BASINDAN YAZILAR
Askerlik borçlanması yaptırabilirsiniz / Ahmet Yavuz - MuhasebeTR

Askerlik borçlanması yaptırabilirsiniz / Ahmet Yavuz

Soru: Askerliğini yapmış olanlar bu süreleri sigortalılık olarak saydırabiliyormuş. Ayrıca askerlik dolayısıyla işten ayrılırsam kıdem tazminatı ödenir mi? Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Bedelli uygulamasından faydalanmamı tavsiye eder misiniz?

 

Cevap: Sigortalıların er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri borçlanılabiliyor. Bunun için kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunması gerekiyor. Askerlik borçlanmasının yapılabilmesi için aylık 267,84 lira ile 1.740,96 lira arasında bir tutar belirlenip, kaç ay askerlik yapıldıysa bu tutarla çarpılarak ortaya çıkacak meblağ bir ay içinde ödenmeli. Bu sayede borçlandırılan süreler sigortalılığa sayılıyor. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranıyor. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmıyor.

Borçlanma sürelerinin belgelendirilmesi, hizmet borçlanma başvuru belgesindeki ilgili bölümün askerlik şubelerince veya kuvvet komutanlıklarının onayı ile gerçekleşiyor. Borçlanma sigortalılığın başlangıç tarihinden öncesine yapılıyorsa başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülüyor. Yani sigortalılık başlangıcı askerlik süresi kadar geriye gitmiş oluyor. Prim ödeme gün sayısı ve prime esas kazançlar ise borçlanma yapılan ilgili aylara mal ediliyor.

Askerlik sebebiyle işten ayrılmalarda kıdem tazminatı ödenmelidir. Bu tür işten ayrılmalar işçinin keyfi uygulaması olmadığından başka şarta gerek kalmadan kıdem tazminatına hak kazanılıyor. İş Kanunu'na tabi işçilerin hizmet akitlerinin muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla feshedilmesi halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince geçen her tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılıyor.

Bedelli askerlikle ilgili sorulara tek bir cevap vermek mümkün değil. Bu konuda kendi durumunuza göre karar vermeniz gerekiyor. Çalıştığınız işin niteliği, aile ve çocuk durumunuz, aldığınız maaş, dönüşte işsiz kalma riski, sivil hayattan verilecek ödün ve askere gitmeniz halinde yaşanacak hasret gibi birçok faktörü değerlendirmeye almanız gerekir. Bildiğiniz gibi bedelli askerlik uygulaması yasalaştı. Buna göre 31 Aralık 1982 öncesi doğumlular bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabilecek. Bedelli olarak askere gidenler, muvazzaf askerlik hizmeti yapmayacak. Bu yüzden askerlik borçlanması yapamayacağınız gibi bedelli askerlikten dolayı kıdem tazminatı almanız da söz konusu değildir.

Soru: 13 yıl aralıksız sigortalı çalıştım. Prim gün sayısı olarak emekliliği SSK primimi doldurdum. Kendi isteğimle işten ayrıldım. 2 ay sonra başka bir sigortalı işe giriş yaptım. Şu an 10 aydır sigortalı olarak çalışıyorum. Şimdi işten çıkarılırsam işsizlik sigortası alabilir miyim?

Cevap: İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanılabiliyor. Ayrıca çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işin kaybedilmesi ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İşkur birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr portalı üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunun bildirilmesi şartlarının da gerçekleşmesi gerekiyor. Şu aşamadan sonra işten kendi isteğiniz dışında çıkarılmanız halinde başvuru yaparak işsizlik maaşı alabilirsiniz.

Bu arada emekli maaşı almaya başlayanların işsizlik sigortası alamayacağı açıktır. Siz de belirtilen prim ödeme şartlarını sağladığınız ve emekli maaşı bağlanmamış olduğu için işsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Et ve bulgur toptan satışında KDV oranı yüzde 1 oldu

Bakanlar Kurulu, çıkardığı yeni kararla bazı ürünlerin toptan satışında KDV oranını yüzde 1'e düşürdü. Buna göre daha önce yüzde 8 oran üzerinden satılan bulgur artık toptan satışlarda yüzde 1 oran üzerinden vergilendirilecek. Bulgurun perakende satışında eskiden olduğu gibi yüzde 8 KDV oranı uygulanacak.

Yine daha önce toptan ve perakende satışlarda yüzde 8 vergilendirilen et ürünlerinin toptan satışında da artık yüzde 1 üzerinden vergi alınacak. Yeni dönemde canlı kümes hayvanları (horozlar, tavuklar, ördekler, kazlar, hindiler ve beç tavukları gibi evcil türler) ile bu pozisyonun alt pozisyonlarında sayılan malların toptan satışlarda KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi. Bundan başka sığır, dana, inek, koyun, keçi vb. büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin ve sakatatının toptan satışı taze, dondurulmuş, tuzlanmış veya tütsülenmiş olup olmadığına bakmadan yüzde 1 oranıyla vergiye tabi tutulacak. Perakende satışlarda eskiden olduğu gibi yüzde 8 üzerinden vergilendirilmeye devam edilecek. Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinin (sakatat ve bağırsak dâhil) gerçek usulde KDV mükellefleri ile kamu kurumları, bankalar ve finans kurumları gibi bazı kurumlara teslimlerinde yüzde 50 oranındaki KDV tevkifat uygulaması devam edecek.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 05.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM