BASINDAN YAZILAR
Sanayi üretimi 7 yılın zirvesinde - MuhasebeTR

Sanayi üretimi 7 yılın zirvesinde

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretim endeksi, Ekim'de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artışla 138,2 olarak gerçekleşti. Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 8,6 oranında arttı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, açıklanan rakamın 2005 yılında başlanan yeni serinin en yüksek rakamı olduğunu söyledi.

Avrupa ülkeleri borç kriziyle pençeleşirken Türkiye'nin sanayi üretiminde kesintisiz artış ekim ayında da devam etti. 2011 yılı Ekim ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artışla 138,4 değerinde gerçekleşti. Yıllık bazda kesintisiz olarak 23 aydır artış gösteren sanayi üretimi, bir önceki aya göre ise yüzde 8,6 oranında arttı. Eylül ayında sanayi üretimi endeksi 127,5 değerindeydi. Toplam sanayi üretimi, ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre neredeyse tüm sektörde beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Piyasadaki beklenti sanayi üretiminin yüzde 4,6 olması yönündeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı sanayi üretimi verilerine göre bu yıl ekim ayında geçen yılın ekim ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 8,6, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde de yüzde 9,4 artış kaydedildi. Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2011 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 4,4 artış gösterdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimindeki artışa ilişkin olarak, "Geçen yıl ekim ayında oldukça yüksek bir endeks rakamı vardı. Bu büyük baz etkisine rağmen yıllık bazda yüzde 7,3 gibi bir artış, ülkemizin üretim iştiyakını açıkça göstermektedir." dedi. Bakan Ergün, sanayi üretiminin ekim ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,3 oranında arttığını, takvim etkisinden arındırılmış endeksin yine geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki aya göre yüzde 4,4 artış gösterdiğini hatırlattı. "Bugün açıklanan rakamla birlikte 2005 yılında başlanan yeni serinin en yüksek rakamına ulaşmış olduk." diyen Ergün, piyasa beklentilerinin yüzde 4 civarında olduğu düşünülürse, sanayi üretim endeksinin, geçen ay olduğu gibi bu ay da piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Son verilerle birlikte Türkiye ekonomisinin yıl sonu itibarıyla güçlü bir büyüme sergileyeceğinin bir kere daha anlaşıldığını belirten Ergün, "Özellikle Avrupa'da yaşanan borç krizinin artık neredeyse siyasi bir krize dönüştüğü bir ortamda bu rakamlara ulaşmamız, Türkiye'nin ekonomi ve siyasette oluşturduğu güven ve istikrar ortamının bir sonucudur. Elde edilen başarı, aynı zamanda, sanayicilerimizin krizlerden korkmadan yollarına devam etmelerinden de kaynaklanmaktadır." dedi.

Oyak Yatırım ekonomisti Elif Gülay Girgin, "Endeksteki beklentilerin üzerindeki yükseliş bu ay gıda vb. gibi görünse de genel olarak endekse baktığımızda öngörülen bir yavaşlama yaşanmaması ana sebep olarak gösterilebilir. TCMB'nin aldığı bu kadar önleme rağmen bu kadar yüksek bir büyüme yaşanması, endeksin rekor seviyelere yükselmesi bir sonraki yıl için riskleri artıran bir gelişme oldu. Alınan tedbirlerin ekonomiyi yavaşlatamadığını görüyoruz. Yumuşak iniş 2012 için çok söz konusu görünmüyor. Bu veriler 2012'de yüzde 2 olan daralma beklentimizi de destekliyor, daha da kötü daralma olabilir. OSD verilerine göre ekimde otomotiv üretiminde daralma görülürken TÜİK verilerine göre ise herhangi bir daralma yaşanmaması bir soru işareti." dedi. OSD verilerine göre, ekim ayında otomotiv sektörü üretimi yüzde 5 gerilerken, TÜİK verilerine göre, motorlu kara taşıtları imalatı ekim ayında yüzde 4,3 arttı.

Sanayi üretiminin beklentileri aştığını belirten Garanti Yatırım ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Ekonomide yavaşlama, beklendiği kadar değil. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretiminin trendine baktığımızda yukarı yönlü hareket var. Diğer veriler tüketim endeksi, reel kesim güven endeksi gibi rakamlar yavaşlama gösterse dahi beklendiği kadar olmadığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 09.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM