BASINDAN YAZILAR
Eski Memurların Emekli İkramiyesinde Kimler Sorun Yaşayacak? / Şevke Tezel - MuhasebeTR

Eski Memurların Emekli İkramiyesinde Kimler Sorun Yaşayacak? / Şevke Tezel

Eski memurların yılan hikâyesine dönen emekli ikramiyesi konusunda son çıkan ve memurların emekli ikramiyesi ödenecek halleri, 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanlara kıdem tazminatı verilecek hallere endeksleyen 6270 sayılı Kanun da sorunları çözmüş olmayacak. Yeni emekli olan ve en az 15 yıllık hizmetten sonra memuriyetten ayrılmış olanlar için 6270 sayılı Kanun sorunları çözecek gibi görünüyor. Ancak 15 yıldan az hizmeti olup da istifa eden memurlarla, kaç yıllık memuriyetleri olursa olsun memuriyetten atılmış olanların emekli ikramiyesi sorunu devam edecek. Yine en az 15 yıl hizmeti varken memuriyetten emekli olanlar ise katsayı sorunu yaşayacaklar. 6270 sayılı Kanun emekli aylığı bağlandığı tarihteki katsayılardan ikramiye matrahı hesaplanacağını düzenlediğinden örneğin 1990'lı veya daha önceki yıllarda emekli olanlar bu ikramiyelerini şimdi almak istediklerinde ret cevabıyla karşılaşmasalar bile çok cüzi rakamlarla karşı karşıya kalacaklar.

Şanslı kesim ise memuriyetten ayrıldıktan sonra henüz emekli aylığı bağlatmamış olanlar. Zira bu kesim en az 15 yıl hizmet varken istifa etmişse yahut en az 1 yıl hizmeti varken evlenip evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde memuriyetten ayrılan kadın iştirakçi ise veyahut memuriyetten askere giderek ayrılan ve tekrar memuriyete dönmeyen erkek iştirakçi ise ikramiyesini hem sorunsuz alması hem de emekli olacağı tarihteki katsayıdan alacağı için parasal açıdan da mağdur olmayacak. Bilindiği üzere emekli ikramiyesi için muhakkak emekli olmak gerekiyor.

Sorunsuz alacaklar için bir dilekçe yeterli olacak. Ancak sorun yaşayacak olanlar için umut tekrar Anayasa Mahkemesi'nde olacak. Bunun için de 6270 sayılı Kanunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi gerekiyor.

Memuriyetten ayrılanlardan en şanslı kesim ise sosyal güvenlik kurumlarından 09.07.2011-25.01.2012 tarihleri arasında emekli olmuş olanlar. Zira bu tarihler arasında emekli olan eski memurlar ne kadar süre memuriyet yapmış olurlarsa olsunlar bu sürelerinin ikramiyelerini bu tarihler arasında geçerli katsayıdan güncel olarak alabildiler.


Soru: 7 aydır işsizdim, onun öncesinde de 7 yıllık SSK'lıydım. SSK'lı olarak 01.02.2012 itibariyle yeni bir işe başladım ve küçük yaştaki iki çocuğum sağlık güvencesine ne zaman kavuşurlar? Bu durumda en azından 18 yaş altı için ücretsiz sağlık güvencesi için başvurduğumda "O kanun değişti GSS gelir tespiti yapmanız gerekiyor” dediler. Ne yapabilirim? Serkan İPEKÇİ

Cevap: Gelir tespiti 18 yaşından küçük çocuklar için gerekmez. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden ve yol gideri, gündelik ve refakatçi haklarından yararlanabilmeleri için genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam otuz gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması yeterlidir. Son bir yıl içinde 7 aylık işsizlik süreniz dışında çalıştığınıza ve halen çalışıyor olduğunuza göre siz ve bakmakla yükümlü olduğunuz çocuklarınız sağlık yardımlarından yararlanma hakkına sahip bulunuyorsunuz. Size verilen bilgi yanlış.


Soru: 28.09.1966 doğumlu annemin sigortalılık başlangıcı 02.10.1995'tir. 1987 ve 1992 yıllarında iki doğum yapmış olan annem bu doğumlarını borçlanabilir mi? Halen 865 gün primi olan annem nasıl emekli olabilir? Selin YILMAZ

Cevap: Anneniz sigorta başlangıcından önceki doğumlarını yargı yoluyla da borçlanamaz. Anneniz için en uygun emeklilik son 1260 günü bilfiil SSK'lı olarak çalışılarak ödenmiş olmak üzere 2 bin 725 gün daha prim ödeyerek 3 bin 600 günü sağlamakla olabilir. Bu takdirde anneniz 28.09.2024'te yaştan emekli olabilir.


Soru: 15.06.1975 doğumluyum. 01.01.1994 tarihinde sigorta girişim var. 2 bin 300 gün ödenmiş prim gün sayım var. 3 bin 600 gün ile kaç yaşında emekli olabilirim? Emeklilik için gerekli olan prim gün sayımı doldurmam için emeklilik yaşımın yaklaşmasını mı beklemeli miyim? Yoksa prim gün sayısını doldurup yaşı beklemek mi daha iyi olur? Prim gün sayım dolunca en erken kaç yaşında emekli olabilirim? Elif B.

Cevap: 24.05.1993-23.05.1994 arasındaki sigorta başlangıcınızla SSK'lılıktan emeklilik bakımından 50 yaş (15.06.2025) ve 5 bin 675 güne tabisiniz. Ancak 3 bin 600 gün ile de 58 yaşını doldurunca (15.06.2033) emekli olabilirsiniz. Gün sayısını şimdi veya sonra doldurmanızın önemi yok. Ancak 01.10.2008 tarihinden önce yaptığınız doğum ve sonrasındaki iki yılda boşluğunuz varsa bu süreleri borçlanarak eksik günleri tamamlamanız yararınıza olur.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 13.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM