BASINDAN YAZILAR
Bu Sene De Öğretmenlerin Yüzünü Güldüremedik / Vedat İlki - MuhasebeTR

Bu Sene De Öğretmenlerin Yüzünü Güldüremedik / Vedat İlki

Bugün Eğitim camiasının güzel insanlarının günüdür.Bizleri bugünlere taşıyan,bizi biz yapan eğiterek topluma faydalı olmamızı sağlayan ailemizden sonra üzerimizde emeklerini her zaman hissettiğimiz Öğretmenlerimizin Günü kutlu olsun.

 Bu yılda geçmiş yıllarda olduğu gibi söylemler yapılacaktır. Fakat eğitim emekçilerinin sorunları da  her geçen gün katlanarak büyümeye devam ediyor.Bu gerçekleri de görmemezlikten  gelemeyiz.

Elbette yıllardır "öğretmenliğin kutsallığından""onurlu bir meslek olduğundan" söz edilmektedir.Bir mesleğin"kutsallığı" ve "onurluluğu" büyük ölçüde o mesleğin sosyal konumuna, mesleği icra edenlerin geçimlerini nasıl sağladıkları ile ilgilidir.Bu sene öğretmenlerimiz geçmiş yıllara göre bugüne üzüntülü giriyorlar. Van Depreminde hayatını kaybeden meslektaşlarının üzüntülerini paylaşıyorlar.

 Öğretmenler diğer meslek dalları gibi değildir.

 Onların görev alanları bugün Türkiye’nin en ücra köşesine kadar gitmekle görevlidir.

 Çünkü Cumhuriyetin aydın geleceğini öğretmenlerimiz yetiştireceği için ülkenin her tarafı onlar için okuldur.

 Ülkemizde öğretmenlerin temel sorunları ekonomik sorunlar başta olmak üzere ,eğitim araç ve gereçleri,fiziksel sınıflar,çağdaş,modern eğitim olanakları ve tayinlerdir.

 Öğretmenlerin mesleklerini önemsemeleri için son günlerde ortaya atılan KHK ile eşit işe eşit ücret uygulamasından yeterince yararlanamamanın sıkıntısını yaşamaktadırlar.

 Bunun yanında ek ders ücretlerinin yetersizliği, ek ödenek yoksunlukları da vardır.

 1923’lü yıllarda öğretmene verilen değer,1950’li yıllardan sonra önemini kaybetmeye başlamıştır. Son yıllarda STK,Eğitim Dernekleri,Sendikalar ile öğretmenlerin hakları geri alınması yolunda mücadeleleri unutmamız gerekiyor.

 Öğretmenlerin tecrübeleri ile orantılı olarak maaşlarının ülke seviyesinde makul oranlara ayarlanması istenmektedir.

 Tabi ki sadece MEB bağlı öğretmenlerin sorunlarını çözmek yetmez.

 Kadrosuz çalışanların,dershane öğretmenlerinin,özel okullarda çalışan öğretmenlerin sorunlarını da elbette görmek gerekiyor.

 

 

 

TEMMUZ 2011 İTİBARİYLE ÖĞRETMEN MAAŞLARI

GÖREVİ

DERECE/KADEME

Bekar veya Eşi Çalışan ve Çocuksuz

MAAŞ

Evli, Eşi Çalışmayan ve 2 Çocuklu

MAAŞ

ÖĞRETMEN

1/4

1.856

2.052

ÖĞRETMEN

2/1

1.800

1.996

ÖĞRETMEN

3/1

1.758

1.955

ÖĞRETMEN

              4/1

          1.728

1.925

ÖĞRETMEN

5/1

1.651

1.849

ÖĞRETMEN

6/1

1.641

1.837

ÖĞRETMEN

7/1

1.622

1.818

ÖĞRETMEN

8/1

1.615

1.811

ÖĞRETMEN

9/1

1.590

1.786

 

Yukarıdaki düzenlenen maaşları alan öğretmenlerimiz bu hayat koşullarında eğitim ve öğretimin neferi olmaya devam ediyorlar.

 Öğretmenlerin çoğu  ücret sisteminin bir düzene bağlanmadan, eğitimde niteliği artırıcı çabaların fazla bir olumlu sonuç vermeyeceği görüşünü de taşıyorlar.

  Bunun içinde birçok öğretmen ikinci bir iş yapmaya mahkum edilmiştir.Büyük Kentlerde görev yapan öğretmenlerinkonut sorunları çözüm beklemektir.

 Meslekten emekli olmuş öğretmenlerimiz ise aldıkları emekli aylıklarının yetersizliğinden şikayet ediyorlar.Bunu da yetkililerin görmemezlikten gelmemeleri gerekiyor.

 Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlere ne kadar değer verdiğini aşağıdaki güzel sözleri ile ifade etmiştir.

 Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, ülke çocuğunun, o görevi kendine hem bir meslek, hem bir ülkü sayacak üstün ve saygı değer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, aşama aşama ilerlemeye ve her halde zenginlik sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan toplumunun en öz verili ve saygı değer unsurlarıdır. (1923, Ankara) (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araştırma Merkezi, C. I, s. 317)

(Kaynak: www.alitezel.com | 24.11.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM