BASINDAN YAZILAR
Kıdem Fonunun Kaynağı İşsizlik Sigortası - MuhasebeTR

Kıdem Fonunun Kaynağı İşsizlik Sigortası

 

Kıdem fonunda işverenin yükü artmasın diye işsizlik sigortası fonuna başvurulacak.

Fona dönüştürülmesi kesinleşen kıdem tazminatında, işverenden alınacak kıdem tazminatı kesintisinde üst sınır yüzde 4 olacak. Ancak önümüzdeki yıllarda faizlerin daha da düşeceği beklentisi nedeniyle yüzde 4’ün yeterli olmayacağı hesaplanıyor. Bu nedenle işsizlik sigortası fonu için işverenden yapılan kesintinin 2 puanın 1’inin veya tamamının birden kıdem tazminatı fonuna aktarılması gündeme gelebilir. Yeni dönemde de, kıdem tazminatı 1 aylık maaş üzerinden hesaplanacak. İşçi kendi adına açılan kıdem tazminatı hesabına işverenin prim ödeyip ödemediğini takip edecek, işverenin ödemediğini saptarsa hem SGK’ya şikâyet edecek, hem de dava açacak. 
Kıdem tazminatıyla ilgili çalışmalarda son sözü hükümet söyleyecek. Bürokrasi şu anda alternatifli bir çalışma üzerinde duruyor. Çalışanlar adına bireysel kıdem tazminatı hesapları açılması ve bu hesapların bireysel emeklilikte olduğu gibi işletilmesi temel sistemi oluşturuyor. Kıdem tazminatı olarak çalışanın bir aylık brüt maaşı esas alınacak. İşveren içinse, aylık çalışan için öngördüğü brüt maaşın yüzde 4’ü kadar bir kesintiyi kıdem tazminatı fonuna aktarması planlanıyor. Burada üst sınırı yüzde 4 hesaplayan yetkililer, yüzde 4’ün üstüne çıkılmaması için alternatiflere bakıyor. Şu anda alternatiflerin başında işsizlik sigortası fonu geliyor. İşsizlik Sigortası’na işverenlerin ödediği yüzde 2’lik payın tamamı veya yüzde 1’lik bir kesimi, kıdem tazminatına aktarılabilir. Bunun nedeni olarak da, önümüzdeki dönemde faizlerin daha da düşecek olması gösteriliyor. 
Kıdem tazminatı hesabı kişiye özel olacak. Ancak bu hesaptan çalışan istediği zaman para çekemeyecek. Para çekilmeyecek dönemler için 5, 10, 15 yıl gibi seçenekler henüz tartışılıyor. 

Sistem nasıl işleyecek? 
* Belirli koşullarda, paranın bir bölümü hesap sahibi tarafından çekilebilecek. Bu istisnai durumlar, işsiz kalınması halinde iş kurulması, evlenilmesi gibi durumlar olacak. Ancak bu durumlarda da hesaptaki paranın tamamı alınamayacak. 

* Kıdem tazminatı hesapları için özel izleme merkezi kurulacak. Ancak izlemeyi çalışan kendisi yapacak. Çalışan işverenin kesintilerini düzenli yatırmadığını tespit ederse, SGK’ya bildirimde bulunacak ve yargıya da gidecek.

(Kaynak: Radikal Gazetesi | 24.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM