BASINDAN YAZILAR
Hastanelerde Fatura Pazarlığı Kandırmak İçin / Ali Tezel - MuhasebeTR

Hastanelerde Fatura Pazarlığı Kandırmak İçin / Ali Tezel

Hiçbir hastaneye faturasız para ödemeyin, fişi bile kabul etmeyin. Hastaneler vatandaşa, "Ücretiniz 500 lira ama fatura istemezseniz 250'ye olur" teklifinde bulunuyorlar. Faturalı acil ödemelerinizi SGK'dan geri alırsınız, faturasız ödemelerinizi alamazsınız

Ali Bey, dün gece böbreklerimde dayanılmaz acılarla hastaneye acile gittim. Böbreklerimden taş düşürüyormuşum, serum ve ilaç verdiler ve "Ücretiniz 500 lira ama fatura istemezseniz 250 liraya olur" dediler. Ben de 250 lira verdim. Şimdi de sizden acil hastadan tek kuruş alınamayacağını öğrendim, ben şimdi ne yapacağım? Ahmet Tutuşlu
Sayın okurum, bu durum hastanelerin yeni yöntemi. Acil servislerde acil hastalardan hiç kimse para isteyemez, tek bir kuruş bile alamaz. Ancak hekimin muayenesi sonucunda hastalığın acil olmadığına karar verilirse hastaya "Yeşil Alan" sistemi uygular ve para alırlar, ama bu para hiçbir zaman 500 lira olmaz.

HANGİ HALLER ACİLDİR?
Sağlık Bakanlığı'nın "Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması" konulu genelgesine göre;
1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,
2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,
3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,
4) Müşahede altına alınan vakalar,
5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar, acildir. Acile başvuran ve yukarıda sayılan haller dışında kalan olaylar acil değildir ve "Yeşil Alan" hastası sayılır.

YEŞİL ALAN NEDİR?
Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayenesi sonucunda hekim değerlendirmesine göre Yeşil Alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 Kodu ile tanımlanan "Yeşil Alan Muayenesi" kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır.

ŞİMDİ ŞİKÂYET EDİN
Böbrek taşı düşürmek ağrılı ve çok acil bir durumdur ve tek bir kuruş bile para almaması gereken hastane, sizden para alabilmek ve fatura vermemek adına sizi kandırmış. Belgesiz para alıp vergi kaçırdığı için Maliye'ye Alo 178'e şikâyet edin veya vergi dairelerine yazılı başvuru yapın. Ardından da SGK'ya Alo 170'e telefonla bildirin ve ayrıca SGK'ya dilekçe verip paranızı isteyin. Hastaneye en başta 6 bin lira ceza kesecekler. Faturanız olsaydı paranızı da geri alabilecektiniz.

 

FATURASIZ PARA ÖDEMEYİN, FİŞ KABUL ETMEYİN
3.5 yaşındaki oğlum dün akşam ani bir şekilde rahatsızlandı ve özel hastaneye götürmek zorunda kaldım. Bizi resmen sömürdüler. Çocuğumun kusma ve karın ağrısı şikâyeti vardı. Nöbetçi doktor bey bize iğne olması için reçete yazdı ve hemşire hanıma yönlendirdi. Ben SGK'lı olduğum halde bizden 50 lira aldılar, 25 muayene, 20 iğne parası. Yani SGK'lı olmam bir işe yaramadı ve bize 45 lira ödediğimiz halde 13 liralık fiş kestiler. Selda Kolcalar 
Selda Hanım, çocuğunuz Sağlık Bakanlığı'nın genelgesi gereğince acil hastadır ve gittiğiniz hastanenin sizden para almaması gerekiyordu. Ancak sizi kandırmış ve para almışlar, üstelik fatura vermedikleri gibi aldıkları paradan daha az bir rakama fiş kesmişler. Şimdi siz de durumu Maliye'ye ve SGK'ya şikâyet edin. Ödediğiniz 13 lirayı geri alırsınız ama faturasını almadığınız 45 liranın tamamını geri alamazsınız.

(Kaynak: Haber Türk | 17.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM