BASINDAN YAZILAR
Dul Ve Yetime Çifte Maaş Var Mı? / Arif Temir - MuhasebeTR

Dul Ve Yetime Çifte Maaş Var Mı? / Arif Temir

  Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre mevcut uygulamada (istisnalar hariç) bir kadın  anne ve babasından yetim maaşı, kocasındanda dul maaşı alamıyor. Hem eşinden, hem de ana ve babasından ölüm gelirine hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve babasından bağlanacak gelir ödeniyor.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu geçtiğimiz günlerde dul ve yetim maaşları konusunda bir karar verdi. Bu kararla ilgili okuyucularımdan çok sayıda soru aldım. Karara göre;  06.08.2003 tarihinden önce  anne veya babası vefat etmiş kadınlar  eşlerinden dul, anne ve babalarından yetim maaşı alabilecekler. Yargıtay kararından yararlanabilmek için bazı koşulların olması gerekiyor. Buna göre; dul aylığı alan kadının çalışmıyor olması, Sosyal Güvenlik Kurumundan kendi sigortalılığından dolayıda gelir ve aylık almaması, anne ve babasının 06.08.2003 tarihinden önce vefat etmiş olması koşullarını birlikte sağlamış olması gerekiyor.
Yargıyay Kararından yararlanacak kişi sayısının 50 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Bu durumda olanlar Yargıtay kararını gerekçe göstererek Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edebilecekler. Kurum başvuruları kabul etmezse bu durumda iş mahkemesinde dava açabilecekler.

Okur sorularına cevaplar

İşten ayrılanın tazminatı
Soru: 
Özel bir şirkette 6 yıldır sigortalı olarak asgari ücret üzerinden çalışmaktayım. Kendi isteğimle işten ayrılmam halinde ne gibi tazminat haklarım vardır. S.Baş
Cevap: Sayın Baş, haklı bir gerekçe olmadan kendi isteğinizle işten ayrılırsanız tazminat hakkınız olmaz.  Askerlik, ahlak ve iyi niyet kurallarına  aykırılık vb gibi durumlarla işten ayrılırsanız tazminat hakkınız doğar.

Özürlü emekliliği
Soru:
 Ben 20 yıl once is kazasinda sol gözumu kaybettim yüzde 90 raporum var.  3400 gün pirimim ödenmis. Kaza geçirdigime dair yetkili kisilerden imzalı kaza tutanagım var? SSK baslangıc ve bitimi 1987 - 2009 arasıdır. Şu an çalışmıyorum ve mağdurum. Emekli olmam icin nereye baş vurmam gerekiyor? N.Çakır
Cevap: Sayın Çakır sorunuzdan kaza tarihinden itibaren  iş kazası sonucunda gelir bağlanması için ilgili sosyal güvenlik kurumuna  başvurmadığınız anlaşılıyor. Özürlü olarak emekli olabilmeniz söz konusu. Raporunuzda özürlülük oranınız %90 ise birinci derece özürlü sayılıyorsunuz. Buna göre 3600 gün prim ödemeniz gerekiyor. 200 gün daha prim öderseniz emekli olabilirsiniz. Ayrıca iş kazasından dolayı gelir bağlanması konusunda da kuruma müracaat edebilirsiniz.

Emeklilik
Soru:
 21.011961 dogumlu eşimin 05.04.1995 SSK girişi var. Ödenmiş 300 gün primi var. 17.07.2012 tarihinden itibaren muafiyet belgesi olan istege baglı ev kadınları primi ödüyoruz. SSK baslangıc tarihinden önce iki dogumu var. Yaştan emekli olmak için nasıl bir öneriniz olur? H.İ.Burgaz      
Cevap: Sayın Burgaz eşinizin 4/a'lı(eski SSK'lı) olarak emekli olması daha avantajlı. Bunun için   20 yıl sigortalılık 51 yaş ve 5750 gün prim ödemesi gerekiyor. Eşinizin yaklaşık  5210 gün prim ödemesi gerekiyor. Ayrıca 3600 gün prim ödemek koşulu ile yaş haddinden(58 yaşında) emekliliğide söz konusu. Doğumdan önce sigortalı olmadığı için doğumları borçlanamaz.

Emekliliği bekleyenin kıdem tazminatı
Soru: 21.011961 dogumlu eşimin 05.04.1995 SSK girişi var. Ödenmiş 300 gün primi var. 17.07.2012 tarihinden itibaren muafiyet belgesi olan istege baglı ev kadınları primi ödüyoruz. SSK baslangıc tarihinden önce iki dogumu var. Yaştan emekli olmak için nasıl bir öneriniz olur? H.İ.Burgaz      
Cevap: Sayın Burgaz eşinizin 4/a'lı(eski SSK'lı) olarak emekli olması daha avantajlı. Bunun için   20 yıl sigortalılık 51 yaş ve 5750 gün prim ödemesi gerekiyor. Eşinizin yaklaşık  5210 gün prim ödemesi gerekiyor. Ayrıca 3600 gün prim ödemek koşulu ile yaş haddinden(58 yaşında) emekliliğide söz konusu. Doğumdan önce sigortalı olmadığı için doğumları borçlanamaz.

(Kaynak: Güneş Gazetesi | 02.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM