BASINDAN YAZILAR
Kıdem tazminatında çerçeve belli / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kıdem tazminatında çerçeve belli / Sadettin Orhan

Kıdem tazminatında fon sistemine geçiş için yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldı.
Sosyal taraflarla görüşmeler sonucu teknik detaylar netleşmiş olacak ancak yeni sistemin kırmızı çizgileri belli oldu. İşte hükümetin kıdem tazminatı fonuyla ilgili belirlediği ilkeler.

· Kazanılmış haklar korunuyor. Fondan önce, eski sisteme göre kazanılmış olan kıdem süreleri için eski sisteme göre tazminat alınacak.

· Bir ay için bile tazminat. Mevcut sisteme göre kıdem tazminatı için en az bir yılın doldurulması gerekiyor. Yeni sistemde bir aylık çalışma için bile tazminat hakkı doğuyor.

· Bireysel hesapta takip. Fonun başına iş gelmemesi için, her çalışanın tazminatı kendisine ait bireysel hesapta takip edilecek.

· İstifa edene de tazminat. Mevcut sisteme göre haklı bir gerekçe olmadan istifa eden işçiye tazminat verilmiyor. Yeni sistemde işten ayrılan herkes tazminat alabilecek.

· Özerk yönetim. Fon yönetimi, geçmiş yıllardaki olumsuz fon tecrübeleri de dikkate alınarak, özerk yapıyla yönetilecek. Devletin yönetimdeki ağırlığı minimize edilecek.

Kıdem fonu için işverenlerin aylık ne kadar prim ödeyecekleri ve fondan hangi süre için ne kadar ödeme yapılacağı sosyal taraflarla görüşüldükten sonra netleşecek. Yeni sistemin iş davalarını ve işçi şikayetlerini ciddi ölçüde azaltması bekleniyor.

Para cezası ödemezsiniz

Soru: Biz 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre ihaleli bir iş aldık. Muhasebecim tüm bildirimleri yasal süresinde yapmış. Ancak SGK'ya 12/03/2012 tarihinde biten işi 18/04/2012 tarihinde bitmiş gibi bildirmiş. Bu geç bildirimden dolayı idari para cezası veya herhangi bir cezai işlem var mıdır? Mustafa S.

Cevap: Mustafa Bey, ihaleli işlerde işin bitiş tarihi, fiilen sigortalı çalıştırmanın sona erdiği tarihtir. İhale makamından alacağınız bir belgeyle işin gerçekte hangi tarihte bittiğini SGK'ya bildirmeniz halinde herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmazsınız.

Dul aylığı bağlanınca muhtaçlık aylığı kesilir

Soru: Yakınımızda olan yaşlı ve mağdur bir teyzemiz 68 yaşında ve muhtaçlık aylığı alıyor. Geçenlerde kendisi 250 liralık dul aylığına başvurdu. Sosyal yardımlaşma vakfından gelen yetkililer, dul olduğu için maaş bağlayacaklarını fakat bu takdirde muhtaçlık aylığının kesileceğini söylemişler. Muhtaçlık aylığı kesilir mi, kesilirse sağlık yardımlarını nasıl alabilir? Neslihan Ş.

Cevap: Neslihan Hanım, 65 yaş aylığı olarak da bilinen muhtaçlık aylığı 106 liradır. İlk defa bu sene ödenmeye başlanan sosyal güvencesiz kadınlara dul aylığı ise aylık 250 lira olarak ödeniyor. Teyzemize 250 liralık dul aylığı bağlanırsa, muhtaçlık aylığı kesilecektir. Elbette 106 lira yerine 250 lirayı tercih etmesini tavsiye ederim. Fakat muhtaçlık aylığı alanlar yeşil kartlı gibi ücretsiz genel sağlık sigortasından yararlanırken, 250 lira bağlanan dul kadınların sağlık yardımlarını nasıl alabilecekleri henüz netleşmedi. Bu kişilerin de ücretsiz GSS kapsamına alınması gerekiyor ancak teyzemizin kronik bir rahatsızlığı varsa, sağlık yardımları konusu netleşinceye kadar muhtaçlık aylığını almaya devam etsin.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM