BASINDAN YAZILAR
Vergi Ayı / Ufuk Çömez - MuhasebeTR

Vergi Ayı / Ufuk Çömez

 Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır derler ya, muhasebecilerle mükellefler mart ayında hava durumundan çok internete bakarlar bu ayda. Mart ayı gerçek usulde vergi mükellefi olanların beyan ayıdır. Geçmiş yıldaki kazançların beyanı verilir Maliye’ye. Gelir vergisi kanununun gelirin unsurları olarak tanımladığı unsurlardan gelir elde edenler yıl boyu elde edilen kazançlarını 25 Mart tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine vermek zorundalar. Verilen beyannameler için tahakkuk eden vergi iki taksit halinde olup ilk taksit Mart ayının sonuna, ikinci taksit ise Temmuz ayının sonuna kadar ödenecek.

Faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen bütün gelir vergisi mükelleflerinin yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda vermeleri şart. Elektronik beyanname vermek için herhangi bir sınır yok yani kazanç ne olursa olsun elektronik beyanname vermek zorunlu.

Hiç kazanç olmaması veya faaliyet gösterilmemesi beyanname verme zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Bu yılın Mart ayında karşılaşacağımız en büyük değişiklik Maliye’nin kira geliri elde edenlere yönelik kurduğu kıskacı iyice daraltmasının son halkası olan “Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi”. Maliye yayımladığı bir tebliğle kira beyannamesini mükellefler adına önceden hazırladığını ilan etti. Elde ettiğiniz kira geliri için beyannameyi Maliye dolduracak siz Mart ayının 25’ine kadar www.gib.gov.tr adresinden adınıza düzenlenmiş bir beyanname olup olmadığına bakacaksınız, eğer adınıza düzenlenmiş bir beyanname mevcut ve bu beyannamedeki bilgiler doğruysa internetten onaylayacaksınız. Onaylamama ve itiraz etme hakkınız var, ancak o zaman da Maliye sizi incelemeye alıyor.

Bu noktada Maliye bir övgüyü hak ediyor. Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi’nin hazırlığını yıllardır sürdürüyor. Birkaç yıl önce belli bir rakamın üzerindeki kiraların banka veya PTT şubelerine yatırılmasını zorunlu kıldı, böylece nasıl olsa gelirim ifşa edildi diyenlerin bir kısmı kendiliğinden vergilerini ödemeye başladı. Nerden bulacaklar beni diyenleri ise Maliye yaygın ve yoğun denetimleri ile vergisini ödemeye mecbur bıraktı. 2001’den bu yana kira gelirini beyan edenlerin sayısında % 200 artış olduğu düşünüldüğünde bu taktiğin başarıya ulaştığı anlaşılıyor. Ama Maliye bununla da yetinmedi. Banka ödemesini zorunlu kılarak kendine bir veri tabanı da oluşturmuş oldu. Bu sene oluşturduğu bu veri tabanı sayesinde kimin ne kadarlık bir kira geliri elde ettiğini belirledi, vergilendirmeyi de buna göre yaptı.

Mart’ın 25’ine kadar beyanları alan Maliye ayın son haftasını da Vergi Haftası olarak kutlayacak tüm ülkede. Bu vesileyle okullarda, meslek odalarında, televizyonlarda verginin kutsiyeti ve gerekliliği üzerine konuşulacak. Vergi her ne kadar mükelleflerinin gözünde sevimsiz gözükse de sadece devletin amme hizmetini yerine getirmesindeki doldurulmaz yerini, devleti en büyük gelir kalemi olduğunu, bizi koruyan askerin, polisin, çocuklarımızı okutan öğretmenlerimizin, adalet dağıtan yargıçların maaşlarını bu şekilde aldığını düşünsek bile verginin sevimsizliği azalıyor.

Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır, gönüllü vergilendirilmiş kazanç ulaşılmazdır.

(Kaynak: Bursa Haber | 01.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM