BASINDAN YAZILAR
Merkez'den 'yüksek enflasyon ve düşük büyümeye taviz yok' mesajı - MuhasebeTR

Merkez'den 'yüksek enflasyon ve düşük büyümeye taviz yok' mesajı

Büyüme endişeleri devam ederken Merkez Bankası, piyasaların beklentisinin aksine erken bir hamle yaptı. Erdem Başçı başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, yılın ikinci yarısında beklenen borç verme faiz oranındaki indirimi gerçekleştirdi. Bir puanlık indirim adımının kredi kanalını genişleterek büyümeye olumlu yansıması bekleniyor.

2012 yılına düşük büyüme ve yüksek enflasyon endişeleri ile girilirken, Merkez Bankası hükümetin hedeflerine uyumlu adımlar atıyor. Büyümenin önündeki engelleri sınırlandıran banka, yüzde 5'lik enflasyon hedefinden de taviz vermiyor. Banka, bu kapsamda dün iki önemli adım attı. Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranını yüzde 5'te sabit tutarken borç verme faiz oranı yüzde 12,5'ten 11,5'e indirdi. Politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 5,75'te sabit tutuldu. 2012 yılı Para ve Kur Politikası metninde yer alan likidite yönetimi stratejisi çerçevesinde başlanan bir ay vadeli repo ihaleleri ile 24 Şubat-29 Mart 2012 döneminde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır 5 milyar liradan 6 milyar liraya yükseltildi. Likidite şartlarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanan limitlerin dışında da fonlama yapılabilecek. Merkez'in büyümedeki aşağı yönlü riski gördüğü ve enflasyonun hedef içerisinde gerçekleşeceğine yönelik inancını gösterdiğini aktaran üst düzey bir banka yetkilisi, gevşek para politikası izlendiğini söyledi. Merkez'in net bir şekilde büyümenin önündeki engelleri sınırlandırıcı adım attığını aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Avrupa'da sorunların çözümüne yönelik adımlar atılması Merkez Bankası'nın elini rahatlattı. Bazı ekonomistlerin 1-2 ay önce yaptığı faizlerin artacağına yönelik değerlendirmelerin aksine bu kararların ardından faiz oranları aşağı yönlü inebilir." dedi.

Kararları değerlendiren Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Ali Güney, piyasaların 2012 yılının ikinci yarısından itibaren indirim beklediğini ifade ederek, enflasyondaki düşüş beklentisinin öne çekildiğini kaydetti. Güney, "Merkez Bankası'nın enflasyon tarafı olumlu. Kredi tarafında bankaların fonlama maliyeti artıyordu. Faiz indirimi ile birlikte fonlama maliyeti düşecektir. Bu da kredi faiz oranlarına yansıyarak büyümeyi olumlu açıdan etkileyecektir." diye konuştu. Para Politikası Kurulu, dün MB Başkanı Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Bankadan yapılan açıklamada, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, MB borçlanma faiz oranının yüzde sıfır düzeyinde sabit tutulduğu, borç verme faiz oranının da yüzde 15,5'ten 14,5'e indirildiği kaydedildi.

Cari açık kademeli azalacak

Merkez Bankası önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenme eğiliminin süreceği ve cari açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceğini öngörüyor. Olumlu maliyet unsurlarının etkisiyle şubat ayından itibaren çekirdek enflasyon göstergelerinin aşağı yönlü eğilim sergilemesinin beklendiği açıklamada, Kurul'un, küresel ölçekte son dönemde alınan parasal genişlemeye ilişkin kararları da göz önüne alarak faiz koridorunun üst sınırının bir miktar indirilmesini uygun gördüğü, bununla birlikte, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki temkinli duruşun bir müddet daha sürdürülmesi gerektiğini ifade ettiği bildirildi. Belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle para politikasında esnekliğin korunacağı belirtildi.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 22.02.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM