BASINDAN YAZILAR
Sağlık Nedeni İle İş Akdi Feshi Kıdem Tazminatını Alma Hakkını Verir Mi? Vedat İlki - MuhasebeTR

Sağlık Nedeni İle İş Akdi Feshi Kıdem Tazminatını Alma Hakkını Verir Mi? Vedat İlki

 Yazılarınızı Ali Tezel com. sitesinden takip eden okurlarınızdanım.Çalışanlarımızdan bazıları çeşitli hastalıkları gerekçe göstermek suretiyle özellikle 15 Yıl ve 3600 gün kapsamında olmayanlar Kıdem Tazminatlarını alarak ayrılmak istiyorlar.Bu da Şirketin Mali yapısına zarar veriyor.Burada haklılık payını nasıl tespit edeceğiz?Bu konuda önerileriniz nedir?4857 sayılı İş Kanunu ile düzenleme yapılmış mı?Şirket İK.

Kıdem tazminatına hak kazanmanın koşulu 1475/14.Maddesinde sayılmıştır.

4857/24.Maddesinde İşçinin Haklı Nedenle Feshi Sayılmıştır:
I. Sağlık sebepleri:
Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa. 
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa. 

İşçi haklı neden dayanarak iş akdini fesh yapma hakkına yukarıdaki nedenlerle sahip olur.

Burada işçi için en önemli neden işin yapılması,işin niteliğinden doğan sebeple çalışanın sağlığı ciddi olarak etkileniyor yada yaşamını tehlikeye sokuyorsa işçi haklı nedenle iş akdini fesh eder.

Örneğin:

Bir kimya fabrikasında çalışıyor ise o fabrikada soluduğu kimyasallar işçinin sıklıkla hasta olmasına,vucüdunda alerjik reaksiyonlara sebep veriyorsa,işveren de işçiye koruyucu malzemeleri temin etmiyorsa giderek bu rahatsızlıklar işçiye bir meslek hastalığı haline almaya başlamışsa,özel yaşantısında etkiliyorsa işçi elinde bulunan sağlık raporları ile işverene yazılı müracaat ederek iş akdini fesh ederek en az bir yıllık çalışma süresi var ise Kıdem Tazminatını alabilecektir.

İşçinin çalıştığı işyeri ortamında İşveren yada Vekili ile sürekli bir temas halinde ise veya aynı iş ortamında çalıştığı işçi arkadaşında bulaşıcı bir rahatsızlık varsa,işçinin işi ile ilgili olmayan ciddi anlamda bir hastalığa tutulmuş ise sağlık nedenlerini geçerli göstermek suretiyle iş akdini fesh yoluna gidebilir.

Örneğin:

İşçi çalıştığı ortamda işvereni yada vekili ile aynı büroda çalışıyorsa burada işveren yada vekili verem hastalığına yakalanmışlar tedavilerine gerekli özeni göstermiyorlarsa aynı ortamda çalışanların da bu hastalığa yakalanma riskleri olacağından işçi haklı nedenle iş akdi feshine müracaat edebilir.

Bu örnekten haraket edersek işçinin çalışma arkadaşı verem mikropu taşıyorsa gerekli olan tedaviyi aksatıyorsa çalışan da bu durumdan tedirgin olursa iş akdini haklı nedenle fesh edebilir.

Burada çalışan işçi bu olayın varlığını ispatlayacak elinde dökümanlara sahip olması halinde işverene yazılı müracaat ederek iş akdini fesh ederek en az bir yıllık çalışma süresi var ise Kıdem Tazminatını alabilecektir.

Örneğin:

Çalışan işçi işi ile ilgili olmayan bir hastalık türü olan Karaciğer Sirozuna yakalanmış,yapılan tedaviler ile netice alınmıyorsa işverene de verim sağlamıyorsa haklı nedenle  ile iş akdini fesh edebilir.

İşçi elinde bulunan sağlık raporları ile işverene yazılı müracaat ederek iş akdini fesh ederek en az bir yıllık çalışma süresi var ise Kıdem Tazminatını alabilecektir.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında İşçi belirtilen durumlardan biri ile iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatına almaya hak kazanacaktır.

4857/25.Maddesinde İşverenin Haklı Nedenle Derhal Fesh Etme Hakkı Sayılmıştır:
Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. 
I- Sağlık sebepleri: 
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda. 
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

Aslında uygulama da sıklıkla karşımıza çıkan işverenin sağlık nedenlerini geçerli sebep gösterme suretiyle iş akdi feshini kullanırlar.

Örneğin:

İşçi disiplinli çalışma ve sosyal hayattan kopmuş ise,aşırı derecede alkol tüketiyorsa,bundan dolayı sürekli hastalanması yada akıl sağlığını tehdit eder boyuta getirmesi halinde,aynı ay içinde devamsızlığı üç işgünü olursa veya bir ay içinde beş iş günü aşan bu yaşantıdan dolayı devamsızlıkları oluşursa iş akdi feshi haklı nedenle fesh edilir.

Burada işverenlerin işyerinde tutacakları tutanakları,savunmaları özlük dosyasında klase etmeleri gerekiyor.

Burada Arif Temir üstadın çok güzel bir tesbitini siz değerli okurlarımla paylaşmak isterim;

Arka arkaya devamsızlıkta sarhoş işçinin bir günlük avantajı var.

Bir aylık süre içerisinde sarhoş olmayan bir işçinin farklı zamanlarda üç iş günü işe gelmemesi durumunda işten çıkarılması söz konusu iken, sarhoş olan işçi ise altı iş günü işe gelmemesi durumunda işten çıkarılmaktadır. Bu düzenlemeye göre de sarhoş olan işçinin sarhoş olmayan işçiye göre 3 günlük avantajı var.(Fıkra gibi).

Örneğin:

İşçinin tedavisi olanaksız olan Kas erimesi hastalığına yakalanması yada henüz tedavilerinde cevap alınmasında güçlük yaşanan MS hastalıklarının ilerleme safhalarında olan işçilerinde iş sözleşmeleri iş verenleri tarafından haklı nedenle fesh edilebilinir.

Burada Sağlık raporları ele alınmadan işlem yapılmayacaktır.

Çalışma hayatında asıl sıkıntılı işlem ise işverenlerin ihbar süresi+altı haftayı görmezlikten gelerek aceleci davranarak iş akdi feshlerine şahit olmaktayız.

Burada kanun koyucu çalışanı gözetmiştir.
1.)İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.
2.)Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar.

Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.

Örneğin:
İşçi işyerinde 6 yıldan beri çalışıyorsa işçinin iş sözleşmesi ihbar süresine 6 hafta daha eklendikten sonra fesh edilecektir.
Buna göre işçinin iş sözleşmesi 8+6=14 hafta sonra işveren tarafından fesh edilebilir. İşçi 100 günlük sağlık raporu almışsa iş sözleşmesi 98 günden sonra işveren tarafından fesh edilebilinir.

Soru soran okurumuza geniş pencereden olayın işçi ve de işveren cephesinden sağlık nedeni ile iş akdi feshlerini sıralamış olduk.

Buna göre işverenler gerek işçi gerekse işveren tarafından fesh etmeden önce yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda İş Hukuku kurallarına göre somut haraket ederek iş akdi feshi gerçekleşmelidir.

Aksi halde yapılan fesh sonuçları ise işe iade yada kötü niyet tazminatı ile karşımıza çıkmaktadır.

 

VEDAT İLKİ

(Kaynak: Alitezel.com | 21.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM