BASINDAN YAZILAR
IMF 2012'ye İlişkin Daha Karamsar / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

IMF 2012'ye İlişkin Daha Karamsar / Osman Arıoğlu

 


IMF tarafından dünya ekonomisine yönelik yayınlanan ek raporda, 2012'nin dünya ekonomisinde yavaşlamanın daha belirgin olduğu bir yıl olacağı öngörülüyor.

IMF yetkilileri tarafından Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde de daha önce %2'lerde olan büyüme öngörüsü %0,4 ile %1,5 arasına çekilmiş durumda. Aslında IMF yetkililerinin birbirinden neredeyse üç kat farklı bu tahmin öngörüleri de 2012'ye yönelik beklentilerin ne derece belirsizlik içerdiğini açık olarak gösteren bir örnek mahiyetindedir. 
Esasen şu bir gerçek ki; 2012'de genel olarak dünya ekonomilerinde 2011'de görülen ekonomik krizin etkilerinin giderilmeye başlandığı ve bir anlamda toparlanma eğiliminin ortaya çıktığı bir yıl olacak. Gerçi AB bölgesinde başta Yunanistan olmak üzere sorunlu ülkelerin kritik durumu daha bir süre devam edecek gibi görülüyor. Ama sonuçta Yunanistan başlangıçta öngörülenin biraz daha üzerinde bir borç silme operasyonuna AB'yi razı edecek diye düşünüyorum. 

Japonya'da dış ticaret açığı 

Bu yıl Japonya ekonomisi bakımından önemli bir farklılık uzun yıllar sonra ilk defa dış ticaret açığı verilmesidir. Gerçi bunun ekonomik kriz sonrasında yen'in dolar ve euro karşısında bir hayli değerlenmesinden kaynaklandığı ortadadır. Ancak 2012 yılında da gerek ABD ve gerekse AB bakımından parasal genişlemenin devam edeceği bir yıl olacağını düşünürsek Japon para biriminin bu değerlilik durumunun bu yılda da devam edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. 
Dünya ekonomik krizinin gösterdiği en önemli yeni durumların başında; krizden çıkış için gerek ABD ve gerekse AB tarafından bulunan büyülü veya kaçınılmaz parasal genişleme formülü gelmektedir. Teoride bilinenin aksine enflasyona neden olmadığı gibi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin paralarının önemli ölçüde değer kaybetmesi de krizin bu ülkeler için oluşturduğu riski ortaya koyan bir göstergedir. 

TL'nin geleceği 

Türk Lirası açısından, dünyadaki ekonomik toparlanma ivmesi arttıkça yabancı sermaye girişine bağlı olarak değerlenme yaşanması da kaçınılmaz olacaktır. Dün FED Başkanı Bernanke tarafından açıklanan yeni parasal genişleme duyurusu dünyada piyasaları coşturan bir haber olarak algılandı. Buna bağlı olarak Türkiye'de dolar kuru 1,80'lerin altına geriledi. Muhtemelen yılın ikinci yarısı gelmeden Merkez Bankası geçen yıl ve en belirgin şekilde yılın son günlerinde uyguladığı döviz satımları yerine, döviz alımı yönünde eylemde bulunmak durumunda kalacaktır. 
Esasen Merkez Bankası uyguladığı aktif politikalara devam edeceği mesajını da her vesileyle vermektedir. Nitekim son olarak Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Davos'ta yaptığı açıklamada gerektiğinde TL'nin aşırı değerlenmesine de seyirci kalmayacaklarını beyan etmiştir. Başçı aynı zamanda Türkiye ekonomisinin büyümesine yönelik olarak da IMF ile aynı düşünmediklerini %4'lük büyüme gerçekleşeceğini öngördüklerini bildirmiştir. Yine Davos'ta açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Türkiye ekonomisinde bir resesyon beklemediklerini, buna izin vermeyeceklerini ekonomik gidişatı hafta hafta, ay ay izlemek suretiyle gerekli tedbirlerin gecikilmeden alınacağını ifade etmiştir. 
Bizim de görüşümüz hem dünya ekonomisinde hem de Türkiye ekonomisinde IMF beklentilerinin aksine daha olumlu bir yıl olacağı yönündedir. Önemli olan cari açık sorununun kalıcı çözümünde temel adımlardan birini oluşturacak yeni teşvik paketinin sağlıklı bir şekilde kurgulanmasıdır. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Babacan'ın verdiği ipuçları iyi bir çalışma yapıldığını gösterir mahiyettedir. 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 27.01.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM