BASINDAN YAZILAR
Önce Yazı,Sonra İstifa / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Önce Yazı,Sonra İstifa / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, yaklaşık altı yıldır çalıştığım işimden ayrıldım. Kendim istifa ettiğim için kıdem tazminatı alamadım.

 

Ancak daha sonra öğrendim ki, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim gününü dolduranlar, istifa etseler bile tazminat alabiliyorlarmış. Benim böyle bir haktan haberim yoktu. Bu hakkımı öğrenince SGK müdürlüğünden 'kıdem tazminatı alabilir' yazısını aldım ve işverene verdim. Fakat işveren, 'sen kendin istifa ettiğin için tazminat vermem' diyor. Bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Murat S.

Cevap: Murat Bey, sizin de öğrendiğiniz üzere, 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olup da 15 yılı ve 3600 günü dolduran çalışanlar, kendileri istifa etseler bile kıdem tazminatına hak kazanırlar. Fakat bunun için istifa etmeden önce SGK'dan yazı almanız gerekiyordu. Siz tam tersini yapıp, önce istifa edip sonra yazı almışsınız. İşveren isterse tazminatınızı vermeyebilir. Dilerseniz dava açabilirsiniz fakat lehinize sonuçlanması düşük ihtimal olarak görünüyor.

Kısmi süreli çalışabilirsiniz

Soru: Ben emekli olarak Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerekten çalışıyorum. Bu işle birlikte başka bir işyerinde part-time çalışsam ve çalıştığım işyeri SGDP yatırsa SGK açısından sorun olur mu? Çalıştığım yerler ayrı illerde olsa bir şey fark eder mi? Ahmet T.

Cevap: Ahmet Bey, part-time çalışacağınız ikinci işyerinden de destek primi ödendiği takdirde SGK açısından herhangi bir sorun olmaz. Bu işyerlerinin ayrı il sınırlarında olması önemli değildir.

Borcu kapatmadan emekli olamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 30 Ağustos 2012 tarihinde Bağ-Kur'dan emekliliğe hak kazanıyorum. Geçen yıl prim borçlarımı yapılandırmıştım fakat ödeyemedim. Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayımı doldurduğum halde, bu borcumdan dolayı aylık bağlanmayacağı söyleniyor. Bu doğru mudur? Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Borcumu taksitlendirsem emekli aylığı bağlanır mı? Yakup D.

Cevap: Yakup Bey, prim gününüz dolmuş olsa da SGK'ya borcunuz varken aylık bağlanmaz. Borcunuzu taksitlendirseniz dahi, son taksitinizi ödedikten sonra aylık bağlanacaktır. Bağ-Kur'lular prim borçlarını taksitlendirdikleri takdirde sağlık yardımlarından yararlanmaya başlarlar fakat aylığın bağlanması için taksitlerin bitmesi gerekir.

İki maaş ödenmez

Soru: Annem, 2008 yılında ölen memur emeklisi babamdan dul maaşı alıyor. Bunun yanında 2012 yılında ölen SSK emeklisi dedemden yetim maaşı alabilir mi? Ölüm tarihinin 2003'ten sonra olması bir şey değiştirir mi? Şayet alabilirse ninemin alacağı dul maaşında düşüşe sebep olur mu? Ömer Ü.

Cevap: Değerli okurum, dedenizin ölüm tarihi 6 Ağustos 2003 tarihinden sonra olduğu için anneniz iki maaşı bir arada alamaz. Eğer alabilseydi, ninenizin aylığı 1/3 oranında düşerdi.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 25.04.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM