BASINDAN YAZILAR
2011: Çalışma hayatının EN'leri / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

2011: Çalışma hayatının EN'leri / Sadettin Orhan

Bildiğiniz üzere her yılın sonunda çalışma hayatı ve sosyal güvenlik açısından o yılın EN'lerini yazıyoruz.
Bu sene de geleneği bozmayalım. İşte 2011'in enleri:
En Torba Kanun: Çalışma hayatı ve sosyal güvenlikle ilgili pek çok düzenlemeyi içeren 6111 Sayılı Torba Kanun, yılın ilk yarısına damgasını vurdu. Kanun kapsamında kamuya olan borçlar yapılandırılırken, memurlardan işçilere kadar her bir çalışanı ilgilendiren önemli değişiklikler de yapıldı.
En bol vaatli seçim: Haziran ayında yapılan genel seçimler öncesinde, çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe dair vaatler meydanlarda uçuştu. Aile sigortası ve emekliye intibak sözü en fazla tartışılan vaatlerdendi.
En KHK'lı yıl: Devlet teşkilatının neredeyse tamamını etkileyen 30 küsur ayrı KHK yayımlandı. Bu yönüyle epey bereketli bir sene yaşadık.
En sürpriz düzenleme: 12 Haziran seçimlerinden hemen önce, kamuda 4/B'li olarak sözleşmeli statüde çalışanlara kadro verildi. Yıllardır dile getirilen bu talebin bir anda yasalaşması, yaklaşık 200 bin kamu çalışanı için sürpriz oldu. Ancak benzer bir düzenlemeyi bekleyen belediye sözleşmelileri için henüz kadro düzenlemesi yapılmadı.
En yüksek zam: Bu yılın en yüksek zammı şüphesiz milletvekillerinin sürpriz bir şekilde yaptıkları emekli maaşı zammı oldu. Sayın Cumhurbaşkanı da zammı onaylarsa, 2011 yılının en kârlıları vekillerimiz olacak. Darısı zam bekleyen memurlarla intibak bekleyen emeklilerimize olsun diyelim.
En acı kayıp: Bana göre çalışma hayatı açısından 2011 yılının en acı olayı Van depreminde 63 genç öğretmenimizin hayatını kaybetmesi oldu. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına tekrar taziyelerimi sunuyorum.
18 yaşın altı borçlanılamıyor
Soru: Sadettin Bey, annem 1972 yılında 15 yaşında mahkeme kararıyla evlenmiş ve bir hafta sonra babamla Almanya'ya gitmiş. Üç sene Almanya'da kalmış ve Türkiye'ye dönüş yapmışlar. Almanya'da geçen üç seneyi borçlanabilir mi? Bunun için ne yapmamız gerekiyor? Hanife Hacıoğlu
Cevap: Hanife Hanım, yurtdışında geçen sürelerden sadece 18 yaşın üzerindeki süreler borçlanılabiliyor. Anneniz 18 yaşından önce Almanya'da bulunduğu için bu süreleri yurtdışı hizmet olarak borçlanması mümkün değil.
Sigortalılık hesabında 18 yaş şartı var
Soru: Sayın Orhan, bir müvekkilim 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme şartlarını gerçekleştirdiğinden bahisle, kıdem tazminatına esas olmak üzere, SGK'ya müracaat etmiş. Ancak 18 yaş öncesi sigortalılığı sayılmadığından kıdem tazminatına esas resmi yazıyı alamamış. Burada da sigortalılık süresinin başlangıcı olarak yine 18 yaş mı esas alınacak? Emel A.
Cevap: Emel Hanım, 1 Nisan 1981 tarihi itibariyle sigortalılık başlangıcında 18 yaş şartı aranıyor. Bu anlamda kanunlarda 'sigortalılık süresi' olarak belirtilen sürelerin tamamının hesabında, başlangıç olarak 18 yaşın doldurulduğu tarih esas alınıyor. Sadece 1 Nisan 1981 öncesinde sigorta girişi bulunan kişiler için bu şart aranmıyor. Müvekkiliniz sanırım bu tarihten sonra sigortalı olduğundan, SGK'nın vermiş olduğu cevap mevzuata uygundur.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 28.12.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM