BASINDAN YAZILAR
Seçilmiş Gelir İdaresi özelgeleri - 2 / Recep Bıyık - MuhasebeTR

Seçilmiş Gelir İdaresi özelgeleri - 2 / Recep Bıyık

14 Ekim 2011 tarihli DÜNYA Gazetesi'nde yayımlanan makalede, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan özelgelerden, kurumlar vergisiyle ilgili özelliği olan bazılarının özetine yer vermiştim.

Bu makalede, serbest bölgelerle ilgili yine seçilmiş bazı özelge özetlerine yer verilecektir.

Serbest bölge faaliyet ruhsat süresinin uzatılması durumunda gelir vergisi istisnası

Serbest bölgede gerçekleştirilen faaliyetlerden elde edilen kazançlar dolayısıyla, 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatında öngörülen sürenin sonuna kadar gelir vergisi istisnasından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

Serbest Bölge Müdürlüğü'ne 24.09.2009 tarihindeki başvuru üzerine faaliyet ruhsatının süresi 15 (onbeş) yıla çıkarılmış olsa da istisna süresinin uzaması söz konusu değildir.

(16.09.2010 tarihli özelge)

Serbest bölgede bulunan şubenin kesin mizan bildirimi

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükelleflerin kesin mizan bildirimleri, kanuni merkezleri tarafından, merkez ve şube bilgileri birleştirilerek verilir.

(28.04.2011 tarihli özelge)

Serbest bölgede gelir vergisi stopaj teşviki uygulaması

Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunanların, istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler nedeniyle gelir vergisi istisnasından yararlanabilmesi için;

- 1 seri no.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan "Gelir Vergisi Tevkifat Tutarları İle İade Edilecek Tutarlara İlişkin Bildirim"in Aralık ayına ait muhtasar beyannamenin verilme süresi olan 23 Ocak gününe kadar vergi dairesine verilmesi,

- İstisna uygulamasına ilişkin olarak, yeminli mali müşavirler tarafından düzenlenen faaliyet raporunun, en geç faaliyette bulunulan takvim yılını takip eden yılın Şubat ayının 15. günü akşamına kadar muhtasar beyannamenin verildiği vergi dairesine teslim edilmesi,

gerekmektedir.

Bu çerçevede, bildirimin süresi içinde bağlı bulunulan vergi dairesine verilmemesi halinde gelir vergisi istisnasından yararlanılması mümkün olmayıp, düzeltme hükümlerine göre de talepte bulunulamaz.

(08.11.2010 tarihli özelge)

Serbest bölgelere verilen teknik destek hizmetlerinde KDV istisnası

Serbest bölgeye teslim edilen mallara ilişkin olarak serbest bölge sınırları dışında verilen işçilik ve tamir gibi hizmetler genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabidir.

(15.04.2011 tarihli özelge)

Serbest bölgede verilen inşaat-taahhüt hizmetleri ile bu hizmetin ifasında kullanılacak malların serbest bölgeye gönderilmesinde KDV

Serbest bölgede yapılacak inşaatta kullanılacak malların teslimleri, ihracat istisnası hükümleri kapsamında, şube tarafından serbest bölge sınırları içerisinde verilen inşaat-taahhüt hizmeti ise Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-ı maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisnadır.

Ayrıca, serbest bölgeye teslim edilen mallara ilişkin olarak yüklenilen ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV'nin iadesi kanunun 32. maddesine göre talep edilebilir.

Öte yandan, serbest bölgede bulunan şubeye gönderilen inşaat malzemelerinin kullanılmayan kısımlarının Türkiye'deki merkeze getirilmesi durumunda, söz konusu malların ithalat olarak kabul edilerek ait olduğu oranda KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

(03.01.2011 tarihli özelge)

Serbest bölgelerde verilen kurye hizmetinde KDV istisnası

Yurt içinden serbest bölgeye, serbest bölgeden serbest bölge dışına ancak yurt içine yönelik olarak verilen hizmetler KDV Kanunu'nun 1 ve 6. maddeleri gereğince KDV ye tabidir.

(05.05.2011 tarihli özelge)

Serbest bölgede gümrük çıkış tarihi

Sipariş üzerine serbest bölgede imal edilerek, 24.12.2009 tarihinde yurt dışındaki şirkete fatura edilen malla ilgili 30.12.2009 tarihinde Serbest Bölge İşlem Formunun düzenlendiği, ancak gümrük çıkış beyannamesinin 04.01.2010 tarihinde açılarak aynı gün kapatıldığı durumda, serbest bölgede imal edilen malın ihracatının fiilen 2010 yılında gerçekleştiğinin kabul edilmesi gerekmektedir.

(05.11.2010 tarihli özelge)

Serbest bölgedeki şubede çalışan yönetim kurulu üyelerine ödenecek ücretlerde istisna

Bölge içinde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin, üretime ilişkin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisnadır. Merkezi serbest bölge dışında bulunan şirketin, genel kurul kararı ile seçilerek serbest bölgedeki şubesinde çalışan yönetim kurulu üyelerinin görevleri, şirketin idaresi ve temsiline yönelik merkezi görevler olduğundan, bu sıfatları dolayısıyla bu üyelere yapılacak ücret ödemelerinin Serbest Bölgeler Kanunu'nda yer alan gelir vergisi istisnasından yararlandırılması mümkün bulunmamaktadır.

 

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 20.10.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM