BASINDAN YAZILAR
Gerçek ama naylon / YMM İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Gerçek ama naylon / YMM İsmail Kökbulut

Bir gün Maliye Bakanlığı vergi inceleme elemanları sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge kullandığınız iddiasıyla arayabilir.

Mal ve hizmeti almış karşılığında parasını ödemiş birçok firma olayı anlamakta güçlük çekiyor. Gerçekten mal ve hizmeti almış. Sebebi, sahte belge kullanmak ve düzenlemek fiilinden dolayı Vergi Tekniği İnceleme Raporu bulunan kişi veya firmadan önceden mal ve hizmet almış olmanız.

'Sahte belge düzenledim' diyen kurtarıyor

Kısaca süreci anlatmakta fayda var. Önce sahte belge düzenlediği iddia edilen kişi veya firma hakkında Vergi Tekniği İnceleme Raporu düzenleniyor. Bu rapora göre ilgili firmanın hem alışları hem de satışları sahte. Daha sonraki aşamalarda bu firmadan mal ve hizmet aldığı görülen onlarca hatta yüzlerce firma sahte belge kullanmaktan dolayı inceleniyor. Bu yüzlerce firmaya sahte belge kullanmaktan dolayı işlem yapılıyor. Kısaca yüzlerce firmanın sahte belge kullanmak iddiasıyla karşı karşıya kalmasının sebebi bir firma hakkında düzenlenen Vergi Tekniği İnceleme Raporu. Bazen gerçekten mal ve hizmet satan firmalar yüksek tutarda vergi ve cezalara maruz kalmamak için kendisini naylon fatura düzenleyicisi olarak gösteriyor.

Örneğin bir firma her türlü mal ve hizmet satışları gerçek olmasına rağmen KDV'yi vergi dairesine ödememek için alımlarında sahte belge kullanıyor. Bu firma hakkında yapılacak vergi incelemesinde yapılacak olan işlem alışlarının sahte belge ile olması nedeniyle indirim KDV'lerinin reddedilmesi ve vergi dairesince bu tutarın istenmesi. Çünkü firma belgelerde yer alan KDV'leri indirim konusu yapıyor. Böylece müşteriden tahsil etmiş olduğu KDV'nin tamamı kendisine kalıyor.

Olayı rakamla anlatırsak; 10 milyon TL'lik mal ve hizmet satışından dolayı 1.800.000 TL KDV tahsil eden bir firmanın bu tutardan alışları dolayısıyla ödediği KDV'yi indirim konusu yapması gerekir. Ancak indirim konusu yaptığı faturaların naylon olması dolayısıyla hiçbir KDV ödemeden almış olduğu naylon faturalardaki KDV'yi indirim konusu yapması nedeniyle 1.800.000 TL firma sahibinin cebine kalmakta.

Bu firma hakkında yapılan vergi incelemesinde müşterilerinden tahsil ettiği ancak naylon fatura kullanarak vergi dairesine ödenmeyen 1.800.000 TL'nin gecikme faizi ve cezası ile birlikte ilgili kişi veya şirketten vergi dairesince istenmesi gerekir.

Bu rakamdan kurtulmak isteyen kişi kendisini sahte belge düzenleyicisi gibi gösteriyor. Neden böyle bir şey yaptığını açıklayalım.

Yukarıdaki örnekte sadece sahte belge kullanan ancak satışları gerçek olan firmanın cezalı olarak ödemesi gereken vergi aslı tutarı 1.800.000 TL'ydi. Oysa bu kişi hiçbir mal ve hizmet alım satımı olmadığını ve naylon fatura düzenlediği şeklinde bir görüntü verirse vergi dairesi bu kişiden 1.800.000 TL istemeyecek. Danıştay'ın kararları çerçevesinde naylon fatura faaliyetinde bulunan kişinin sadece % 2 oranında kazanç elde edeceği kabul ediliyor. Yani örneğimizde 10 milyon TL fatura düzenlemiş olan bir kişinin kendisini naylon fatura düzenleyen kişi olarak göstererek sadece 200.000 TL kazanç elde edilebileceği kabul ediliyor. Bu tutar üzerinden gelir vergisi ve KDV'si ise en fazla yüz bin civarında tutacaktır. Tabii bu anlattıklarımız olayın mali boyutu. Ceza davası ile ilgili kısmı ilgili kişinin göze almış olması gerekir.

Olan gerçekten mal ve hizmet alan müşteriye oluyor

10 milyon TL'lik mal ve hizmet satmasına rağmen bu işten sadece yüz bin civarında bir rakamla kurtulan firmadan mal alan kişilerin başına bu süreçten sonra gelmedik kalmıyor. Nasıl mı? Bu firmadan geçmiş dönemlerde mal ve hizmet almış Kdv sini ve malın bedelini ödemiş olan dürüst firmalar sahte belge kullanmaktan dolayı vergi incelemesine alınıyor. Hakkında sahte belge düzenleme raporu bulunan kişiden mal ve hizmet alan onlarca, yüzlerce firma bu nedenle incelemeye tabi tutuluyor. Bu firmanın sahte belge düzenlemiş gibi görünmesi ve hakkında bu şekilde rapor tutulması nedeniyle birçok firma mağdur oluyor. Bu şekilde bir vergi tekniği raporu dikkate alınarak yüzlerce vergi incelemesi yapılıyor.

Vergi mahkemesinde ret kararı çıkarsa

Ancak bu raporların önemli bir kısmı vergi mahkemelerine intikal ediyor. Vergi mahkemesi kaynak vergi tekniği inceleme raporunun yeterli olmadığı veya gerçek durumu yansıtmadığı gerekçesi ile ret kararı verebiliyor. Bu durumda onlarca yüzlerce firmada yapılan vergi incelemesi sonucu istenen vergi ve cezalar havada kalıyor. Bu nedenle bu tür kaynak vergi tekniği inceleme raporlarının gerekçeli ve delillerinin yeterli olması gerekir. Aksi halde Maliye Bakanlığı vergi inceleme elemanlarının kıymetli vakitleri boşa gitmiş olacak.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 24.10.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM