BASINDAN YAZILAR
Trafik kazalarındaki tedavi giderleri / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Trafik kazalarındaki tedavi giderleri / Tahsin Sınav

Ülkemizde trafik kazalarının bireysel, ailevî ve toplumsal risk ve maliyetleri çok yüksektir. Özellikle dinî bayramlarda aile büyüklerinin yaşadığı yerleşim birimine gidiş – gelişlerde (genelde "memlekete" gidiş-geliş olarak ifade ediliyor) ve tatillerde yoğunlukla görülen bu trafik kazaları, toplumsal afet niteliğindedir. Sevince koşarken yaralanmalı, ölümlü ve maddî hasarlı trafik kazalarının yol açtığı üzüntü ve keder, sürekli yaşanmaktadır. Bunun nedenlerinin ve sonuçlarının sık sık inceleme raporlarına konu olması gereklidir. Motorlu araçların karayolundaki seyirlerinde sürücülerin bilinçli ve dikkatli araç kullanmaları için, eğitim ve pratik bilinçlendirme gayretlerinin arttırılması şarttır. Bunun için başarılı bütün eğitim tekniklerinden yararlanılmalıdır. Yoksa büyük gayretlerle oluşturulan insan ve mal varlığımız "heba" olmaya devam edecektir. Yetişmiş insan varlığını korumak için sosyal güvenlik sistemi de önemli görevler üstlenmiş bulunmaktadır.

SGK tarafından 07.02.2012 tarihinde yayınlanan ve yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe giren 2012/5 sayılı Genelgede, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımlanan trafik kazası tarifine uyan ve ülkemiz sınırları dâhilinde meydana gelen trafik kazaları sonucu oluşan ya da oluşacak tedavi giderlerinin karşılanması hususu ele alınmaktadır.

Bilindiği üzere 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 6111 sayılı Kanun'un 59'uncu maddesiyle yeniden düzenlenen 98'inci maddesinde, "Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır" ifadesine yer verilmiş; yine aynı Kanunun Geçici 1'inci maddesinde; "Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır" şeklinde düzenleme yapılmıştır. Bu hükümlerin uygulanması hakkında Hazine Müsteşarlığı tarafından da Resmi Gazete'nin 27.08.2011 tarihli ve 28038 sayılı nüshasında, "Trafik Kazaları Nedeniyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayımlanmıştır. Bu yasal çerçevede trafik kazaları sonucu oluşan sağlık giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda özetlenmiştir:

Öncelikle 25.02.2011 tarihinden sonra verilmekte olan hizmetleri özetleyelim:

(1) Trafik kazasının oluş tarihine ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25.02.2011 tarihinden itibaren SGK ile sözleşmeli/protokollü üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek tüm sağlık hizmet bedelleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hüküm ve ekleri esas alınarak Kurumca karşılanacaktır. Genel sağlık sigortalı kazazedeler için trafik kazası geçirilen araç/araçlardan bir tanesinin plaka bilgisi yeterli olup, trafik kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenmeyecek, genel sağlık sigortalısı olmayanlar içinse kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenecektir.

(2) Kurumla sözleşmeli olmayan sağlık hizmet sunucularınca (SHS) trafik kazalarına bağlı olarak sağlık hizmeti giderleri, SUT hüküm ve ekleri esas alınarak manuel olarak değerlendirilip ödenecektir.

(3) Genel sağlık sigortalısı olmayanların tedavi giderlerinin karşılanması ülkemizde meydana gelen trafik kazaları halleriyle sınırlı olup, bu kişilerin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda tanımlanan trafik kazası tarifine uymayan kazalar sonucu oluşacak tedavi giderleri Kurumca karşılanmayacaktır.

(4) Yabancı plakalı araçların karıştığı ülkemizde meydana gelen trafik kazalarından kaynaklanan sağlık hizmet bedelinden yeşil kart sigortası çerçevesinde yabancı plakalı araç işleteninin sorumluluğuna isabet eden kısım, il müdürlükleri tarafından Türkiye Motorlu Taşıt Bürosundan (TMTB) talep edilecektir.

(5) Yabancı uyruklu kişilerin trafik kazalarına bağlı tedavilerinin devamını yabancı ülkelerde sürdürmeleri halinde yurtdışında verilen tedavi hizmetlerinin bedeli Kurumca karşılanmayacaktır. T.C. uyruklu kişilerin yurtdışı tedavileri ise Kurumun ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülecektir.

(6)Trafik kazalarına bağlı tıbbi malzeme, yol, gündelik, refakatçi giderleri şahıs ödemeleri ve optik provizyonu sistemi üzerinden ilgili Kurum mevzuatı doğrultusunda SUT hüküm ve ekleri esas alınarak Kurumca karşılanacaktır.

(7) Trafik kazalarına bağlı ilaç giderlerinin ödemelerinde sağlık hizmet sunucularınca (SHS) düzenlenen reçeteler üzerinde, reçeteyi yazan hekimce, trafik kazasına bağlı tedavi reçetesi olduğu mutlaka belirtilecektir. İlaç giderleri eczane provizyon sistemi üzerinden SUT hüküm ve ekleri esas alınarak Kurumca karşılanacaktır. Genel sağlık sigortalısı olmayanlar için SPAS uygulamasına geçen tüm illerde T.C. kimlik sorgulaması yapılarak karşılanacaktır.

Kısacası, ülkemizde trafik kazaları önlenebildikçe, toplumsal kazancımız yükselecek; savaş zayiatı gibi tahribat yapan yanlışlıkların önü alınmaya başlanmış olacaktır. Bu alanda olumlu tüm çabaların birleştirilmesi ve doğru sonuçların alınması şarttır.

 

(Kaynak: Yeni Şafak | 13.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM