BASINDAN YAZILAR
2022 Aylığı Alanların GSS'si / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

2022 Aylığı Alanların GSS'si / Sadettin Orhan

 



Yaklaşık 1 milyon 350 bin vatandaş, 2022 Sayılı Kanun kapsamında aylık alıyor.

Bunlar 65 yaşını doldurmuş sosyal güvencesiz vatandaşlar ile özürlü, ağır özürlü ve özürlü yakınlarından oluşuyor. 1 Ocak 2012 itibariyle gelir testi ve zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) sürecinin başlamasıyla birlikte bu vatandaşlarımızdan da sıkça soru alıyoruz. En sık sorulan soru ise "Ben de gelir testine başvuracak mıyım?" Hemen belirtelim ki bu kişiler zaten SGK tarafından GSS'li olarak tescil edildiler. Bu kanun kapsamında aylık almaya devam ettikçe de devlet bütçesinden sağlık yardımı almaya devam edecekler. Ne zaman aylıkları kesilirse, o zaman bir ay içinde sosyal yardımlaşma vakıflarına gelir testine başvuracaklar. Dolayısıyla şu an için 1 milyon 350 bin vatandaşımızın yapacağı herhangi bir işlem bulunmuyor. 

Çift aylık mümkün 

Soru: Sadettin Bey babam 21 Kasım 2011 tarihinde vefat etti. Babamın Emekli Sandığı'ndan almış olduğu emekli aylığı anneme bağlandı. Bir yakınımız, annemin vefat etmiş babasından Bağ-Kur emekli maaşını da alabileceğini söyledi. Yani annem hem kocasından dolayı dul maaşı hem de babasından dolayı yetim maaşını aynı anda alabilir mi? Alabiliyorsa ne oranda alabilir? Ender B. 
Cevap: Ender Bey, anneniz hem babasından yetim aylığı hem de kocasından dul aylığı alabilir. Yalnız bu herkes için geçerli bir durum değildir. Annenizin babası Emekli Sandığı emeklisi olduğu için iki aylığı bir arada alabilir. Alacağı aylıkların tutarı ve oranı, diğer bazı şartlara bağlı olduğundan, oran belirtmem doğru olmaz. 

Gelir testine başvurabilirsiniz 

Soru: Sadettin Bey, 1941 doğumluyum. 2005 yılında Bağ-Kur'a kayıtlı olarak çalışmaya başladım ama hiç prim yatırmadım. Bugüne kadar Bağ-Kur emeklisi olan eşim üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanmaktaydım. Fakat şimdi borcum var diye sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorum. Ne yapmalıyım? Esra E. 
Cevap: Esra Hanım, sağlık yardımlarından eşiniz üzerinden yararlanmaya devam edebilmeniz için Bağ-Kur sigortalılığınızı sona erdirmeniz gerekiyor. Aksi halde 60 günden fazla prim borcunuz bulunduğu için sağlık yardımı alamazsınız. 

1260 günü doldurmayın 

Soru: Sadettin Bey, doğum tarihim 29.04.1971. SSK giriş tarihim 01.10.1990'dır. 1990 ve 1995 tarihleri arasında 1685 gün prim ödedim. 30.06.1995'te doğum nedeni ile işten ayrıldım. 1995'te ilk doğumu, 2001 yılında da ikinci doğumu yaptım. Her iki doğum süresince hiçbir prim ödemem olmadı. 2007 yılında 4/a'lı olarak, Ekim 2008'den itibaren 4/b'li olarak prim ödemesi yaptım, halen de yapıyorum. Toplamda 3500 gün prim ödemem oldu. Mayıs 2018 tarihinde ise 5450 gün üzerinden emekli olacağım. İki doğum için de borçlanma yapabilir miyim? SSK'lı (4/a) olarak emekli olabilmek için 4/b'den ne zaman çıkmam lazım?Nilgün M. 
Cevap: Nilgün Hanım, her iki doğumu da borçlanabilirsiniz. Ancak borçlanma başvurusu yapmadan önce 4/b'den çıkıp 4/a'ya geçmeniz gerekir. Toplam olarak 4000 günü doldurduktan sonra 4/a'lı olarak bir işyerinden sigortalı olun. Bir aylık sigortalı çalışmadan sonra doğum borçlanması talebinde bulunun. İki çocuk için toplam 1.440 gün ödediğiniz takdirde prim gününüz tamamlanmış olur ve bundan sonra yaşı bekleyebilirsiniz. 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM