BASINDAN YAZILAR
Başlayan Genel Sağlık Sigortasında Kimler Ne Yapmalı? Nereye Başvurmalı? / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Başlayan Genel Sağlık Sigortasında Kimler Ne Yapmalı? Nereye Başvurmalı? / Şevket Tezel

Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortası 2012 yılı başından itibaren yürürlüğe giriyor. "Zaten yürürlüğe girmemiş miydi?" diye soranlar için belirtelim. Memur olsun, SSK'lı veya Bağ-Kur'lu çalışan, emekli veyahut bunların bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri olsun bunlar zaten genel sağlık sigortası kapsamındaydı ve bunlar için genel sağlık sigortası başlamıştı. İşten bunların dışında kalanlardan Yeşil Kartlı da olmayanlar da 01.01.2012 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına giriyor.

Diğer fertleri çalışan, emekli veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak genel sağlık sigortası kapsamında olmasına rağmen bu kapsamın dışında bulunan çocuklar için de başvuru yapmak gerekiyor.

Bu giriş için başvuru gerekiyor. Ancak başvuru yapmayanlar da yıl içinde resen tescil edilecek ve 01.01.2012 tarihinden itibaren GSS primlerini ödemekle yükümlü tutulacaklar. Bu nedenle bahse konu kapsamda olanların (Yaklaşık bir milyon 700 bin kişinin) 31.01.2012 tarihine kadar gelir testi yapılması amacıyla başvurmalarında kendileri için fayda bulunuyor.

Başvuruların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yani Kaymakamlık yeşil kart bürolarına yapılması gerekiyor.

Yapılacak gelir testi sonucunda aile içinde fert başına gelir düzeyi (16 yaşından büyükler için geçerli) asgarî ücretin üçte birinden (295,50 TL'den) daha az geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından faydalanabilecekler. Gelir testi sonucu fert başına aylık geliri 295,50 TL ila 886,50 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ayda 35,50 TL ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilecekler. Birey başına aylık geliri 886,50 TL ila 1773 TL arasında geliri bulunan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 106,38 TL aylık prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilecekler. Birey başına aylık geliri 1773 TL'nin de üzerinde olan ailelerin GSS kapsamı dışında bulunan bireyleri ise ayda 212,76 TL prim ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından faydalanabilecekler.

Kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığına dair tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yapılması yönünde muvafakat vermeyenlerin GSS prim tutarları da 212,76 TL olacak.

Gelir testi sonucu sadece GSS primi ödeyecek kişiler bakmakla yükümlü oldukları kişiler varsa onlar da bu GSS hakkından yararlanabilecekler. Fakat buna karşın GSS kapsamında bulunan bir ailenin bakmakla yükümlü olma kapsamı dışında kalan iki çocuğu varsa onlar için ayrı ayrı GSS primi ödenmesi gerekecek.

Yapılacak gelir testinde yaşları ne olursa olsun aynı hanede yaşayan evli olmayan çocuklar ile GSS kapsamında olsun olmasın tüm bireyler gelir tespitinde aile içinde değerlendirilecek. Aynı evde yaşayan birden fazla ailenin gelir testi hesabı ayrı ayrı yapılacak.

Yeşil kartlı olanların da (Yaklaşık 9 milyon 140 bin kişi) 2012 yılı içindeki yeşil kart vize tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespitini yaptırmak üzere vakıflara başvurmaları gerekiyor. Böylelikle onlar da tedrici olarak GSS kapsamı içine alınacaklar.

Doğum, ölüm, evlenme, boşanma ve benzeri nedenlerle hanedeki aile bireyi sayısının değiştiğinin tespit edilmesi durumunda gelir tespiti yenilenmesi gerekiyor. Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı tarihten itibaren primi Devlet tarafından ödenenler ile asgarî ücretin üçte biri üzerinden prim ödeyenlerin hane ziyaretleri her yıl yenilenecek.

Genel sağlık sigortalıları SGK tarafından tebliğ edilen gelir tespiti kararlarına karşı, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde gelir tespitini yapan vakfa yazılı olarak itiraz edebilecekler.



Soru: 25.04.1949 doğumlu babamın SSK başlangıcı 01.01.1976'dır. SSK kapsamında bin 425 gün primi var. 27.11.2008'den itibaren Bağ-Kur'a ödenmiş bin 156 günlük primi var. 600 gün askerlik SSK'lıyken yatırıp, kalanı için SSK'lı çalışarak 3 bin 600 günü doldurunca yani 15 ay sonra emekli olabilir mi? Bazıları 3,5 sene sonra diyor. Aydınlatır mısınız? Esin BİNİCİ

Cevap: Sigortalılık başlangıcı itibariyle babanız 55 yaş ve 3 bin 600 gün şartlarıyla emeklilik hakkına sahip bulunuyor. Kalan süreyi SSK'lı olarak çalışmak ve askerlik borçlanmasını SSK’lı çalışıyorken yapması şartıyla 3 bin 600 günü doldurduğu gün emekli olabilir. 3,5 sene kavramının babanızın durumu ile bir ilgisi yok, çünkü henüz Bağ-Kur'dan emekliliğe tabi duruma gelmiş değil.

Soru: 01.01.1969 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 01.12.1986 ve 8 bin 100 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Mehtap KAHRAMAN

Cevap: 24.05.1986-23.05.1987 arasındaki sigorta başlangıcınızla SSK'lılıktan emeklilik bakımından 43 yaş ve 5 bin 150 güne tabisiniz. Gün ve 20 yıl şartları tamam olduğundan 01.01.2012 tarihinde (Dün) 43 yaşını doldurarak emekli olabilirsiniz. Yani artık emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 02.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM