BASINDAN YAZILAR
Enflasyon düşüşe geçti mayısta tek haneye inebilir - MuhasebeTR

Enflasyon düşüşe geçti mayısta tek haneye inebilir

Ocak ayında son 3 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, şubatta düştü. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 0,56 artışla beklentilere yakın gerçekleşirken, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise artış beklentilere rağmen yüzde 0,09 düşüş gösterdi. Şubat itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,43, üretici fiyatlarında yüzde 9,15 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,56 arttığını, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,09 gerilediğini açıkladı. TÜİK'in 2003 baz yıllı verilerine göre, geçen ay TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,43, ÜFE ise yüzde 9,15 artış gösterdi. Merkez Bankası'nın şubat ayı ikinci dönem beklenti anketinde geçen ayın TÜFE beklentisi yüzde 0,62, yıl sonu yıllık TÜFE beklentisi ise yüzde 7,26 olarak belirlenmişti. Ekonomistler çift haneli manşet enflasyonun mayıs ayına kadar devam etmesini bekliyor.

Bir önceki yılın aynı ayına göre tüketici fiyatlarında en yüksek artış yüzde 18,51 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 17,10, ev eşyası yüzde 11,79, ulaştırma yüzde 11,30, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 11,17 ile en yüksek artışın gözlendiği harcama grupları oldu. Şubatta üretici fiyatlarında aylık bazda yüzde 0,09 düşüş, yıllık bazda yüzde 9,15 ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 10,96 artış meydana geldi. Tarım sektörü endeksinde aylık bazda yüzde 1,85, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,58 artış kaydedildi. Sanayi sektörü endeksinde ise aylık bazda yüzde 0,50 düşüş gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,37, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,36 artış meydana geldi.

Şubata ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, 'çekirdek enflasyon' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,53, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 0,13 arttı. Yıllık bazda özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerinde ise 'çekirdek enflasyon' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 10,01, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 10,15 artış gösterdi.

Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, Merkez Bankası'nın manşet enflasyondan ziyade çekirdek H ve I göstergelerine önem verdiğine işaret ederek, "Her iki göstergede de düşüş var. Bu, Merkez Bankası için olumlu bir veri, çünkü faiz indirimleri için elini rahatlatıyor. Çift haneli yıllık manşet enflasyon mayısa kadar devam eder ve son çeyrekte tek haneli rakamlara düşebilir. Ancak Merkez Bankası'nın yıl sonu tahmini hâlâ çok iyimser kalıyor. Bizim sene sonu enflasyon beklentimiz yüzde 8 seviyesinde." şeklinde konuştu. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden 'H' şubatta yıllık olarak yüzde 8,47, 'I' ise yüzde 8,12 artış gösterdi. Ocak ayında 'H' endeksi yüzde 8,76, 'I' endeksi ise yüzde 8,42 seviyesinde bulunuyordu. Özellikle çekirdek enflasyondaki gerilemenin olumlu olduğuna dikkat çeken Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Ancak manşet enflasyonun mayıs ayına dek çift hanede kalmasını ve ancak ekim ayı itibarıyla kalıcı bir düşüş sergilemesini bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

 

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 06.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM