BASINDAN YAZILAR
Ticari defterlerin kapanış tasdikini unutmayın!.. / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan - MuhasebeTR

Ticari defterlerin kapanış tasdikini unutmayın!.. / Prof. Dr. Metin Taş, Sezgin Özcan

Ticari işletmelerin tutmak zorunda oldukları defterler ve bunların tasdikine ilişkin hükümler hem Vergi Usul Kanunu'nda (VUK), hem de Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) yer alıyor. Söz konusu kanunlara göre tutulması gereken defterler için açılış tasdiki, ara tasdik ve kapanış tasdiki olmak üzere üç tür tasdik söz konusu...
Açılış tasdiki, defterler kullanılmaya başlanılmadan önce yaptırılan tasdik olup hem VUK hem de TTK açısından zorunlu. Ara tasdik, VUK'ta düzenlenmiş olup, tutulmakta olan defterlerin ertesi yılda da kullanılacak olması halinde, defterlerin kullanılacağı dönemin ilk ayı içinde yaptırılan tasdik işlem. Kapanış tasdiki ise TTK'ya göre defterlerin kullanıldıkları dönemin sonunda yaptırılan tasdik işlemi.
Defterlerin açılış tasdikinin yaptırılmaması, hem vergi hem de sosyal güvenlik uygulamalarında idari para cezası uygulanmasını gerektirirken; kapanış tasdikinin yaptırılmamış olması, başta defterlerin sahibi lehine delil olarak kabul edilmemesi olmak üzere birçok olumsuz sonuç doğuruyor. Bu nedenle de kapanış tasdiki, en az açılış tasdiki kadar önemli.
KAPANIŞ TASDİKİ
Vergi Usul Kanunu'na göre defterin kapanış tasdiki zorunlu değil. Defterlere kapanış tasdiki yaptırılması Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan bir zorunluluk olup, sadece yevmiye defteri ve envanter defteri için söz konusu.
TTK'ya göre, yevmiye defterinin yeni senenin en son ocak ayı sonuna kadar notere ibraz edilerek, kapanış tasdikinin yaptırılması gerekiyor (TTK md. 70). Buna göre, 2011 yılı yevmiye defterinin kapanış tasdikinin, içinde bulunduğumuz Ocak ayı sonuna kadar yaptırılması gerekiyor. Envanter defterinin ise en geç Mart ayının sonuna kadar envanter işlemleri tamamlanarak, Nisan ayı sonuna kadar notere ibraz edilmesi ve kapanış tasdikinin yaptırılması gerekiyor (TTK md. 72).

KAPANIŞ TASDİKİ NEDEN ÖNEMLİ?
Defterlerin kapanış tasdikinin yaptırılmamasının doğuracağı sonuçları şöyle sıralamak mümkün;
l TTK, Kanun'a uygun olarak tutulan ve birbirini teyit eden ticari defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılmasına imkan tanıyor (TTK md. 85). Kapanış tasdiki de kanuni bir zorunluluk olduğundan, kapanış tasdikinin yaptırılmaması halinde söz konusu defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılması mümkün olmuyor.
l TTK'da, Kanun'da sayılan defterleri hiç veya Kanuna uygun şekilde tutmayanların ağır para cezası (adli para cezası) ile cezalandırılmaları öngörülüyor (TTK md.67/3). Kapanış tasdiki de Kanun'da öngörülen bir zorunluluk olduğundan, bu zorunluluğa uymayanların adli para cezası ile cezalandırılmaları söz konusu olabilecek.
l İcra İflas Kanunu'na göre, ticari defterlerini hiç ya da Kanun'a uygun olarak tutmayanlar, iflas ettiklerinde, 'taksiratlı müflis' sayılmakta ve Türk Ceza Kanunu'na göre cezalandırılmaktadırlar (İİK md.310/5). Dolayısıyla söz konusu hüküm, gerekli defterlere kapanış tasdiki yaptırmayanlar açısından da geçerli.

AKLINIZDA BULUNSUN
Açılış tasdikini unuttuysanız!

Mükelleflerin 2012 yılında kullanacakları defterleri 2011 Aralık ayında tasdik ettirmeleri gerekiyordu. Ancak bu süreyi kaçıranlar veya 2012 yılında kullanacakları defterleri tasdik ettirmeyi unutanlar için ay sonuna kadar kullanabilecekleri bir kolaylık var. 2011 yılı defterine ara tasdik yaptırmak. 2012 yılında kullanacağınız defterleri aralık ayında tasdik ettirmeyi unuttuysanız, 2011 yılında kullandığınız defterlere ocak ayı sonuna kadar ara tasdik yaptırarak, defterlerinizi yasal süresinde tasdik ettirmemiş olmaktan dolayı cezalı duruma düşmekten kurtulabilirsiniz.

Yurtdışındaki çalışma sürenizi borçlanabilirsiniz
Doğum tarihim 10.04.1951. 1977-1995 yılları arasından 585 gün SSK, 16.05.2006-30.06.2008 tarihleri arasında 2 yıl 1 ay 14 gün Tarım Bağ-Kur prim ödemem var.
1971-1973 yılları arasında yaptığım 20 aylık askerlik süremi 01.08.2008 de borçlanıp, 1260 gün prim sigortasını tamamlayıp isteğe bağlı sigortaya geçtim ve bir yıl isteğe bağlı ödedim. İsteğe bağlı sigortamın 2 ayı isteğe bağlı SSK, son 10 ayı isteğe bağlı Bağ-Kur olmuş. Bir dilekçe ile kapanış verdim, şuan SSK'lı olarak çalışıyorum. Tarım sigortadan sonra 1960 gün sigorta öde dediler. İsteğe bağlı sigorta Bağ-Kur olunca tekrar geriye mi döndük?
SSK, Bağ-Kur, isteğe bağlı toplam 3000 günüm, 13 ay da yurtdışı çalışmam var. 3600 günle emekli olursun dediler. Bu 13 ayı borçlanabilir miyim? Libya'dan kağıtlarım geldi elimde, kalan boşluğu kapatmak istiyorum. Yunus Faydalı
Yurtdışında geçen 13 aylık çalışma sürenizi borçlanabilirsiniz. Ancak borçlanacağınız süre 3600 prim gününü tamamlamanıza yetmiyor. 3000 günlük mevcut prim gününüz ve borçlanacağınız 390 günlük yurtdışı çalışma süresinin üzerine 210 gün daha 4/a (SSK) kapsamında prim ödeyip, prim gününüzü 3600 güne tamamladığınız tarihte 4/a (SSK) statüsünden emekli olmaya hak kazanırsınız.

GÜNÜN SÖZÜ
'Akıl bir paraşüte benzer; sadece açıldığında işe yarar.'
Dennis Waitley

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 12.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM