BASINDAN YAZILAR
Cari açıktaki iyileşme ocakta hız kesti, en büyük risk petrol fiyatları - MuhasebeTR

Cari açıktaki iyileşme ocakta hız kesti, en büyük risk petrol fiyatları

İthalattaki yavaşlamanın etkisiyle iyileşme trendine giren cari işlemler açığı, bu kez 128 dolara kadar tırmanan petrol fiyatları engeline takıldı. Ocak ayında 6 milyar dolar açık veren cari denge, 12 aylıkta sadece 30 milyon dolar gerileyerek 77,1 milyar dolar oldu. Petrol fiyatlarının daha da yükselme ihtimali tedirginlik oluşturuyor.

Cari açık, enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi ve ekonomideki yavaşlamanın beklendiği kadar hızlı olmaması sebebiyle ocak ayında 6 milyar dolar ile piyasanın 5,55 milyar dolarlık beklentisinin üzerinde kaldı. 12 aylık cari açık bir önceki döneme göre sadece 30 milyon dolar gerileyerek 77,13 milyar dolar oldu. Düşüş hızının ocak itibarıyla yeterli olmadığına dikkat çeken ekonomistler, petrol ve enerji ithalatına bağımlı olan Türkiye ekonomisinin, Ortadoğu kaynaklı endişelerle daha da yükselme ihtimali bulunan enerji fiyatlarından negatif etkilenme ihtimalinin en önemli risklerin başında geldiğine dikkat çekmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde cari açığın kapanmaya devam edeceği beklenirken, cari açıktaki düşüş hızı ile ilgili soru işaretleri ise ön plana çıkıyor.

Cari açık 2011 yılı Ocak ayında 6,023 milyar dolar, Aralık 2011'deki 12 aylık dönemde ise 77,16 milyar dolar olmuştu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın ocak ayında 4 milyar dolar civarında çıkmasını beklediğini söylemişti. Amerikan finans devi Citi tarafından yayımlanan araştırma notunda ocak ayı cari açık verisinin bir önceki yıla göre iyileşmeye işaret etmediği belirtilirken, enerji dışı açığın 2011 Ocak ayındaki 2,8 milyar dolardan 1,9 milyar dolara oldukça gerilediğine dikkat çekildi. Rapor şöyle devam etti: "...Bu yıl gerçekleşmesi beklenen muhtemel yavaşlamanın, ocak ayı sanayi üretiminde muhtemelen birkaç geçici etkiden kaynaklı görülen düşüş kadar hızlı olma ihtimali çok da fazla değil. Bunun yanında yüksek petrol fiyatları ve Merkez Bankası'nın daha sıkı bir para politikası uygulamasının ihtimalinin düşük olması dış dengelenmeye ilişkin zorlu şartlara işaret etmekte. Cari açığın GSYH'ye oranının yüzde 8'in belirgin bir şekilde üzerinde kalması projeksiyonu ile birlikte Türk varlıklarının küresel risk iştahının ve petrol fiyatlarının insafına kalacağını düşünüyoruz." Yıllıklandırılmış kümülatif verilere göre Ekim 2011'de 79 milyar dolara yaklaşarak tepe noktasını gören cari açıkta düşüş trendi devam etse de iyileşme ocakta neredeyse durdu. Ekim 2011'de 78,64 milyar dolar, Kasım 2011'de 78,13 milyar dolar, Aralık 2011'de 77,16 milyar dolar olan kümülatif açık Ocak 2012'de sadece çok sınırlı bir düşüşle 77,13 milyar dolara geriledi. BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Ekonomideki yavaşlamaya rağmen cari açıkta çok yavaş ve kademeli bir iyileşme beklerken, bu iyileşme hızı birçok analisti, yatırımcıyı ve hatta belki de Merkez Bankası'nı hayal kırıklığına uğratabilir." dedi ve ekledi: "Yükselen petrol fiyatlarının ve görece güçlü ekonomik aktivitenin dengelenmenin hızını yavaşlattığını düşünüyoruz." Finansman tarafında, ocakta sermaye girişlerinin kısa ve uzun vadede sırasıyla 1,1 milyar dolar ve 2,9 milyar dolar olurken ING Bank ekonomi notunda, "Sermaye girişlerinin vade kompozisyonunda uzun vadenin ağırlıklı olduğunu göstermektedir." görüşüne yer verildi.

Çin'de son 20 yılın en büyük dış ticaret açığı

Çin'de dış ticaret açığı şubat ayında 31,5 milyar dolar olurken, ihracatın önemli ölçüde ithalatın gerisinde kalmasıyla son 20 yılın en büyük açığı meydana geldi. İthalattaki büyüme şubatta yıllık bazda yüzde 39,6 ile, yüzde 27 olan beklentinin üzerinde ve son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. İthalattaki büyüme, şubatta ihracattaki yüzde 18,4'lük büyümenin iki katından da fazla oldu. İhracatta şubat beklentisi, bu oranın iki katından fazlaydı. Analistler Çin'de ekonominin, 2011'in son çeyreğindeki yüzde 8,9'luk büyümenin ardından bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 8'in biraz üzerinde büyüme kaydetmesini bekliyor. Çin hükümetinin hem ithalat hem de ihracat için 2012 yılı resmi büyüme hedefi yüzde 10 seviyesinde.

 

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 13.03.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM