BASINDAN YAZILAR
Kredi Kartlarından Nakit Çekimi Yapamayanlar Kıdem Tazminatlarını Alarak İşsizler Kervanına Katılıyorlar./ Vedat İlki - MuhasebeTR

Kredi Kartlarından Nakit Çekimi Yapamayanlar Kıdem Tazminatlarını Alarak İşsizler Kervanına Katılıyorlar./ Vedat İlki

 

Konumuz bankacılık ve finans olmadığı için bu köşede yönetmeliğin yayınlandığı tarihte fazla değinme fırsatımız olmadı.Ağırlıklı konularımız Çalışma Hayatı olduğu için ileride bu yönetmeliğinde sonuçlarını merak etmiyor değil idik.
Yaz sıcakları ve tatiller bitmesine yakın birçok kredi kartı kullanıcısının Ramazan Bayramı ile birlikte  şok yaşadılar.Kredi Kartından nakit çekimin önü kapatılmıştı.Uygulama için düğmeye 2010 yılının başlarında basılmıştı. BDDK yönetmeliği hazırlamasına sıra gelmişti. Bu konudaYönetmelik değişikliği de 17.12.2010 tarihli Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu.Bankalarda müşterilerini ürkütmemek adına bu yönetmelik değişikliklerini gündeme taşımadılar.Çünkü korktukları nokta vardı.Kredi Kartı kullanıcıları tarafından kartları iade etme riski ile karşılaşabilirlerdi.
Tabi ki bu sektörde çalışanlar için ciddi bir rahasızlığın başlangıcı demek idi.Bankacılık cirolarında azalma onlar için öncelikle önemlidir.Müşteri sayısında azalma ile birlikte bu kartları pazarlayan,çağrı merkezlerinde çalışanlar daralan kart pazarından dolayı işsiz bankacılarda gündeme gelecekti.

Burada asıl ürkütücü tablo ise yıllardır Kredi Kartlarının nasıl kullanılmasını gerektiğini bilmeden bizlere sunulmasıydı.Kredi Kartı tarihinin Türkiye'de gelişimi 1980'lerden sonra başlamıştır.Bankaların Vip müşterilerine veriliyor.Türkiye de her alışveriş yerinde değil,elit tabakanın alışveriş yaptığı sınırlı yerlerde geçerliydi.Avrupaya seyahat eden iş adamları ve eşleri o yıllarda kredi kartlarını kullanıyorlardı.

Liberal ekonomi ve serbest pazar orta direği güçlendirme çığlıkları ile birlikte bizim kuşaklar iyi hatırlayacaklar 1988-1990'lı yıllarda Bankamatik Kartları ile tanışmamız başladı.

Önce Bankamatik Kartları ile Kamu Kurumlarına Promosyonlar verilerek 1990 'lı yıllardan sonra her kesimde hayata geçmeye başladı.

1990'lı yıllardan sonra Kredi Kartlarına öyle alışitırıldık ki hayatımızın vazgeçilmez  parçası oldu.Artık onu cüzdanımızda taşımaz isek kendimizi boşlukta hisseder olduk.Kredi kartları bizim adeta Kartvizitimiz olmuştu.Toplumda prestijimizi belirliyordu.Rengarek cıvıl cıvıl kartlar ile tanışıyorduk.Yetinmedik Gold Kartlara kadar yükseldik.Gün geldi İlköğretim çocuğuna,Lise ve Üniversite de okuyanlara kadar kart dağıtımı başladı.O da yetmedi Sokaklarda,AVM,Tren,Metro,Otogar,Havalanlarında  pazarlanarak emeklimize,ev kadınımıza,hatta işsizimize kadar kredi kartlarımızı dağıttık.Kredi Kartını ne kadar çok satarsan o kadar çok prim ile Banka çalışanlarının iştahını kabarttık.

Birileri pazarda pastadan pay alırken,hediyelerine kandığımız kredi kartları ile aslında bizim reel gelirimiz küçülüyor.Bütçelerimiz açık veriyor.Kısacana cari açığımız hergeçen gün büyürken o açıkları kapatmak uğruna borcu borçla kapatarak kısır döngü sarmalına tutsak oluyorduk.

Bu şekilde sarmal adeta bizim yılların emeği olan Kıdem Tazminatlarımıza ipotek koyuyordu.

İcra daireleri ise 2000'li yıllardan sonra Kredi Kartları dosyaları ile şampiyonluğa oynuyordu.Fakat hiçbir bankacıda bu konuda ne kadar şampiyon olduğumuzu dile getirme cesaretini göstermeye sahip değil idi.

Bankalarda kangren olan alacakları tahsil etme uğruna sorunlu kartları Avukat Şirketlerine devir etmek suretiyle tahsilat işlemlerini görmeye başlamışlardır.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ:

17.12.2010 tarihli RG 'de BDDK BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE değişikliğe gitmesi ile süreç başlamış oldu.
Noktasına virgülüne dokunmadan yönetmeliğin maddelerini yayınlıyoruz.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:
MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin, üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“e) Ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde yirmibeşinden, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzundan, kredi kartı limiti 20.000 Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde kırkından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağı.”
“h) Ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde yirmibeşinden, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzundan, kredi kartı limiti 20.000 Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde kırkından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağına ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebileceğine,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunludur.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesine altıncı fıkra olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(6) Bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa, dönem borcunun yüzde ellisine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına kapatılır.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğe 28 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 28/A maddesi eklenmiştir.
“İntibak
MADDE 28/A – Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yeni tahsis edilecek kredi kartları hariç olmak üzere, bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendinde yer alan asgari ödeme oranları; 
a) Kredi kartı limiti 5.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren, 12 nci ayın bitimine kadar %20, 12 nci ayın bitiminden 24 üncü ayın bitimine kadar %22, 
b) Kredi kartı limiti 5.000 Türk Lirasından 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren, 6 ncı ayın bitimine kadar %20, 6 ncı ayın bitiminden 12 nci ayın bitimine kadar %22, 
c) Kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren, 6 ncı ayın bitimine kadar %20, 6 ncı ayın bitiminden 12 nci ayın bitimine kadar %22, 12 nci ayın bitiminden 18 inci ayın bitimine kadar %25, 18 inci ayın bitiminden 24 üncü ayın bitimine kadar %28,
ç) Kredi kartı limiti 20.000 Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında, bu Yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren, 6 ncı ayın bitimine kadar %20, 6 ncı ayın bitiminden 12 nci ayın bitimine kadar %22, 12 nci ayın bitiminden 18 inci ayın bitimine kadar %25, 18 inci ayın bitiminden 24 üncü ayın bitimine kadar %28, 24 üncü ayın bitiminden 30 uncu ayın bitimine kadar %30, 30 uncu ayın bitiminden 36 ncı ayın bitimine kadar %35
olarak uygulanır. Yukarıda belirtilen sürelerin bitimini müteakip, bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendinde yer alan asgari ödeme oranları uygulanır.”

MADDE 5 – Bu Yönetmeliğin 1 inci, 2 nci ve 4 üncü maddeleri yayımı tarihinde3 üncü maddesi Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girer.
MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.
TEHLİKE GELİYORUM DİYOR!

Yönetmelik değişikliğini incelediğinizde 3.Maddesinde Çalışanlar için Tehlike çanları çalmaya başlamıştı.

Bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa, dönem borcunun yüzde ellisine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına kapatılır.

Bankalar artık sizin %51'e kadar ödeme yapmanız durumuna göre Nakit çekimine izin verecekti.

Birçok çalışan ise birden fazla Kredi Kartı taşıdığı için Asgari ödeme tutarlarını ödüyor.O bankadan çekerek diğer bankaya yatırıyordu.

Artık oyun bozulmuş.Sizin için asgari miktarları ödemeniz bir can simiti olmayacak idi.

Bankalar alacağını tahsil etmek için atağa gececektir.

RİSKE GİRDİNİZ!

Sizler için ise risk o zaman başlıyor.

Çalıştığınız işyerinizde maaşlarınızdan icra kesintileri,kredi notlarınızın düşmesi ve işverenin haklı nedenle iş akdi fesihleri başlayacaktır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 20.10.2008, E. 2008/3737, K. 2008/27673 
Kararın Özeti ''İşçinin ücretinin sık sık haczi nedeniyle, objektif bir bakış açısı altında, işyerinin, örneğin muhasebe veya hukuk servisinde önemli zaman kaybına neden olacak şekilde çalışma surecinin veya işyeri organizasyonunun olumsuz yönde etkilendiğinin kabul edilmesi halinde geçerli fesih nedeninin varlığının kabul edilmesi gerekir. Ancak bunun için işçiye önceden ihtar çekilmesi yerinde olacaktır.''

Yapmanız gereken tek nokta ise Kıdem Tazminatınızı almak yolundan başka çareniz kalmayacaktır.

4447 sayılı Kanunun 45. maddesiyle 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasına eklenen (5) numaralı bentle 506 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları (sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı) veya aynı Kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları halinde, sigortalılara kıdem tazminatı ödeneceği öngörülmüş ve uygulamanın usul ve esasları 10.09.1999 tarihli ve 12-99 Ek sayılı Genelge ve 10.07.2008 tarihli toplu yazı ile belirlenmiştir..
SGK'ca  verilen kıdem tazminatına esas yazı; 08.09.1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar için aylığa hak kazanma koşullarından yaş dışında en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı koşullarını, 08.09.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise 5510 sayılı Kanunun geçici 9. maddesinin birinci fıkrasındaki yaş koşulu dışında kalan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısı koşullarını en erken yerine getirdikleri tarihe göre verilmekte olup, kıdem tazminatı yazısına ilişkin taleplerinde sigortalılarca aşağıdaki belirlenen şekle göre yerine getirdiklerinde işleme alınacaktır.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ

Sayı : B.13.2.SGK.4
Konu : Kıdem Tazminatına Esas Yazı.
………………. sigorta sicil numaralı ………………………………… hakkında dilekçe tarihi olan ...../...../............ tarihi itibariyle yapılan incelemede; adı geçenin sigortalılık süresinin ………… yıl, prim ödeme gün sayısının ise ……….. gün olduğu anlaşılmıştır.
Bu yazı, adı geçenin isteği ve 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendi gereği verilmiştir. 
Bilgi edinilmesini rica ederiz. 
Sosyal Güvenlik İl Müdürü /Merkez Müdürü

 TEHLİKE HENÜZ GEÇMEDİ!

Alacağınız tazminat belki kartlarınızı kapatmasa bile sizi bir müddet rahatlamanızı sağlayacaktır.

Bu şartlar da artık yumuşama olmadan sürdürülmesi durumunda birçok çalışan yakalandığı Kredi Kartı öksesinden kurtulma umudu ile işyerlerinden alacakları Kıdem Tazminatları ile Ülke gündemine işsiz olarak kayıtlı olacaklardır.İşsizliği azaltalım derken artmaya devam edecektir.

Bu sarmalı ilgili Bakanlıklar görmezlikten gelmeden ivedilikle eski kredi kartı kullanıcıları için ağırlaştırılmış asgari ödemeler de yeni düzenlemeye gitmeleri yapılandırma yapmadan önce başvuracakları en adil çözüm olmalıdır.

Kısa bir süre için nakit çekimi değil,işsizliği önleme adına Kıdem Tazminatını ödederek işverenlere de kaos yaşatmadan çalışanların Kıdem Tazminatları teminat gösterilerek düşük oranlı krediler verilerek kredi kartı batağına saplananların kurtarılması gerekiyor.

Bu çalışmalara da bankaların sıcak bakması gerekmektedir.Tüketiciler Kredi Kartlarını iade etmeye başladıkları andan itibaren Alışverişler durma noktasına gelerek piyasa için hiç uygun olmayan koşullar ile karşılaşılması gündeme gelebilir.

Sözün bittiği yer:

Geç olmadan alacağınız tedbirler geleceğinizi kurtarır.

 

 

(Kaynak: www.alitezel.com | 15.11.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM