nin bir kısmı Maliye'den / YMM İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Ödediğiniz ÖTV'nin bir kısmı Maliye'den / YMM İsmail Kökbulut

Geçen hafta yayımlanan kararname ile Özel Tüketim Vergisi'nde artışlar oldu.

 

Bu artışların sadece vergi gelir beklentisi için yapıldığını söylemek mümkün değil.

Uygulanan kur politikası ve enflasyonla mücadele programı ithalatı artırdı. Hükümet de cari açığın en aza indirilmesi amacıyla birtakım ilave vergiler getirdi.

Geçen hafta içinde de kullandığımız birçok kalemde uygulanan Özel Tüketim Vergisi oranlarında artış oldu. ÖTV artışı yapılan mallar başta binek otomobil, içecek ve tütün mamullerinden oluşmakta.

Vergi artışı sadece gelir sağlamak için değil

Yapılan vergi düzenlemelerinin tamamen bütçe gelirlerine katkı için yapıldığını söylemek yanlış olur. Vergi düzenlemelerinde gelir beklentisi dışında birçok ekonomik etkiler de göz önünde bulundurulur. Kaldı ki yapılan düzenlemenin zaten ilk etapta vergi gelirlerinde gerileme yapacağını da söylemek lazım. Çok kısa sürede oluşan vergi artışı kaynaklı fiyat farkı birçok kişinin tüketim talebini kısacak veya erteleyecek. Bu nedenle göze çarpan ilk hedef ithalat kaynaklı lüks talebi kısmak.

ÖTV'yi gider olarak dikkate alabilirsiniz

İşletmeler işlerinde kullanılmak üzere almış oldukları binek otomobiller dahil tüm araçlar için ödemiş oldukları Özel Tüketim Vergisi'ni ilgili yılın kazancından indirim konusu yapabilirler. Vergi Usul Kanunu'na göre Özel Tüketim Vergisi'nin maliyet bedeline dahil edilmesi veya genel giderler arasında gösterilmesinde mükellefe serbestlik tanınmış. Ayrıca işletmelere alınan binek otomobiller nedeniyle ödenen KDV'nin de KDV beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün olmadığından ilgili yıl kazancından gider olarak indirilmesi mümkün.

Son ÖTV artışlarından sonra silindir hacmi 2000'in üzerinde olan binek otomobiller için ödenen ÖTV oranı % 84'ten %130'a yükseltildi.

Yani 100.000 TL'lik bir aracın tüketiciye yansıyan fiyatının ÖTV'si 130.000 TL, KDV'si de 41.400 TL olmak üzere toplam 271.400 TL olmakta. Bu aracın bir işletme için satın alınması halinde ödenen ÖTV ile KDV'nin tamamı ilgili yıl kazancından indirim konusu yapılarak daha az Kurumlar veya Gelir Vergisi ödenebilir. 271.400 TL'lik binek otomobil alan bir şirket 171.400 TL'yi ilgili yıl kazancından indirim konusu yaparak 34.280 TL (gelir vergi mükellefleri için ise 59.990 TL) daha az Kurumlar Vergisi ödeyecek.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 17.10.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM