BASINDAN YAZILAR
2012, belirsizliklerle dolu bir yıl - MuhasebeTR

2012, belirsizliklerle dolu bir yıl

2011'in dünya ekonomisi için beklenmeyen gelişmelerle dolu bir yıl olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Başçı, "2012 de alışılmadık derecede yüksek düzeyde belirsizlikleri içinde barındıran bir yıl olmaya aday." dedi. Faiz koridorunu aktif politika aracı olarak kullanmaya devam edecek olan bankaya göre, kurlar yeni yılda da iniş-çıkışlı seyredebilir.

Enflasyon, büyüme ve cari açık endişelerinin olduğu 2012 yılına ilişkin Merkez Bankası'nın (TCMB) yol haritası belli oldu. TCMB Başkanı Erdem Başçı, 2012'nin para politikası esnekliğinin devam ettiği, aynı zamanda para politikasının öngörülebilirliğinin hızla arttığı bir yıl olacağını söyledi. 2012-2013 yıllarında olduğu gibi 2014 enflasyon hedefinin de hükümetle varılan mutabakat çerçevesinde yüzde 5 olarak belirlendiğini hatırlatan Başçı, Euro Bölgesi ve bölgesel jeopolitik risklerin devam ettiğine dikkat çekti. 2011'in dünya ekonomisi için beklenmeyen gelişmelerle dolu bir yıl olduğunu aktaran Başçı, 2012'nin de dünya ekonomisi için alışılmadık derecede yüksek düzeyde belirsizlikleri içinde barındıran bir yıl olmaya aday göründüğünü vurguladı. Kredi faizlerinin yükseldiğine işaret eden Başçı, yeni yılda kredilerdeki artışın makul oranda seyredeceğini düşünüyor. Banka, küresel görünümdeki belirsizlik ve sermaye akımlarındaki oynaklık devam ettiği sürece faiz koridorunu aktif politika aracı olarak kullanmaya yeni yılda da devam edecek. Zorunlu karşılıklar, küresel gelişmelere bağlı olarak kullanılacak. Kur seviyesine ilişkin hedefleri olmadığını hatırlatan Başçı, 2012'de iniş ve çıkışlar olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı '2012 Yılında Para ve Kur Politikası' toplantısı ile gelecek yıla ilişkin izlenecek stratejiler hakkında bilgi verdi. Avrupa'da finansal krizin çözümüyle ilgili çalışma yapıldığını ifade eden paranın patronu, bunun uzun sürdüğüne dikkat çekti. Başçı, "Çözümün olmaması mümkün değil. Dolayısıyla ya erken olacak ya da geç. Şu anda geç çözüm senaryosu gündemde. Birtakım ufak tefek eksiklikler giderilirken, diğer yandan alınması gereken kararlar alınıyor, kurumsal yapı oluşturulmaya çalışılıyor, sadece biraz uzun sürüyor. Bunun da arzu edilmeyen bulaşma etkileri, diğer ülkelere bulaşma etkileri maalesef gözlendi. İtalya konuşuluyor bugün ve diğer bazı ülkeler konuşuluyor." diye konuştu.

Aşırıya kaçan bankaya sınırlama

Banka olarak ellerinde geniş bir hareket alanı olduğunu dile getiren TCMB Başkanı, dünyada şartların çok hızlı ve anlık değişebileceği için bu tür bir esnekliğe ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Bankalarla ilgili son açıklanan tedbirin tamamen önleyici olduğunu ve hiçbir bankaya maliyet getirmeyeceğini kaydeden Başçı, 2019'da Basel 3 kaldıraç oranlarının devreye gireceğini bildirdi. Yurtdışından çok fazla döviz talebi olmadığını söyleyen Başçı, son küresel ekonomik krizden çıkarılan en önemli dersin, finansal sistemin yüksek kaldıraçla çalışmasının orta ve uzun vadede ekonomik tahribata yol açabileceği olduğunu aktardı. Başçı, mevcut duruma kıyasla kaldıraç oranlarını aşırı düzeylere çıkaran bankalara ek zorunlu karşılık uygulanmasının söz konusu olabileceğine dikkat çekti.

Yüksek rezerve devam

Merkez Bankası 2002 yılından itibaren 76,2 milyar dolarlık net döviz alımı gerçekleştirirken toplam rezerv 93,2 milyar dolara çıktı. Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde güçlü döviz rezerv pozisyonuna sahip olmanın iç ve dış şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine katkı sağladığını vurgulayan TCMB Başkanı Başçı, 2012'de vadesi dolan 4,3 milyar liralık devlet iç borçlanma senetlerinin (DİBS) yerine aynı miktarda alım yapılacağını bildirdi. Başçı, 2 Ocak'tan itibaren bankaların Döviz ve Efektif Piyasaları Döviz Depo Piyasası'nda kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesini 1 haftadan 1 aya yükselttiklerini duyurdu. Banka günlük olarak düzenlediği bir hafta vadeli repo ihalelerinin yanı sıra her hafta cuma günlerinde bir ay vadeli (dört hafta) repo ihalesi düzenlemeye başlayacak. 30 Aralık 2011-26 Ocak 2012 döneminde bir aylık vadede yapılması planlanan aylık toplam fonlama miktarı için üst sınır 12 milyar lira, söz konusu dönemde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır ise 3 milyar lira olarak belirlendi.

İstanbul'a taşınmayı düşünmüyoruz

Merkez Bankası Başkanı Başçı, gazetecilerin İstanbul'da enflasyon raporu açıklama kararını hatırlatmaları üzerine gerekçe olarak bankacıların ve analistlerin toplantılara katılarak soru sorabilmesini gösterdi. Başçı, "Bu durum İstanbul'a taşınmaya hazırlandığınız şeklinde yorumlanabilir mi?'' sorusuna ise "İstanbul'a taşınmayı şu anda düşünmüyoruz zaten gündemde de değil.'' cevabını verdi. "Kendinizi 2011'de başarılı buluyor musunuz, kendinize nasıl bir not verirdiniz?'' şeklindeki soruya, kişinin kendi kendine karne vermesi uygulamasının olmadığını söyledi ve "Onu siz vereceksiniz.'' dedi. Emekli vekil maaşlarına zammın sorulması üzerine, "Enflasyona hiç atıf yok. Bu tamamen nisbi bir ayarlama. Yorum yapmam doğru olmaz." diye konuşan Başçı ayrıca tasarrufların önemine dikkat çekti.

Enflasyon 2011 sonunda çift haneye çıkabilir

İlk on bir ayda enflasyon yüzde 9'un üzerine çıkarken, Merkez Bankası döviz kuru hareketlerinin birikimli etkileri sebebiyle yıllık enflasyonun bir müddet daha yüksek seyredeceğini öngörüyor. 2011 sonu itibarıyla döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisinin 5 puana ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Başçı, 2012 son çeyreğinden itibaren enflasyonun yüzde 5 hedefine doğru yaklaşacağını söyledi. Başçı, enflasyonun yıl sonunda çift haneye çıkma riskinin net olarak görüldüğünü belirterek Mayıs 2012'den itibaren tek haneye düşeceğini aktardı. Başçı'ya göre yılın son çeyreğinde ise cari açıkta olduğu gibi keskin bir düşüş olacak.

Merkez Bankası'nın 2012 yol haritası

Kur ve emtianın enflasyona etkisi 5 puan olacak.

2012, 2013 ve 2014 enflasyon hedefi yüzde 5.

Kredilerdeki artış makul oranda seyredecek, iç talep ılımlı seyir izleyecek.

Yıllık enflasyon bir müddet daha yüksek seyredecek.

Enflasyon hedeflemesi rejimini geliştirerek yeni bir para politikası stratejisi oluşturuldu.

2012 yılında dünya ekonomisi yüksek düzeyde belirsizlikleri barındırıyor.

2012 para politikası esnekliğinin devam ettiği ve öngörülebilirliğinin arttığı bir yıl olacak.

Önümüzdeki dönemde finansal istikrarı gözetmeye devam edeceğiz.

Risk iştahındaki aşırı oynaklık sebebiyle para politikasındaki esnek yapıyı korumamız gerekiyor.

Oynaklık devam ettiği sürece faiz koridoru aktif politika aracı olarak kullanılmaya devam edecek.

Belirsizlik aralığı her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunacak.

Enflasyonun yıl sonunda belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda hükümete açık mektup yazılacak.

Para Politikası Kurulu, aylık olarak toplanmaya devam edecek.

Enflasyon Raporu yılda dört defa yayımlanmaya devam edecek, toplantının ikisi İstanbul'da.

Enflasyon hedeflemesinin yanı sıra dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edilecek.

Kurlarda sağlıksız fiyat oluşumlarının tespit edilmesi halinde doğrudan müdahale edilecek.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 28.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM